Hopp til innhold

Hydro tror elbiler vil fyre opp salget

Norsk Hydro har aldri tjent mer penger, og fremover tror direktør Hilde Merete Aasheim at Hydro kan selge mer aluminium til produksjon av elbiler.

FILE PHOTO: Production line under construction at a casting house in the Norsk Hydro aluminium plant in Karmoey

HISTORISK: Hydro har aldri tjent mer penger enn i tredje kvartal i år.

Foto: Gwladys Fouche / Reuters

Norsk Hydro er et av flere norske selskaper som sitter på den grønne gren når energi- og råvareprisene går til værs internasjonalt.

Selskapet selger for tiden aluminium og alumina til en svært høy pris. Tredje kvartal gikk historisk bra:

  • Inntektene var på 36,7 milliarder kroner, som er 33 prosent mer enn samme periode i fjor, ifølge selskapets rapport.
  • Overskuddet endte på historisk høye 7,2 milliarder kroner, som er mer enn dobbelt så mye som på samme tid i fjor.

Suget etter varer i verden er så stort at en rekke varer får uvanlige prishopp. Hydro utvinner alumina og bauksitt, i tillegg til ferdige aluminiumsprodukter.

Hittil i år har prisen for aluminium internasjonalt økt med 44 prosent.

– Veksten i etterspørsel har kommet etter nedstengingen i pandemien, stimulert av ulike lands regjeringer for å få opp økonomien igjen, sier administrerende direktør Hilde Merete Aasheim til NRK.

Tror på elbil-effekt

Men Aasheim ser de store mulighetene i det grønne skiftet. For elbiler er ikke bare et eksotisk fenomen på norske veier, men et alternativ til fossile biler som stadig flere bilprodusenter tilbyr.

Aluminium er lettere enn andre metaller til bil, og de fleste produsenter bruker rundt dobbelt så mye aluminium til elbiler som til standard biler, forteller Aasheim.

– Vi posisjonerer oss for dette med våre lavkarbonprodukter. Aluminium har egenskapene med lett vekt og er godt posisjonert i det grønne skiftet, sier hun.

Etterspørselen etter elbiler er også stigende. Mandag kveld ble det kjent at leiegiganten Hertz har bestilt 100.000 elbiler av Tesla, ifølge Reuters.

Hilde Merete Aasheim

Administrerende direktør Hilde Merete Aasheim i Norsk Hydro.

Foto: Lise Åserud / NTB

Full produksjon i Brasil igjen

I Brasil har Hydro et kjempeanlegg for produksjon av alumina. Anlegget ble nedstengt etter mistanke om overrenning etter regnvær i 2018.

Først i 2021 er produksjonen i full gang igjen, noe som bidrar til at Hydro tjener mer penger.

«I løpet av tredje kvartal har Alunorte produsert med full kapasitet for tredje kvartal på rad, tilsvarende 6,3 millioner tonn alumina på årsbasis,» skriver Hydro i børsmeldingen.

FILE PHOTO: Workers of Nalco leave the alumina refinery Alunorte in Barcarena

Hydros anlegg i Alunorte i Brasil har ikke vært i full drift før i 2021. Bildet viser brasilianske miljøvernmyndigheter på inspeksjon 8. mars 2018.

Foto: Ricardo Moraes / Reuters

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger