Hopp til innhold

Solberg: – Jeg har ringt Raymond Johansen og beklaget

Erna Solberg beklager at Statsministerens kontor (SMK) var involvert i forkant av det omstridte utspillet fra Molde-ordfører Torgeir Dahl (H). Oslos byrådsleder Raymond Johansen er glad for beklagelsen.

BEKLAGET: Statsminister Erna Solberg sier hun ringte Oslos byrådsleder Raymond Johansen og beklaget.

– Jeg har lyst til å understreke at jeg beklager at SMK har vært involvert i et utspill som strider mot regjeringens arbeid. Og jeg har derfor i kveld ringt Raymond Johansen og beklaget SMKs involvering, sier statsminister Erna Solberg på en hasteinnkalt pressekonferanse tirsdag kveld.

Det var i VG på søndag at Molde-ordfører Torgeir Dahl gikk hardt ut mot ledelsen i Oslo, og mente de hadde håndtert koronasituasjonen dårlig.

NRK kunne i går avsløre at statssekretær Peder Egseth ved Statsministerens kontor var i dialog med Molde-ordføreren før sistnevntes omstridte utspill i VG. (Les mer om bakteppet for saken lenger ned i artikkelen).

– Det å bidra til utspill som skaper konflikt mellom ulike kommuners håndtering er ikke en oppgave for SMK. På bakgrunn av saken i VG har jeg hatt en lengre samtale med Peder Egseth. Han har gått gjennom hvilke lokalpolitikere i Høyre han har hatt kontakt med i forbindelse med denne saken, sier Solberg.

Johansen: – Veldig glad hun ringte

Raymond Johansen (Ap), byrådsleder i Oslo.

GODTOK BEKLAGELSE: Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) utenfor NRK tirsdag kveld.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Oslos byrådsleder Raymond Johansen sier han er glad Erna Solberg ringte ham.

– Erna Solberg beklaget at Statsministerens kontor hadde vært involvert i noe som skapte splid mellom kommunene. Og kommunene, som hun sa, er jo førstelinjetjenesten i hele pandemihåndteringen. Jeg er veldig glad for at Erna Solberg ringte og beklaget det, sier Johansen til NRK.

– Mener du nå at Erna Solberg har lagt ballen død?

– Hun har i hvert fall beklaget, og det er jeg veldig glad for. Samtidig som hun har vektlagt hvor viktig det er å slå ring rundt kommunene som står i førstelinjetjenesten.

– Dette burde han ikke ha gjort

Statsministeren sier statssekretæren har vært i kontakt med flere om samme sak.

Hun sier slike utspill er i strid med den tilnærmingen som regjeringen har hatt gjennom pandemien. Solberg sier at dialogen med lokalpolitikerne har gått begge veier.

– I noen tilfeller var det lokalpolitikere som tok kontakt med Peder, mens det i andre tilfeller var Peder som tok kontakt med dem. Dette burde han ikke ha gjort. Det har jeg vært tydelig med ham om i dag.

Erna Solberg fortalte om annen dialog Egseth har hatt med lokalpolitikere.

– I tillegg til Dahl, har Peder hatt dialog med Frode Revhaug og Bård Ludvig Thorheim. Han tok kontakt med Bård Ludvig lørdag etter Tuva Moflags utspill om å endre vaksinestrategi, sa Solberg.

Lørdag kveld hadde NRK en sak på Kveldsnytt, hvor Thorheim var intervjuet. Intervjuet ble også en del av en nettsak på nrk.no søndag morgen.

– Peder hadde også dialog med Dahl i forkant av Molde-ordførerens deltakelse i Politisk kvarter tidligere i februar, sa Solberg, og viste da til denne sendingen.

– Folk fortjener nye sjanser

– Har dette fått konsekvenser for Peder Egseth?

– Konsekvensen er at han får en offentlig skrape som dette selvfølgelig er blitt, men utover det mener jeg Peder er dyktig og flink, og alle kan gjøre feil. Jeg mener altså at folk fortjener nye sjanser.

– Du sa at det var uheldig at han snakket med ordførere før disse utspillene, men bidro han nettopp til disse sakene?

– Han bidro jo med det at han formidlet kontakten til media på disse sakene, og han har jo bidratt med håndteringen etter at saken har kommet i media med de kontaktene han har hatt. Og det er jo derfor jeg sier at dette burde ikke en statssekretær på Statsministerens kontor ha gjort.

Solberg ble spurt om det er en ukultur ved Statsministerens kontor.

– Nei, det er ingen ukultur, men det gjøres feil ved Statsministerens kontor, svarte hun.

Statssekretæren beklager

I fjor sommer rykket Peder Egseth opp som statssekretær i Høyre. Han tiltrådte som statssekretær for statsminister Erna Solberg 1. juli.

Egseth har vært medlem av Sør-Trøndelag Unge Høyre, og har siden hatt flere stillinger som rådgiver og pressesjef for Høyres stortingsgruppe.

Sent tirsdag kveld har Egseth sendt ut en uttalelse der han beklager sin involvering.

«I min jobb har jeg daglig dialog med pressen og med Høyres partiorganisasjon. Slik er det. Likevel har min involvering her ikke vært heldig. Verken for Statsministerens kontor eller Erna. Jeg beklager at jeg har bidratt til utspill og innsalg som har bidratt til å skape konflikt mellom ulike kommuners håndtering av koronasituasjonen,» skriver Egseth.

Han avviser at partiledelsen har vært involvert. Dette gjelder både saken med Molde-ordføreren og andre Høyre-politikere.

Se hele uttalelsen hans her:

Muntlig spørretime på Stortinget

BA ERNA BEKLAGE: Ap-leder Jonas Gahr Støre mente statsministeren måtte beklage, noe hun gjorde.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Støre: – Bra og helt nødvendig

Litt tidigere på kvelden sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at Erna Solberg burde beklage.

Ap-lederen var opprørt over at Statsministerens kontor var involvert i forkant av Molde-ordførerens utspill mot Oslo.

– Hun bør helt klart beklage dette. Her har Statsministerens kontor gjennom en helg drevet virksomhet som er stikk i strid med det som burde vært statsministerens oppdrag, sa Jonas Gahr Støre til NRK.

Ap-lederen mener Solberg nå må gjenopprette tilliten til Statsministerens kontor.

– Erna Solberg har beklaget den rollen Statsministerens kontor har spilt i forbindelse med utspillene fra Moldes ordfører mot Oslos befolkning og Raymond Johansen. Det var bra og helt nødvendig.

– Det er avgjørende at alle kan ha tillit til arbeidet ved Statsministerens kontor. Erna Solberg har en jobb å gjøre med å gjenopprette denne tilliten. Pandemien påfører mange i Norge store belastninger. I stedet for å bruke tiden på politisk spill og økte motsetninger mellom folk, må innsatsen settes inn på å sikre Norge flere vaksiner, sier Støre til NRK.

Pressekonferanse om varslersakene i Høyre

FIKK SKRAPE: Statssekretær Peder Egseth i samtale med statsminister Erna Solberg.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Flere runder

Sliter du med å henge med? Dette har skjedd i striden etter Molde-ordførerens utspill.

Politisk kommentator Lars Nehru Sand: «Høyre klarte å spenne bein på seg selv»

MØTTE PRESSEN: Se hele pressekonferansen der statsminister Erna Solberg måtte beklage.

AKTUELT NÅ