Solberg svarer Johansen: – Jeg kjente ikke til saken

– Det framstår for meg som at Statsministerens kontor arbeidet aktivt for å få ut dette angrepet på Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap), som ber Erna Solberg (H) avklare. Statsministeren avviser at hun visste om utspillet.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

SVARER; Statsminister Erna Solberg sier Molde-ordførerens utspill var et unødvendig sidespor i en tid hvor vi må stå sammen. – Jeg kjente ikke til saken før jeg leste den i VG søndag, sier hun.

Foto: Berit Roald / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Den politiske stormen etter Molde-ordførerens utspill mot Oslo har ikke stilnet.

Etter at NRK avdekket at Solbergs statssekretær var i dialog med Molde-ordføreren i forkant av utspillet, og bidro til å sette ham i kontakt med VG, krever nå Raymond Johansen at statsministeren rydder opp.

– Jeg reagerer ganske kraftig på at Erna Solbergs egen statssekretær bidro til å sette ordføreren i forbindelse med VG. Det framstår for meg som at Statsministerens kontor arbeidet aktivt for å få ut dette angrepet på Oslo, i et forsøk på å svekke tilliten til den politiske ledelsen i hovedstaden i Norge, som har vært hardest rammet av den verste krisa siden andre verdenskrig, sier Johansen til NRK mandag kveld.

Nye strengere koronatiltak i Oslo

KREVER SVAR: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener Erna Solberg (H) må avklare.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Nå forventer jeg at Erna Solberg går ut og avklarer: Handlet statssekretæren i forståelse med statsministeren eller ikke? spør Johansen.

Solberg: – Kjente ikke til saken

NRK har fått et skriftlig svar fra statsministeren via statssekretær Rune Alstadsæter.

– Jeg kjente ikke til saken før jeg leste den i VG søndag. Som jeg har sagt tidligere i dag så mener jeg utspill som setter by og land opp mot hverandre er unødvendige bidrag i koronadebatten. Derfor mener jeg utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor i en tid hvor vi må stå sammen. Dette har jeg vært tydelig på internt – også direkte til min statssekretær, sier Solberg.

– Jeg vet at mange over hele landet er slitne og trøtte av koronatiltak. Vi må alle bidra, men det er ingen tvil om at Oslo har hatt det tøffere enn andre, legger Solberg til.

Dette har skjedd

Ordførar i Molde, Torgeir Dahl (H).

ORDFØRFER I MOLDE: Torgeir Dahl (H).

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Konflikten startet med et utspill fra Moldes ordfører. Bakgrunnen for saken er de høye smittetallene i hovedstaden.

Moldes ordfører sa til VG i helgen at det er grunn til å spørre om det er byrådet i Oslo som ikke klarer å gjøre jobben skikkelig, eller om byens innbyggere ikke klarer å følge reglene.

Han sa det høye smittetrykket i Oslo forplanter seg ut i landet.

– Jeg er lite imponert over hvordan byrådet i Oslo har fremstått, med Raymond Johansen i spissen, sa Dahl til NRK.

Uttalelsene fra Dahl fikk kritikk fra flere hold.

«Et unødvendig sidespor», skrev statsminister Erna Solberg på Facebook om det omstridte utspillet fra Høyre-ordføreren. Hun har ikke vært tilgjengelig for intervju mandag.

Pressekonferanse om varslersakene i Høyre

HJALP TIL: Statssekretær Peder W. Egseth sier han formidlet kontakt mellom Molde-ordføreren og VG.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Litt senere kunne NRK fortelle at statssekretær Peder W. Egseth ved Statsministerens kontor hadde formidlet kontakt til VG.

– Jeg snakket med Torgeir i helga da han ville komme i kontakt med pressen etter at smitten på nytt hadde økt i Oslo, skrev statssekretær Peder W. Egseth ved Statsministerens kontor i en tekstmelding til NRK.

– Etter vår samtale formidlet jeg dette til VG, som tok kontakt med ham, fortsatte Egseth.

Sier ledelsen ikke visste om saken

Egseth har foreløpig ikke besvart spørsmål fra NRK om hva han på forhånd visste om budskapet til Dahl og hva ordføreren konkret skulle si til VG.

Han har kun vedkjent at han snakket med ordfører Torgeir Dahl i helga og at han etter samtalen formidlet dette til VG, som tok kontakt med ham.

– Verken partiledelsen eller Bent Høie visste om saken før VG publiserte den. Det er heldigvis ikke slik i Høyre at noen kan diktere hva våre politikere mener, skrev Egseth i en SMS til NRK tidligere mandag.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 14.04.2021
3 766
Smittede siste 7 dager
261
Innlagte
706
Døde
873 914
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger