Hopp til innhold

Sandberg: Valgte å ikke varsle statsministeren

MANDAL/OSLO (NRK): Per Sandberg sier det var grunner til at han valgte å ikke informere statsminister Erna Solberg om Iran-turen i juli.

Forteller mer om Iran-reisen

STILT TIL VEGGS: Per Sandberg ble møtt med en rekke spørsmål fra journalister i Mandal i dag etter et besøk hos Skalldyrfestivalen.

– Jeg angrer selvfølgelig – og det har jeg beklaget – på at jeg ikke varslet, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp), som ble møtt med en rekke spørsmål under sitt besøk til Skalldyrfestivalen i Mandal i dag.

– Og at jeg tok med meg telefonen har jeg beklaget. Og så skal jeg ikke gå inn på hvilke vurderinger jeg gjorde fordi jeg valgte å ikke varsle. Og at jeg valgte å ta med mobiltelefonen, sier Sandberg.

Han vil ikke si hvorfor han ikke varslet Statsministerens kontor, og svarte slik på spørsmål om det var spesifikke grunner til at han ikke gjorde det:

– Det var det.

Sandberg forlot deretter det oppmøtt pressekorpset, da han fikk ytterligere spørsmål om hva disse grunnene var.

Forsvarer nasjonaldagsfeiring

Det har stormet rundt Per Sandberg etter at ferieturen hans til Iran ble kjent. Han varslet ikke Statsministerens kontor om reisen og tok med seg jobbtelefonen.

I etterkant av besøket i Mandal, forsvarte fiskeriministeren sin deltakelse som statsråd på den iranske ambassadens feiring av Irans nasjonaldag.

– Som statsråd, eller hvis du sitter på Stortinget, får du invitasjoner fra nesten samtlige ambassader, og jeg har deltatt på en rekke andre ambassader sine nasjonalfeiringer, sier Sandberg.

Vil ikke kommentere PST-møte

Ifølge VG, har Sandberg allerede gjennomført sikkerhetssamtaler med PST rundt hans kjæresteforhold til norsk-iranske Bahareh Letnes (28). I går ble det kjent at Sandberg selv ba om en slik samtale.

Sandberg selv vil ikke bekrefte at et slik møte har funnet sted:

– Mine møter og brifer med PST kommenterer jeg ikke, sier Sandberg.

Fiskeriministeren ville heller ikke svare på om hadde blitt advart fra myndighetshold mot et kjæresteforhold til en kvinne med iransk bakgrunn.

– Det kommenterer jeg selvfølgelig ikke, sier Sandberg.

– Det er et ubegrunnet spørsmål, og derfor er det ikke noe grunnlag for å svare på det heller.

Under pressemøtet ble Sandberg også spurt om han angret på turen til Iran. Da svarte han på følgende måte, to ganger:

– Etterpåklokskap er den dårligste klokskapen man kan bruke.


Fiskeriminister Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes snakket ut i Dagsnytt 18 etter Iran-turen.

UTSPØRRING: Fiskeriminister Per Sandberg og hans norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes i studio under intervju på Dagsnytt 18 i NRK fredag 08. august.

Svarfrist til Stortinget mandag

I etterkant av Iran-ferien til Sandberg, har flere i opposisjonen på Stortinget bedt statsministeren svare på spørsmål vedrørende dette.

Spørsmålene går blant annet på om sensitive opplysninger knyttet til Per Sandbergs mobiltelefon ble kompromittert under reisen til Iran.

Et annet spørsmål det kreves svar på, er om flere statsråder har begått samme feil som Sandberg. Om de har tatt med seg jobbtelefonen til det PST betegner som risikoland: Iran, Kina og Russland.

Innen mandag må statsminister Erna Solberg svare Stortinget.

AKTUELT NÅ