Solberg: – 10 000 flyktninger er ikke realistisk

STORTINGET: Erna Solberg mener det ikke er realistisk å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger, men opposisjonen er likevel fornøyd med statsministerens flyktningeredegjørelse.

Solberg og Støre

Statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre under redegjørelsen om flyktningsituasjonen på Stortinget.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Per dags dato er det ikke realistisk å ta imot 10.000 med de bosettingstallene vi har, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun redegjorde i dag for Stortinget om flyktningsituasjonen i Middelhavet og i Syria.

Selv om det i utgangspunktet er flertall på Stortinget for å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger de neste to årene, tviler Solberg på at det er mulig.

– Vi har så langt for få ja fra kommunene til å bosette. Jeg håper den runden vi har med kommunene nå, gjør at vi kan hente flere. Men vi må ha det beslutningsgrunnlaget.

– Ingen «90-talls dugnad»

Et av Solbergs argumenter mot å hente flere til Norge, er at krigen i Syria ikke er løst med det første.

Dermed mener hun det er vanskelig å se for seg en tilsvarende dugnad som Norge gjorde på 90-tallet under Balkan-krigen, der mange av flyktningene reiste hjem etter en periode.

– Det argumentet er ikke godt nok, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Da vi tok imot 13.000 bosniere så heller ikke den krigen ut til å ende, men de fikk midlertidig opphold. Situasjonen var håpløs da og den er håpløs nå.

Likevel synes Skei Grande at Solbergs redegjørelse vitner om en statsminister som er på gli.

– Det er veldig bra at hun inviterer til et bredt forlik, og er villig til å strekke seg for å få til gode løsninger i den flyktningsituasjonen vi nå opplever.

– Holder døra åpen

Selv om Solberg brukte store deler av redegjørelsen til å argumentere for hvorfor det er bedre å hjelpe flyktningene i Syrias naboland, er også KrF-leder Knut Arild Hareide positiv.

– Hun sa samtidig at hun ville sette seg ned med partiene på Stortinget, og her kan det kan jo veldig lett være et flertall for å ta imot flere. Jeg regner med at hun forstår at det naturligvis vil være et tema i de diskusjonene.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener forslaget om å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger er moderat.

– Det er et veldig beskjedent bidrag som vi bør kunne få til under de rette betingelsene. Jeg merker meg at hun holder døren åpen for diskusjonen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger