Hopp til innhold

KrF markerer misnøye når budsjettet vedtas

KrF vil sende et klart signal til regjering når Stortinget stemmer over statsbudsjettet i dag. – Ultimatumet har gjort dette krevende, sier KrF-lederen.

Hareide budsjettavtale legges frem

BUDSJETTFLOKE: Det var kaoset som regjerte budsjettforhandlingene i år. Det vil KrF-leder Knut Arild Hareide markere ved å stemme subsidiært for budsjettforslaget regjeringen legger frem i dag.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

For første gang siden Høyre/Frp-regjeringen kom til makten, vil KrF først stemme for sitt eget forslag til budsjett, før de støtter forslaget til regjeringen.

– Det er et signal fra KrF om at hvis de skal forhandle med KrF senere, da kan de ikke føre en prosess på denne måten, sier Knut Arild Hareide til NRK.

Å stemme subsidiært betyr at stortingsmedlemmene først stemmer for sine egne saker, men når de ikke får flertall velger de å stemme annerledes i andre runde. Venstre har gjort det gjennom hele regjeringsperioden, men det er altså første gang KrF velger å gjøre det på denne måten.

Hareide peker spesielt på regjeringens bilpakke-ultimatum (se faktaboks) og at forhandlingene har dratt ut i tid.

– Det har vært krevende forhandlinger, og vi var ikke enige da fristen gikk ut, fortsetter Hareide.

Regjeringen måtte godta flere endringer i engangsavgiften for nye biler, for å få Venstre og KrF til å støtte budsjettet for 2017. Men veien dit var lang: De brøt alle frister, både Venstre og KrF brøt forhandlingene og til slutt hadde partiene hemmelige møter for å lande en avtale.

Solberg nekter for ultimatum

Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse om neste års statsbudsjett i møtelokalene til ASKO på Kalbakken lørdag kveld.

Statsminister Erna Solberg da hun la frem budsjettavtalen lørdag kveld.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg avviser nok en gang at regjeringen stilte et ultimatum.

– Kommer du til å stille et offentlig ultimatum i en forhandling igjen?

– Jeg har ikke stilt et offentlig ultimatum, mange har tolket det slik. Jeg har sagt at vi hadde en grense for hvor langt vi kunne gå. Det er en politisk realitet. Det er viktig å være ærlig på hva som er reelt mulig å få til, sier Solberg.

Budsjettet ble landet lørdag kveld, to timer før pressekonferansen, og mindre enn 48 timer før budsjettet skulle vedtas i Stortinget. Finansdebatten starter klokken ti i Stortinget i dag, og er ventet å vil holde på langt utover dagen og kanskje til og med natten.

– Jeg trodde vi ville komme i havn, men det var vanskelig å finne den rette kombinasjonen av tiltak som gjorde at alle fire partier ville stille seg bak budsjettet, sier Solberg om den vanskelige forhandlingsprosessen.

– Ble budsjettet dyrere en du ønsket?

– Det har større omprioriteringer enn vi ønsket, svarer hun.

Hareide ankommer pressekonferanse budsjett

BUDSJETTAVTALE: Knut Arild Hareide sa under pressekonferansen at de ikke hadde blitt enige et minutt for tidlig.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Opposisjonen fikk én dag på seg

I flere dager har det bygget seg opp en spenning om finansdebatten ville ende med at statsministeren ville stille kabinettsspørsmål for å få budsjettet vedtatt, og alle frister ble brutt. Slik ble det ikke, men den at de ble enige bare et halvannet døgn før debatten gjør at opposisjonen har fått lite tid til å forberede seg.

Opposisjonen påpeker tre negative konsekvenser for dem ved forhandlingene:

  • Opposisjonen måtte bruke søndagen på å sette seg inn i endringene som regjeringen og samarbeidspartnerne har kommet fram til
  • Det er ikke nok tid til å vurdere tallgrunnlag, fakta og konsekvenser av politikken som er lagt frem
  • Mindre tid for fagkomiteene å gjøre sitt arbeid

Under finansdebatten i dag vil politiske konsekvenser av budsjettavtalen bli diskutert, inndekningen av budsjettet (altså hvor pengene har blitt tatt fra for å finansiere støttepartienes nye politikk) og muligens samarbeidsklima frem mot valget.

AKTUELT NÅ