Hopp til innhold

Fabian Stang mener utspillet til partikollega er farlig og leit

Moldes ordfører Torgeir Dahl (H) mener byrådet og befolkningen i Oslo ikke gjør nok for å bekjempe pandemien. Leit og farlig, mener tidligere ordfører i Oslo Fabian Stang (H).

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang

FARLIG SPRÅKBRUK: Tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang (H), mener Molde-ordførerens angrep på Oslo er både farlig og leit.

Foto: Gunhild Hjermunrud / NRK

Tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang (H), reagerer kraftig på kraftsalven ordfører og partikollega Torgeir Dahl i Molde har fyrt av mot byrådet i Oslo og Oslos befolkning.

– Det å prøve å sette grupper i befolkningen opp mot hverandre i en sånn krisesituasjon som vi er nå, det er veldig farlig. Skal vi komme gjennom dette, så må det skje ved at vi holder sammen, holder ut, og klarer de siste milene mot målet; at vi skal være koronafrie. Jeg synes det var leit det som skjedde, sier Stang til NRK.

Frykter hatprat påvirker barna

Ordfører Dahl i Molde har høstet kritikk etter at han gikk ut med kraftig kritikk av Oslo.

– Jeg er lite imponert over hvordan byrådet i Oslo har fremstått, med Raymond Johansen i spissen, sa Dahl til NRK.

Til VG sa moldenseren at det er grunn til å spørre om det er byrådet i Oslo som ikke klarer å gjøre jobben skikkelig, eller om byens innbyggere ikke klarer å følge reglene.

Bakgrunnen er de høye smittetallene i hovedstaden.

Fabian Stang frykter at måten ordføreren i Molde velger å ordlegge seg på, kan påvirke hvordan barn forholder seg til pandemien.

– Hvis vi voksne er ufine mot hverandre og beskylder hverandre for å være ansvarlige for en krise, så lærer vi barna at de også kan skylde på noen andre. På vår skole hadde vi hatmeldinger fordi noen var antatt smittet, og det lærer ikke barna av seg selv, det lærer barna fordi vi er ufine. Så vi må holde opp med å kritisere hverandre og holde sammen, sier Stang.

Massiv kritikk av Dahl

Stang er ikke den eneste som har reagert på Molde-ordføreren etter utspillene.

Ingvild Espelid Wold i MDG Møre og Romsdal

Ingvild Espelid Wold sitter i kommunestyret i Molde for MDG. Hun reagerer på utspillene fra ordføreren.

Foto: Privat

Ingvild Espelid Wold, fylkesleder i MDG Møre og Romsdal, mener kraftsalven er direkte upassende og dårlig gjort. Hun peker på at Oslo har hatt flere og mer inngripende tiltak over lang tid enn andre kommuner.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kaller utspillene for usmakelige.

– Torgeir Dahl burde benytte anledningen til å takke Oslo-folk for den innsatsen de har gjort og den tiltaksbyrden de har båret, for å bremse smittespredning til resten av landet, skriver Johansen i en e-post til NRK.

– Vanskelig for distriktene

Ordføreren erkjenner at han har fått mange reaksjoner etter uttalelsene sine om Oslo.

– Noen positive, men først og fremst negative. Folk er veldig slitne, folk er frustrerte og sinte, fordi de opplever at det har vært en lockdown i Oslo altfor lenge. Jeg tenker at hvis Oslo i større grad hadde greid å smittespore, greid å ha kontroll på smitten til enhver tid, så kunne man hatt en større grad av åpning i en del av samfunnet.

Ordførar i Molde, Torgeir Dahl, reagerer på smittetrenden i Oslo.

Ordfører i Molde, Torgeir Dahl (H).

Foto: Roar Strøm / NRK

Til NRK sier Dahl at hans poeng ikke var å kritisere Oslos befolkning.

– Det var ikke mitt poeng. Mitt poeng er at Oslos befolkning fortjener et godt, solid lederskap i en krisesituasjon. Det opplever jeg at Raymond Johansen ikke står for.

Ordføreren opplever at situasjonen i Oslo gjør det vanskeligere for distriktene.

– Det gjør det, for vi får jo importsmitte fra Oslo, stort sett er det jo der det kommer fra. Men det viktige er at vi ønsker at Oslo og Oslos befolkning skal få kontroll på dette, slik man har greid i Bergen og Trondheim, slik man egentlig har greid i landet for øvrig. Dessverre er Oslo unntaket.

– Jobb i verdensklasse

Johansen er ikke enig i at Oslo har håndtert smittesituasjonen dårlig.

– Oslo er en av storbyene i Europa som har håndtert koronapandemien best, og ansatte i Oslo kommune har gjort en jobb i verdensklasse, sier Johansen.

Byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse om koronasituasjonen i hovedstaden torsdag ettermiddag.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap).

Foto: Anders Fehn

– Vi har færre smittede og færre dødsfall enn de fleste andre storbyer. Oslo-folk har levd med strenge restriksjoner svært lenge, og det store ansvaret de har tatt på seg er mye av forklaringen på at Norge samlet sett har kommet seg relativt bra gjennom pandemien, legger han til.

Høyt smittetrykk

Det siste døgnet er det registrert 262 nye koronasmittede i landet. I Oslo ble det registrert 138 nye tilfeller. Lørdag var tallet i hovedstaden 245 nye smittede. Det er det høyeste smittetallet på ett døgn i hovedstaden siden pandemien startet.

– Når smitten har økt i Oslo, skyldes det som regel smittebølger ute i Europa og manglende tiltak mot importsmitte. Det er faktisk akkurat det vi ser nå. Det er den importerte, engelske varianten som nå sprer seg, sier Johansen.

Han mener regjeringen, med Høyre i spissen, er delvis ansvarlig for det.

– Det er godt kjent at Dahls egen regjering ga romslige fripass til industrilobbyister som var avhengig av utenlandsk arbeidskraft, framfor å sikre grensene og gi vanlige folk beskyttelse mot importerte varianter av viruset, fortsetter han.

Uenige om vaksiner

Krangelen mellom de to dreier seg om vaksinefordelingen i landet.

Overfor VG mener Dahl at Oslo-byrådet ber om en «slags omvendt premiering» når de uttrykker at de bør få flere vaksiner som følge av smittetrykket.

Også Høyres førstekandidat i Nordland, Bård Ludvig Thorheim, fra Bodø, er kritisk til Oslos krav om å flere vaksiner på bekostning av andre deler av landet.

– Vi har slått ned smitten i store og små kommuner over hele landet, uten å ha ropt på at man skal prioriteres og få flere vaksiner. Jeg mener at det er feil at Oslo skal prioriteres og få flere vaksiner fordi de ikke klarer å slå ned smitten.

Bård Ludvig Thorheim (H) Høyre, stortingskandidat 2021.

Høyres førstekandidat i Nordland, Bård Ludvig Thorheim.

Foto: PRIVAT

Bydel Stovner har den høyeste smitteandelen i Oslo. Høyrepolitikeren mener tiltakene må spisses mot bydelene.

– Det er helt tydelig at det er isolert til noen bydeler, og jeg mener det betyr at de som har ansvar i Oslo må sette inn sterkere lut der, sånn som man har klart andre steder.

Han påpeker at det er innbyggere i risikogrupper over hele landet.

– Det er ikke sånn at en risikogruppe i Oslo er mer verdt enn en risikogruppe i Bodø, sier Thorheim.

Ikke et politisk spørsmål

Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, sier at dette ikke er et politisk spørsmål.

Pressekonferanse med opposisjonen på Stortinget

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp).

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Dette er et komplisert faglig spørsmål. Vi kan ikke gjøre partipolitikk av dette, skriver Toppe i en epost til NRK.

Hun sier at Senterpartiet slutter seg til at FHI gjør en ny vurdering, og at partiet avventer FHIs tilrådning.

– Det er flere forhold som må vurderes, som blant annet tilgangen til vaksiner, sier Toppe.

Til nå er 20.000 av Oslos rundt 700.000 innbyggere fullvaksinert.

Arbeiderpartiets helsepolitiker fra Nordre Follo, Tuva Moflag, sier at folk i Oslo og omegn må prioriteres i vaksinekøen.

Tuva Moflag (Ap)

Helsepolitiker fra Nordre Follo, Tuva Moflag, (Ap).

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Så jeg vil formidle til regjeringa at det er viktig at de nå ser på hvilke områder som er hardt pressa, hvilke som virkelig trenger hjelp fra staten for å komme gjennom dette.

Hun sier at Oslo allerede har ekstremt strenge restriksjoner.

– Det er ikke så mange flere parametere igjen å skru på.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger