Hopp til innhold

NHO før krisemøte om strøm: Mener vi må tåle flere inngrep i naturen

NHO-sjef Ole Erik Almlid forbereder seg til mandagens krisemøte med regjeringen med et budskap han vet vil provosere mange: Norge må ha flere vindmøller på land.

lm8N0OlSEj4

NHO-sjefen sier nordmenn «må tåle mer» og krever flere vindturbiner på land.

Foto: Tore Meek / NTB8BIM<

Mandag møtes regjeringen og partene i arbeidslivet til samtaler om hastetiltak for næringslivet. I hele år har regjeringen avvist krav om strømstøtte til bedriftene, men onsdag kom olje- og energiministeren med nye signaler.

Det er bra at regjeringen nå tar initiativ til et møte. Strømsituasjonen har gått fra vondt til verre siden NHO først krevde en strømordning i slutten av januar, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Ole Erik Almlid

NHO-sjef Ole Erik Almlid er glad for signalene om hastetiltak, men mener det må tas nye grep for å sikre mer kraft i Norge.

Foto: Berit Roald / NTB

Norsk Industri, kommuneorganisasjonen KS og de to tunge LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi gikk fredag ettermiddag ut og krevde umiddelbar strømstøtte til utsatte bedrifter, ifølge NTB.

Og i et møte med regjeringen tidligere på dagen ba også arbeidsgiverorganisasjonen Virke om kompenserende tiltak mot høye strømpriser, og ikke bare til de store industribedriftene.

I et brev som ble sendt til flere departementer i etterkant av fredagens møte, skriver Virke at det er avgjørende at hele næringslivets lyttes til, ikke minst småbedriftene.

Les også Advarer mot strømhjelp til bedriftene: – Da blir prisen presset ytterligere opp

Statistikklovutvalget overleverer rapport til finansminister Siv Jensen

Flere møter

Møtet med næringslivets parter finner sted på det som blir en usedvanlig travel mandag for regjeringspartiene. For samme dag skal Stortingets presidentskap ta stilling til krav fra flere partier om å avbryte sommerferien og kalle inn til hastemøte om strømkrisen.

Og samtidig jobber regjeringspartiene for å samle de parlamentariske lederne til samtaler mandag, der det kan orienteres om arbeidet som allerede er i gang. Hensikten er blant annet å unngå stortingsvedtak som går på tvers av faglige anbefalinger og vurderinger som er gjort i departementene.

NHO-leiar Ole Erik Almlid og LO-leiar Peggy Hessen Følsvik før møtet i regjeringa sitt kontaktutval med partane i arbeidslivet 14. februar 2022. Tema for møtet var den økonomiske situasjonen før tariffoppgjeret.

Regjeringen møter NHO-leder Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik på mandag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har sagt at det er viktig å handle raskt, men ikke for enhver pris. Og NHO-leder Ole Erik Almlid er inne på det samme.

– Det haster med kompenserende tiltak for bedriftene som er hardest rammet, men vi kan ikke jobbe så raskt at tiltakene får uforutsette og negative effekter, sier han.

Les også Ap-ordførere går ut mot egen regjering – krever nye strømtiltak

Kari Nessa Nordtun og Jan Oddvar Skisland.

Mer kraft

Både Virke og NHO har gjort klart overfor regjeringen at det ikke er tilstrekkelig med kompenserende hastetiltak mot høye strømpriser. Problemet er at det ikke produseres nok kraft i Norge, mener organisasjonene.

– Det er viktig med kortsiktige støttetiltak, men det holder ikke, sier Almlid. Han mener nordmenn må forstå at det trengs flere vindparker på land og ny utbygging av vannkraft.

– Vi må tåle mer i dette landet, sier Almlid til NRK.

Han fortsetter:

– Vi må sikre større kraftproduksjon, ikke bare til havs. Vi trenger mer vannkraft og flere vindparker på land.

Les også Strømkrisen: – Tenk på hvordan du kan spare strøm

Ser til Luxemburg

Høyre-leder Erna Solberg møter fredag ettermiddag pressen i Jens Eide slakteri i Lillesand. Hun er glad for at regjeringen nå har kalt inn til et møte.

– Det er viktig at vi samarbeider i denne situasjonen. Vi trenger bedre ordninger for næringslivet. Vi må ha fart på dette arbeidet, sier hun til NRK.

erna Solberg hos slakter Jens Eide

Høyre-leder Erna Solberg besøkte slakter Jens Eide i Lillesand fredag.

Foto: Silje Rognsvåg / NRK

Solberg mener regjeringen bør utvikle en ny modell for strømstøtte til næringslivet etter modell fra Luxembourg. Ministaten gir nemlig støtte til bedrifter der energiutgiftene normalt utgjør minst 3 prosent av driftskostnadene.

Hun mener det er særlig viktig å hjelpe slike energi-intensive bedrifter, som slakterier og renserier er eksempler på. Hun mener staten bør dekke en prosentandel av disse bedriftenes merkostnader knyttet til de høye strømprisene.

– Nøyaktig hvor grensen bør gå i Norge og hvilken prosentandel er det regjeringen som har best grunnlag for å ta stilling til, sier hun.

Nye vassdrag

Almlid sier NHO jobber med en liste over sideelver som kan utnyttes til ny vannkraft, men understreker at det på lengre sikt også må vurderes å åpne for utbygging i hittil uberørte vassdrag.

– Utbygging i sideelver kan gå raskere og dessuten kunne dempe flomfaren. Men det er selvsagt også viktig å sørge for å utnytte bedre kapasiteten i eksisterende anlegg, sier han.

Les også Vil flytte til Finnmark på grunn av strømprisene

Kaja Alatalo fra Flekkefjord har fått nok av skyhøye strømpriser. Nå har hun og mannen tatt turen til Finnmark for å se etter hus.

Han beskriver mandagens møte om strømtiltak som et innspillsmøte.

– Ordningen som kommer på plass, må gå dit behovet er størst, altså i de deler av landet som strømmen er dyrest, sier Almlid, som mener både små og større bedrifter bør omfattes av støttetiltakene.

Pressekonferanse om havvind

Olje- og energiminister Terje Lien Aasland og regjeringen har lenge avvist egen strømstøtte til næringslivet, men nå sier Ap-statsråden at bedriftene vil få hjelp likevel.

Foto: Lise Åserud / NTB

Olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) sa onsdag til NRK at regjeringen jobber langs en rekke spor og at nye tiltak vil bli presentert «så raskt som mulig».

Foruten en forsterket strømstøtteordning til husholdningene og helt nye tiltak til næringslivet, åpner regjeringen for å begrense strømeksporten for å trygge forsyningssikkerheten. Planen er å innføre eksportbegrensninger når fyllingsgraden i vannmagasinene når et visst nivå.

Naturverforbundet raser

Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, kaller NHOs utspill for useriøse og respektløse.

Jeg blir forbanna når NHO-ledelsen nok en gang prioriterer økt ødeleggelse av natur framfor å fokusere på hva de selv kan bidra med for å redusere forbruk og spare strøm, sier han til NRK.

Han mener det er uakseptabelt av NHO å bruke strømsituasjonen til en omkamp om nye vindkraftverk og utbygging i vassdrag.

Det er på høy tid at NHO kommer opp med noen egne tiltak for å løse krisa, ikke bare krav om støtte og rasering av norsk natur for egen vinning.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger