Hopp til innhold

Færre asylsøkere velger Norge – nå vil sentrum ha flere kvoteflyktninger

Mens Frp mener det er positivt at færre asylsøkere kommer til Norge, er KrF bekymret for at regjeringens politikk har skremt bort mennesker som frykter for sine liv.

En syrisk kvinne bærer et lite barn utenfor en flyktningeleir i Libanon. Telt i bakgrunnen

UENIGE: Mens regjeringen først og fremst vil hjelpe syriske flyktninger i nabolandene, som her i Libanon, tar både KrF og Venstre til orde for flere kvoteflyktninger til Norge.

Foto: AHMED SHALHA / Reuters

I første kvartal i år kom det 1661 asylsøkere til Norge, en nedgang på 22 prosent sammenlignet med fjoråret og det laveste tallet siden 2007.

– Det skyldes den politikken som er ført, og at omverdenen har fått med seg signalet om at vi har fått en restriktiv regjering i Norge, sier Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, til NRK.

Mener nedgang skyldes Frps politikk

Keshvari mener tiltak som flere tvangsreturer og planer om flere lukkede mottaksplasser fører til at det kan kaller grunnløse asylsøkere i større grad dropper å søke om beskyttelse i Norge.

Mazyar Keshvari

FORNØYD: Mazyar Keshvari (Frp) mener UDIs statistikk viser at politikk fungerer.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Fakta snakker for seg selv. Mens det har vært en betydelig økning i asyltilstrømningen til hele Europa, så har vi hatt en nedgang i Norge, sier han.

Samarbeidspartiet KrF er ikke like sikker på at det er de grunnløse asylsøkerne som velger bort Norge som følge av en strengere asylpolitikk.

– Jeg er stygt redd for at ryktet har gått utover andre, som har behov for beskyttelse og hjelp og som kjemper for sine liv. Det er ille om det går utover dem, sier innvandringspolitisk talsmann Geir Toskedal.

Vil presse regjeringen til å ta imot flere

KrF-politikeren peker på at krigen i Syria har ført til at halve landets befolkning er på flukt. Europa, og spesielt Sverige, opplevde i fjor en enorm økning i antall asylsøkere. Toskedal mener situasjonen tilsier at Norge nå bør ta imot flere kvoteflyktninger.

Geir Toskedal

FLERE: Geir Toskedal (KrF) vil ikke si hvor mange flere kvoteflyktninger Norge bør ta imot.

Foto: Erik Waage / NRK

– Med den krisen vi ser i verden, trengs det medmenneskelighet og hjelp, sier han og viser til at KrF og Venstre økte antall kvoteflyktninger fra 1620 til 2120 i budsjettforhandlingene.

– Vil dere komme med nye krav overfor regjeringen?

– Det vil vi absolutt vurdere. Det er med stor sannsynlighet vi vil gjøre det, sier han.

Toskedal vet at han kan regne med støtte fra Venstre. Under helgens landsmøte gikk partiet inn for at 10.000 syriske kvoteflyktninger skal komme til Norge innen utgangen av 2016.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ