Hopp til innhold

Forsker mener budsjettet er halvparten så klimavennlig som regjeringen sier

Regjeringen og samarbeidspartiene mener den nye budsjettavtalen vil spare klimaet for utslipp tilsvarende 400.000 tonn CO₂ til neste år. Det er en kraftig overdrivelse, ifølge Cicero-forsker Borgar Aamaas.

Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse om neste års statsbudsjett i møtelokalene til ASKO på Kalbakken lørdag kveld.

Trine Skei Grande (V), Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) ble lørdag enige om årets statsbudsjett.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
420.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02°C
Les mer  om klima

– Vi finner bare omtrent halve utslippskuttet som de fire partiene har regnet seg fram til, sier seniorforsker Borgar Aamaas ved Cicero senter for klimaforskning til NRK.

Borgar Aamaas
Foto: NRK

Han mener partiene særlig tar hardt i når de sier at den omstridte bilpakken, som regjeringen nektet å endre på i forhandlingene, skal spare 200.000 tonn CO₂ i 2017.

Forskeren mener de økte drivstoffavgiftene bare vil redusere utslippene med 50.000 tonn.

– Vi tror ikke folk kommer til å kjøre så mye mindre bil som regjeringen tror, selv om prisene blir satt opp litt, forklarer Aamaas.

Klimatiltak

Forskeren mener også at de nye elbilfordelene i statsbudsjettet først og fremst vil gagne de som allerede eier elbil, fremfor å sørge for at færre kjører biler med fossilt drivstoff.

Mens regjeringen regner med en klimaeffekt på 65.000 tonn CO₂ fra tiltak som billig parkering, nye ladestasjoner og fritak for årsavgift, tror Cicero-forskeren at dette kun vil føre til en utslippsreduksjon på 10.000 tonn til neste år.

– Jeg tror de har regnet med effekten fra alle nye elbiler. Den pakken som er lagt fram her, vil sannsynligvis bare gi en liten effekt.

Så ulike er regjeringen og Ciceros beregninger

Budsjettpost

Budsjettavtalen

Cicero

Drivstoffavgift

200.000

50.000

Krav om biodrivstoff

90.000

90.000

Myr og skog

50.000

50.000

Elbilfordeler

65.000

10.000

Sum

405.000

200.000

Bare begynnelsen

Elvestuen

Ola Elvestuen (V) mener partiene har kommet fram til et godt klimabudsjett.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

For støttepartiene Venstre og KrF har det vært viktig å få på plass et budsjett som bidrar til å nå Norges forpliktelser i Parisavtalen. Men ifølge Cicero-forskeren er utslippskuttene i budsjettet bare en fjerdedel av det som må til.

– Vi får se hvem som har riktige beregninger, det er noe som bare kan måles i etterkant. Det som er viktig for oss, er at vi nå tar et stort stek i riktig retning, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen til NRK.

Han viser til at statsbudsjettet også inneholder andre tiltak, blant annet på kollektivtransport, som bidrar til å redusere Norges utslipp ytterligere.

– Det vi har laget, er et veldig godt klimabudsjett, både med reduksjoner i 2017 men først og fremst reduksjoner i årene fram mot 2030, mener han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ