NRK Meny
Normal

Slik var «jihadistparets» liv

En knapp måned etter at den norske IS-krigeren ble drept i Syria desember i fjor, endte den gravide enkens liv i et selvmordsangrep i Istanbul.

Norsk fremmedkriger om henrettelser

SE VIDEO: I et opptak forklare den drepte nordmannen at muslimer har en plikt til å hjelpe brødre og søstre i Syria. Han sa at millioner av muslimer blir drept og voldtatt uten at noen sier en «dritt». Han innrømmet at gruppa han var en del av henrettet folk, blant annet «voldtektsmenn, homofile og tystere».

En kvinne sprengte seg selv i lufta på turistpolitistasjonen ved Sultanahmetplassen i Istanbul 6. januar. Hun tok med seg en politimann i døden, og terrorangrepet fikk massiv oppmerksomhet. Men både identiteten og motivet hennes var lenge ukjent.

Fredag ble det kjent at kvinnen (18) var fra den russiske republikken Dagestan i Nord-Kaukasus, og en gravid enke til en norsk jihadist. Hun slo til drøye to måneder ut i svangerskapet, og tre uker etter at hun fikk den vonde beskjeden om at mannen hennes var drept i et bombeangrep i Syria.

Ifølge tyrkiske medier skal de to ha møttes på nettet i 2012. Etter hvert ble de kjærester, og giftet seg i en religiøs seremoni i fjor. Omtrent på samme som de ble kjent med hverandre, fikk nordmannen i 20-årene sansen for radikal islamisme. Høsten 2013 dro han fra Fredrikstad til Syria for første gang.

– Kledde seg pent og hadde en moderne livsstil

Den tyrkiske avisen Hürriyet melder at den unge kvinnen jobbet på en kafé da hun nettdatet med Fredrikstad-mannen. Hun var en tilsynelatende normal russisk tenåring, kledde seg pent og hadde en moderne livsstil.

Etter 2012 skal hun ha blitt radikalisert og endret livsstilen sin drastisk, i takt med nordmannen som ble stadig større tilhenger av ekstrem islamisme og etter hvert Den islamske staten (IS). Kvinnen fikk en svært religiøs livsstil, begynte å gå med nikab, og forlot hjemlandet og giftet seg, uten å varsle familien.

Enkelte medier melder også at paret skal ha møttes for første i gang Syria. Det er ukjent om den religiøse vielsen fant sted i Istanbul eller i Syria, men ifølge tyrkisk etterretningstjeneste oppholdte paret seg tre måneder i Istanbul i fjor.

Selvmordangrep i Istanbul

Kvinnen (18) som sprengte seg selv i lufta i Istanbul 6. januar, var enken til en norsk jihadist. Hun skal ha vært gravid da hun tok sitt eget liv.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters/NTB Scanpix

– Begge skal ha sluttet seg til IS og deltatt i kamper

Det vites ikke hva paret gjorde i tre måneder i Istanbul. Sikkerhetsmyndigheter i Tyrkia har imidlertid avdekket at de to har tilbrakt tid sammen i bydelene Fatih, Ortaköy og Sultanahmet, sistnevnte er turistområdet der selvmordsangrepet ble utført. Paret har tatt flere bilder sammen under oppholdet i Istanbul.

Ifølge tyrkiske CNN skal kvinnen ha reist til Syria i juli i fjor sammen med mannen hun et par måneder tidligere hadde giftet seg med. Begge skal ha sluttet seg til IS og deltatt i kamper, ifølge tyrkiske medier.

Både CNN, avisene Milliyet og Hürriyet skriver at kvinnen skal ha oppholdt seg i Norge, Syria og Tyrkia det siste året. Den drepte nordmannens familie fortalte derimot at de ikke har møtt enken tidligere, men at de skal ha hatt jevnlig kontakt via nettet.

Skulle bli med svigerfamilien til Norge

Svigermoren sier familien levde på gleden av at de skulle få et barnebarn, og at de allerede hadde begynt å handle inn til barnet. Svigerfamilien skulle reise ned for å møte henne 16. januar, og etter planen skulle den gravide svigerdatteren bli med til Norge.

Svigerfamilien fikk plutselig ikke lenger tak i henne etter deres siste kontakt 5. januar, men skjønte senere hva som hadde skjedd da utenlandske medier skrev om henne. Kvinnen skal i en av samtalene sagt at hun ikke lenger orket å leve mer etter at mannen var død, og at hun selv ville dø for å møte mannen igjen.

– Da sa jeg at hun måtte tenke på barnet, og at livet går videre, selv om det er vanskelig. Det var et like stort sjokk for oss at hun valgte å sprenge seg selv i lufta, som at sønnen min valgte å dra til Syria. Vi har det veldig vanskelig nå, sa mannens mor til NRK tidligere fredag.

Forteller for første gang hvorfor han reiste til Syria

SE VIDEO: I 38 minutter med opptak av samtaler med en venn i Norge i oktober og november i 2014, forklarte den norske fremmedkrigeren hvorfor han kriger med terrorgruppen IS. En måned senere ble han drept.

Nordmannen ble siktet etter terrorparagrafen

NRK har gjort en kartlegging av norske jihadister i Syria. Der går det fram at ektemannen til selvmordsbomberen var han bosatt i Fredrikstad før han reiste til Syria. Han skal ha reist til Syria høsten 2013 sammen med flere andre fra et ekstremistisk miljø med base i Østfold-byen.

Det var borgerkrigen i Syria som skal ha ført til at mannen i 20-årene reiste ut for å krige. TV-bildene fra landet opprørte mannen dypt. Først skal nordmannen ha vært tilknyttet al Nusrafronten, før han ble en del av IS sommeren 2014.

Tidligere samme år ble nordmannen siktet etter terrorparagrafen. PST mistenkte ham for å ha begått terror, medvirket til det eller forsøkt å utføre en terrorhandling. Samtidig gikk PST til Oslo tingrett for å få bankkontoene hans frosset. Tingretten ga PST medhold i dette.

IS-krigeren ble drept i et bombeangrep

I 38 minutter med opptak av samtaler med en venn i Norge i oktober og november i 2014, forklarte han hvorfor han kriger med terrorgruppen IS. Samtalene gav et sjeldent innblikk i tankemåten til norske fremmedkrigere.

I opptaket forklarte nordmannen at muslimer har en plikt til å hjelpe brødre og søstre i Syria. Han sa at millioner av muslimer blir drept og voldtatt uten at noen sier en «dritt». Han innrømmet at gruppa han var en del av henrettet folk, blant annet «voldtektsmenn, homofile og tystere».

En knapp måned senere ble den norske IS-krigeren drept i et bombeangrep i Syria. Han var den 13. fremmedkrigeren fra Norge som ble drept i borgerkrigen i landet.

Kvinnen som sprengte seg selv i lufta i Istanbul 6. januar, var enken til en norsk jihadist, ifølge avisa Hurriyet.

SE VIDEO: En kvinnelig selvmordsbomber slo 6. januar til mot en av turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet. Fredag ble det kjent at kvinnen var en enke til en norsk jihadist.

Reiste til Istanbul rett før nyttår

Igjen stod hans gravide kone. 18-åringen skal ifølge svigerfamilien ha blitt plassert i et enkehjem i Syria etter mannens død, og oppholdt seg der en viss tid, noe som skal være vanlig praksis.

Ifølge avisen Milliyet skal hun deretter ha tatt seg over grensen og etter hvert til den tyrkiske byen Gaziantep 26. desember. Derfra reiste hun den lange strekningen fra Gaziantep til Istanbul (over 1150 km, journ.anm.) med drosje. Turen fra Syria til Istanbul skal ha tatt fire dager.

Det var svigerfamilien hennes som sørget for å få kvinnen ut av det krigsherjede landet og til Istanbul. Familien har sagt at de ønsket å legge til rette for at svigerdatteren kunne ta vare på seg selv og barnebarnet på en god måte. De tilbød også å leie en leilighet i Istanbul, men hun skal ha foretrukket å bo på et hjem for enker.

Sprengte seg selv i lufta

En drøy uke etter at hun ankom Istanbul, sprengte den unge kvinnen seg selv i lufta i turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet i hjertet av Istanbul. En politimann ble drept i selvmordsangrepet, mens en annen politimann ble lettere såret.

Avisen Hürriyet skriver at den opprinnelige planen var å utføre angrepet i Russland, men av ukjente årsaker ble angrepet gjennomført i Istanbul. Det finnes foreløpig ingen opplysninger om kvinnen tok med seg eksplosiver fra Syria og om hun fikk hjelp av noen til å utføre terrorangrepet.

Angrepet har rystet Tyrkia og fått stor oppmerksomhet i hele verden. Den nye informasjonen om hennes kobling til den norske IS-krigeren har sjokkert hele nasjonen og fått enorm omtale i tyrkiske medier. PST ønsker ikke å kommentere opplysningene om at selvmordsbomberen, var enken til den norske jihadisten.

Bevæpnet politi utenfor politistasjonen i Istanbul der en kvinnelig selvmordsbomber slo til

Bevæpnet politi utenfor politistasjonen i Istanbul der den kvinnelige selvmordsbomber slo til. Tyrkiske medier melder at kvinnen var enken til en norsk fremmedkriger.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters/NTB Scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger