Hopp til innhold

– Tidenes største flyktningkatastrofe i Middelhavet

Flere hundre omkomne er funnet i vannet etter at en båt med over 700 flyktninger kantret i Middelhavet i natt. Båten skal ha gått rundt da alle løp til den ene siden fordi de trodde de ble reddet.

Skip og helikopter deltar i redningsaksjon for flyktninger i Middelhavet

Både skip og helikopter deltar i redningsaksjonen i Middelhavet.

Foto: - / Afp

Italiensk kystvakt overvåker trafikken i Middelhavet

Den italienske kystvakta overvåker trafikken i Middelhavet.

Foto: Angelo Carconi / AP

– Mennesker jeg har pratet med, har sett hundrevis av lik flytende rundt, sier journalist Mark Micallef fra avisen Times of Malta til nyhetsbyrået TT.

Flere døde skal ha blitt skylt i land i Libya.

– Der ser ut til at vi har vært vitne til den verste ulykken noensinne på Middelhavet, sier Carlotta Sami fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Så langt er 28 mennesker funnet i live. De forteller at det kan ha vært så mange som 700 mennesker om bord i fiskebåten som kantret.

Trodde de ble reddet

Kister med døde flyktninger på Lampedusa

Tusenvis av flyktninger mister livet når de prøver å krysse Middelhavet for å komme seg til Europa. Mange kommer til øya Lampedusa, der dette bildet er tatt.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Fiskebåten ba i går kveld om hjelp fra den italienske kystvakten, fordi den hadde navigasjonsproblemer. Kystvakten sendte et portugisisk lasteskip.

Flyktningene flyttet seg over på den ene siden av fiskebåten da lasteskipet nærmet seg, fordi de håpet å bli reddet, ifølge Reuters. I stedet gikk båten rundt.

Skip fra Italia og Malta bistår nå i søket.

– Redningsmannskapene prøver å finne levende blant de døde i vannet, sier Maltas president Joseph Muscat Times of Malta.

Han sier dette vil være den største tragedien i Middelhavet noensinne dersom tallet på omkomne blir 700.

Hollande: Verste på flere år

François Hollande.

Frankrikes president François Holland

Frankrikes president, François Hollande, kaller ulykken for den «verste katastrofen på flere år». Nå har han kalt inn til hastemøte for Europas ledere for å diskutere situasjonen for båtflyktningene.

Hollande mener man må få på plass flere skip og fly for å overvåke Middelhavet.

– De som setter disse folkene i båter, er menneskesmuglere, jeg vil si terrorister, for de vet at båtene er i elendig stand. De setter hundrevis av liv i fare, sier Hollande.

Lampedusa/Malta

Øya Lampedusa tar imot tusenvis av flyktninger fra Nord-Afrika og Syria årlig.

Mange kommer på våren

Før søndagens ulykke hadde rundt 900 mistet livet i lignende forsøk på å krysse Middelhavet i år. Den italienske kystvakten venter over 100.000 flyktninger i 2015.

Våren og sommeren er høysesong, og i løpet av forrige uke ble over 11.000 båtflyktninger reddet i Middelhavet og fraktet til Italia. Mange kommer fra Syria og Libya.

Dagens ulykke vil trolig føre til krav om sterkere respons fra EU. Operasjonen Triton ledes nå av EU, men har blitt kritisert for å være mindre omfattende enn italienskledede Mare Nostrum som ble avviklet i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt