Statsminister Solberg kritiserer Molde-ordføreren

Erna Solberg sier «utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor». I helgen gikk Dahl ut mot Oslos håndtering av koronasituasjonen.

Erna Solberg

KOMMENTERER: Erna Solberg satte ikke pris på partikollegaens utspill. Her avbildet ved en pressekonferanse i fjor.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Statsministeren kommer med meningen om sin partifelle fra Høyre i et innlegg på Facebook.

– Det er ingen tvil om at Oslo over tid har hatt det tøffere enn andre. Jeg mener utspill som setter by og land opp mot hverandre er unødvendige bidrag i koronadebatten. Derfor mener jeg utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor, skriver Erna Solberg.

Erna Solberg er ikke tilgjengelig for intervju mandag, opplyser Statsministerens kontor til NRK.

Ordføreren: Enig med Erna

Molde-ordføreren sier kritikken hans er oppfattet feil, og han sier seg enig med statsministeren.

– Slik saken har utviklet seg er det etterlatte inntrykket at dette er en kritikk mot befolkningen i Oslo, og det var det ikke. Da er det ikke noe poeng å stå i denne debatten videre. Sånn sett er jeg enig med Erna - slik dette har blitt, så fører ikke dette noe godt med seg, sier Moldes ordfører Torgeir Dahl til NRK.

Bakgrunnen for hele saken er de høye smittetallene i hovedstaden. Moldes ordfører sa til VG i helgen at det er grunn til å spørre om det er byrådet i Oslo som ikke klarer å gjøre jobben skikkelig, eller om byens innbyggere ikke klarer å følge reglene.

Regjeringen tok kontakt

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc sier til NRK at Helse- og omsorgsdepartementet ikke var i dialog med Dahl i forkant av uttalelsen i helgen. Men da det kom mediehenvendelser søndag etter utspillet, så tok han selv kontakt med Dahl.

Raymond Johansen (Ap) og Torgeir Dahl (H)

UENIGE: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) og ordfører i Molde, Torgeir Dahl (H) barket sammen søndag.

Foto: NTB/Trond Vestre / NRK

– Torgeir Dahl var klar på at han ikke ønsket å kritisere Oslos befolkning for innsatsen under pandemien. Jeg vurderte dette derfor som en sak mellom den politiske ledelsen i Oslo og Molde, og svarte media deretter. Dette anså jeg som en diskusjon mellom de to byene som det ikke var naturlig for departementet å engasjere seg ytterligere i, sier statssekretær Korkunc til NRK.

– Ganske hardt trøkk

Men i dag går altså statsministeren selv ut og sier hva hun mener. Solberg skriver i sitt innlegg mandag at vi må stå i dette sammen og at «kommuner over hele landet gjør en god jobb med å slå ned lokale utbrudd.»

Helseminister Bent Høie sier til NRK at han først ble klar over utspillet da det stod på trykk i VG, og sier han er uenig med Molde-ordføreren.

Helseminister Bent Høie

KOMMENTERER: Helseminister Bent Høie.

Foto: Kamilla Marie Johnsen

– Jeg mener dette er en helt unødvendig diskusjon. Vi står i situasjonen sammen, sier Bent Høie til NRK.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier til NRK at statsministeren burde vært på banen tidligere og vært tydeligere.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sikter seg inn mot statsministerposten etter høstens stortingsvalg.

IKKE FORNØYD: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

– Hun kaller det et «sidespor». Dette er hennes parti og helt åpenbart en forsmak på valgkampen fra Høyre, og det synes jeg hun skal sette en stopper for, sier Støre.

Noen har også støttet Høyre-ordføreren, men ordføreren legger ikke skjul på at det har kommet mange meldinger til ham som ikke har vært av den hyggelige sorten.

– Det har vært et ganske hardt trøkk, sier han til lokalavisen Romsdals Budstikke mandag.

Kritiserte Raymond Johansen

Ordføreren i Molde har høstet kritikk både fra egne partifeller og andre etter at han gikk ut med kraftig kritikk av Oslo.

– Jeg er lite imponert over hva Oslo har fått til. I det ene øyeblikket skriker de etter flere forskrifter fra regjeringen og i det andre etter mer frihet. Det er dårlig lederskap, etter min mening, sa Dahl til VG.

Dahl sa til NRK at hans poeng ikke var å kritisere Oslos befolkning.

Dronefoto av Barcode i Bjørvika i Oslo

OSLO: Dronefoto av Barcode i Bjørvika i Oslo.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det var ikke mitt poeng. Mitt poeng er at Oslos befolkning fortjener et godt, solid lederskap i en krisesituasjon. Det opplever jeg at Raymond Johansen ikke står for.

Ordføreren opplever at situasjonen i Oslo gjør det vanskeligere for distriktene.

– Det gjør det, for vi får jo importsmitte fra Oslo, stort sett er det jo der det kommer fra. Men det viktige er at vi ønsker at Oslo og Oslos befolkning skal få kontroll på dette, slik man har greid i Bergen og Trondheim, slik man egentlig har greid i landet for øvrig. Dessverre er Oslo unntaket.

Johansen er ikke enig i at Oslo har håndtert smittesituasjonen dårlig.

– Oslo er en av storbyene i Europa som har håndtert koronapandemien best, og ansatte i Oslo kommune har gjort en jobb i verdensklasse, sier Johansen.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 13.04.2021
4 543
Smittede siste 7 dager
269
Innlagte
688
Døde
835 970
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger