NRK Meny
Normal

KrF vurderer å presse fram kabinettsspørsmål

STORTINGET (NRK): KrF teller nå på knappene om de skal presse frem et kabinettsspørsmål fra Erna Solberg på mandag.

Statsminister Erna Solberg (H) går inn i en svart bil etter møtet om statsbudsjettet.

AVGJØRENDE DAGER: På mandag skal Stortinget stemme over statsbudsjettet. Det er fortsatt høyst uklart om Erna Solberg og regjeringen får flertall.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Fredag formiddag fikk Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide beskjed om å gå ned i stortingsgarasjen.

Der ble de hentet av svarte biler og kjørt til et hemmelig sted for å møte Erna Solberg og Siv Jensen.

Regjeringen ønsket tydeligvis ingen spørsmål fra journalister før eller etter møtet som kan avgjøre Høyre/Frp-regjeringens fremtid. Bare 72 timer før finansdebatten står partene langt fra hverandre. Tirsdag brøt Venstre forhandlingene. Onsdag fulgte KrF etter.

Fredag morgen var de fire partilederne likevel samlet på Statsministerens kontor, der støttepartiene skal ha fått se det siste forslaget fra regjeringen, som etter det NRK forstår er på nærmere sju milliarder kroner. Det er uklart hvor mye dette tilbudet skiller seg fra tidligere skisser.

Som NRK fortalte torsdag har ingen tro på at de fire partiene kan enes om en signert budsjettavtale før finansdebatten starter klokken 10 mandag.

KrF kan presse fram kabinettsspørsmål

For regjeringen er den beste løsingen nå at KrF og/eller Venstre bestemmer seg for å støtte deres siste budsjettforslag subsidiært.

Men etter det NRK erfarer vurderer KrF å presse Erna Solberg til å stille kabinettsspørsmål.

Ett argument for, er at de mister ansikt dersom de gir subsidiær støtte til et budsjett de i utgangspunktet ikke er fornøyd med. Tanken er at det er prinsipielt riktigere at Erna Solberg stiller kabinettsspørsmål, det vil si truer med å gå av om hun ikke får flertall, før KrF eventuelt redder budsjettflertallet og regjeringen.

Knut Arild Hareide budsjett fredag

DILEMMA: Det kan bli opp til KrF-leder Knut Arild Hareide om regjeringen Solberg overlever, eller ikke.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Siden krigen har norske statsministre stilt kabinettspørsmål 22 ganger. To ganger har det ført til at regjeringen måtte gå. Ingen av dem har måttet gå etter å ha stilt kabinettsspørsmål på statsbudsjettet. Erna Solberg kan dermed bli den første.

Dersom Solberg må true med å gå av mandag, vil KrF samlet sitt landsstyre for å avgjøre hva de skal gjøre. Så langt har de gitt ledelsen mandat om å jobbe for en løsning der alle fire partier er med.

Hvis Venstre velger å stemme mot regjeringen, tross kabinettsspørsmål, kan KrF alene redde regjeringen. Kilder sier til NRK at det er lettere for KrF å forsvare et slikt utfall dersom alternativet er å felle regjeringen.

Sentrum kan tape gjennomslag

Men KrF ser også argumenter for å stemme for regjeringens forslag subsidiært, uten å presse fram et kabinettsspørsmål først.

Flere kilder NRK har snakket med tror ikke samarbeidsavtalen, som har vært bærebjelken i firepartisamarbeidet, kan overleve et kabinettsspørsmål. Om samarbeidsavtalen dør, men regjeringen overlever, vil Høyre og Frp styre landet som en ordinær mindretallsregjering.

Dermed kan de fritt søke alternative flertall i Stortinget, også i saker der KrF og Venstre taper.

Dermed må KrF også vurdere om de vinner eller taper, rent politisk, på en slik løsning.

Det er uansett ingen tvil om at denne høstens budsjettdrama har skadet det borgerlige samarbeidet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger