Svigerfamilien i sjokk: – Snakket med henne kvelden før selvmordsbomba

Kort tid før enka til den norske jihadisten sprengte seg selv i Istanbul, fortalte hun sin norske svigerfamilie at hun ville dø for å møte mannen sin igjen. 18-åringen var gravid da hun tok sitt eget liv i bombeangrepet.

Kvinnen som sprengte seg selv i lufta i Istanbul 6. januar, var enken til en norsk jihadist, ifølge avisa Hurriyet.

Selvmordsangrepet ble utført i et turistområde i Istanbul 6. januar i år.

– Vi hadde jevnlig kontakt via en chattetjeneste på internett. Alt virket normalt. Senest kvelden 5. januar hadde vi kontakt. Hun fortalte om familien sin, og sendte bilder, forteller svigermora til NRK.

Det var borgerkrigen i Syria som førte til at sønnen reiste ut for å krige. Høsten 2013 dro han fra Fredrikstad til Syria. Først skal nordmannen ha vært tilknyttet al Nusrafronten, før han ble en del av IS sommeren 2014.

Skal ha blitt radikalisert etter vielsen

Kvinnen skal ha reist til Syria sammen med ham etter at de giftet seg i fjor i en religiøs seremoni. Hun skal ifølge tyrkiske medier ha blitt radikalisert en stund etter at nordmannen ble med i IS.

Ifølge tyrkiske CNN endret 18-åringen sin livsstil etter den religiøse vielsen. Hun forlot hjemlandet sitt, den russiske republikken Dagestan, dekket seg til i nikab og levde en svært religiøs livsstil.

I desember i fjor skal ektemannen ha blitt drept i en bombeeksplosjon. Kort tid etter skal enka ha angrepet en politistasjon midt i turistområdet av Istanbul i en selvmordsaksjon.

Skulle møte svigerfamilien i Tyrkia

Etter planen skulle den gravide svigerdattera bli med svigerfamilien til Norge. Svigerfamilien skal ikke ha møtt enka tidligere, men skal ha hatt jevnlig kontakt via internett.

18-åringen skal ifølge familien ha blitt plassert i et enkehjem i Syria etter mannens død, og oppholdt seg der en viss tid, noe som skal være vanlig praksis. Hun skal deretter ha dratt til Tyrkia 30. desember. Turen fra Syria til Tyrkia tok fire dager.

Svigerfamilien forteller til NRK at de etter planen skulle reise ned for å møte henne 16. januar i år.

– Det var ingenting som tydet på at dette skulle skje. Det var et like stort sjokk for oss at hun valgte å sprenge seg selv i lufta som at sønnen min valgte å dra til Syria. Vi har det veldig vanskelig nå.

Svigermora sier familien levde på gleden av at de skulle få et barnebarn, og at de allerede hadde begynt å handle inn til barnet.

Ville dø for å møte mannen igjen

Dagen etter siste nettkontakt, sprengte svigerdattera seg i lufta i Istanbul. Svigerfamilien fikk plutselig ikke lenger tak i henne, men skjønte først hva som hadde skjedd da utenlandske medier skrev om svigerdattera.

Svigerfamilien tror kvinnen hadde tatt med seg sprengstoffet fra Syria, men dette er ikke bekreftet.

Svigermora forteller at enka i en av samtalene hadde sagt at hun ikke lenger orket å leve mer etter at mannen var død, og at hun selv ville dø for å møte mannen igjen.

– Da sa jeg at hun måtte tenke på barnet, og at livet går videre, selv om det er vanskelig.

Forteller for første gang hvorfor han reiste til Syria

I SYRIA: Høsten 2013 reiste den norske statsborgeren til Syria. Et drøyt år senere ble han drept.

SISTE NYTT

Siste nytt