NRK Meny
Normal

– Norge er ikke inne i en krise

– Vi skal ta Norge trygt gjennom den omstillingen vi er inne i. Norge er ikke inne i en krise, men utfordringene er større enn tidligere, sier statsminister Erna Solberg (H).

Regjeringen møtes til budsjettkonferanse. Statsministeren understreker at de jobber med skape omstilling i næringssektoren, samtidig vil de fortsette å redusere skattetrykke.

- INGEN TRØST: - Når du mister jobben er det ingen trøst at Norge som helhet ikke er i krise, sa statsminister Erna Solberg (H) før budsjettkonferansen med finansminister Siv Jensen (Frp).

Sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) fortalte statsminister Erna Solberg (H) onsdag formiddag om hvilke hovedprioriteringer regjeringen vil ha for neste års statsbudsjett.

– Vårt svar på utfordringene er omstilling, skape flere trygge arbeidsplasser, kombinere økonomisk vekst med kutt i utslippene. Vi skal gjennomføre grønn omstilling. Og vi skal satse på forskning, utdanning og samferdsel, sier Solberg.

LES OGSÅ: Solberg må svare om Anundsens video

– Turbulente tider

Den dystre internasjonale situasjonen med fallende børser, skremmer ikke statsministeren.

Vi må ikke svartmale situasjonen

erna solberg

– Det er turbulente og usikre tider internasjonalt. Her hjemme preges vi av fallet i oljeprisen. Men vi skal ikke glemme at det finnes flere lyspunkt i norsk økonomi. Vi må ikke svartmale situasjonen, sier Erna Solberg.

I dag gikk startskuddet for høstens budsjettforhandlinger. Nå skal Høyre og Frp forsøke å bli enige om hvilke saker som skal prioriteres i 2016.

Senere skal den blåblå regjeringen forhandle med samarbeidspartiene KrF og Venstre om et felles budsjett.

erna solberg, siv jensen

BUDSJETTKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under en pressekonferanse i forbindelse med regjeringens budsjettkonferanse.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

LES OGSÅ: Statsministeren vil vinne også i distrikta

– Må gjøre riktige valg

Erna Solberg kom raskt inn på de store internasjonale utfordringene, som vil kunne få store ringvirkninger for Norge både på kort og lang sikt.

– Det er usikre tider, og vi må ta utfordringene på alvor. Særlig gjelder det norsk oljenæring. Dagens politikere må gjøre riktige valg, så ikke morgendagens politikere må stå overfor enda mer dramatiske valg, advarer Solberg.

LES OGSÅ: Solberg: – Jeg har selv vært i mange høylytte diskusjoner

Varsler satsing på unge

For å hindre at ungdomsledigheten biter seg fast, varsler regjeringspartiene økt satsing på unge.

Når du mister jobben er det ingen trøst at Norge som helhet ikke er i krise

erna solberg

– Vi vil komme med en ungdomspakke, gi mer penger til gründere og sørge for flere lærlingplasser så flere får mulighet til å komme seg ut i jobb. Når du mister jobben er det ingen trøst at Norge som helhet ikke er i krise, sier statsministeren.

LES OGSÅ: Støre: – Regjeringen er passiv kampen mot arbeidsledighet

– Kan ikke skru opp og ned

På tross av de usikre tidene vil regjeringspartiene ikke la pessimisme legge premissene for statsbudsjettet.

– Kortsiktige endringer skal ikke påvirke et langsiktig budsjett. Likevel må vi ta inn over oss de usikre tidene og hvordan oljeprisen påvirker oss. Men vi kan ikke skru opp og ned på statsbudsjettet på bakgrunn av børsutviklingen, poengterer Erna Solberg.

Vi kan ikke skru opp og ned på statsbudsjettet på bakgrunn av børsutviklingen.

erna solberg
Venstres leder Trine Skei Grande klapper i hendene og smiler
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

LES OGSÅ: NHO: – Norsk gründersatsing er Nav-tiltak

Flyttet 6,3 mrd.

Fjorårets budsjettforhandlinger mellom de fire partiene, varte i tre uker. Disse forhandlingene førte til at 6,3 milliarder kroner, av et samlet budsjett på over 1.300 milliarder kroner, ble flyttet på fra det opprinnelige forslaget fra Høyre og Frp.

Denne høsten skal Høyre, Frp, Venstre og KrF forsøke å bli enige om hovedtrekkene i statsbudsjettet for neste år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger