Hopp til innhold

KrF er hverken fornøyd med regjeringens eller Venstres budsjettforslag

STORTINGET (NRK): Partene står fortsatt langt fra hverandre, og selv om KrF ikke vil gi slipp på alliansen med Venstre sier de nei til deres nyeste klimaforslag.

hareide budsjett 21.11

NEI: Knut Arild Hareide (KrF) mener regjeringen og Venstre har kommet med mange gode forslag, men sier de ikke er gode nok.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi har bare diskutert en løsning med fire parti, ikke en løsning uten Venstre, sa Knut Arild Hareide etter møtet med stortingsgruppen mandag formiddag.

KrF-lederen står fortsatt ved samarbeidspartner Venstre, selv om han ikke var helt fornøyd med forslaget de presenterte på lørdag.

Han er allerede innkalt til et tredje forhandlingsmøte i statsministerboligen, sammen med de andre partilederne senere i dag. Ifølge kilder i regjeringen vil møtet finne sted kl.16.30.

Da kommer Hareide til si nei til både budsjettforslaget fra Venstre og regjeringen.

– Venstres gode forslag har vi vurdert, men det er ikke alt vi er enig i. Vi er to forskjellige partier, men vi ser også at det er behov for å ta større klimagrep, sier Hareide.

Han er heller ikke fornøyd med regjeringens budsjettforslag, hverken på klima eller de andre saksområdene KrF er opptatt av.

– Det er lagt inn gode forslag, men de er ikke gode nok.

CO2-avgift kan ha skapt splid

Lørdag kveld presenterte Venstre en klimapakke som flytter på 6 milliarder kroner. Kilder i Venstre trodde forslaget kunne føre til en reell løsning, fordi den omgår det omstridte ultimatumet og berører bare regjeringens bilpakke indirekte.

Etter det NRK erfarer fikk Venstres punktliste ikke den reaksjonen de hadde håpet på fra Høyre eller Frp. Det er grunn til å tro at forslaget omfatter økt CO2-avgift, som vil gi høyere pumpepris på fossilt drivstoff.

Hvis Venstre velger å kjempe for klimatiltakene de presenterte ved sist forhandlingsmøtet, kan det hende miljøpartiet må begynne å forhandle med KrF også. KrF har tidligere åpnet for å støtte regjeringens forslag til drivstoffavgift.

Erna Solberg blir intervjuet

– Jeg har et sterkt ønske om at vi kommer i mål, og jeg tror hvis alle har lyst til å komme i mål er det mulig, sa Erna Solberg etter sentralstyremøtet i Høyre, mandag.

Foto: NRK

– Krevende budsjetthøst

Statsminister Erna Solberg (H) er ikke veldig bekymret, og sier det var verre i 2014. Selv om hun innrømmer at det har vært krevende, er hun uenig at det ville vært enklere om Høyre og Frp hadde unngått å stille krav om drivstoffavgifter før budsjettfremleggelsen.

– Det hadde vært en krevende høst uansett. Det er vanskelig å måle hva som har vært mest krevende. Men høsten 2014 var det mye mer bråk om budsjettet vårt. Store deler av budsjettet i år har blitt godt mottatt, sa Solberg da hun møtte pressen under Høyres sentralstyremøte mandag.

Hun angrer heller ikke på drivstoff-ultimatumet:

– Vi la tydelig fram hva vi mente var den riktige løsningen. Vi strakk oss langt for å imøtekomme de ønskene som Venstre og Kristelig Folkeparti hadde. Jeg mener det var riktig å legge fram dette på forhånd, sier hun.

KrFs fristelser

Klima er viktig for både KrF og Venstre. Men mens et grønt skatteskifte som fører til betydelige klimakutt er Venstres soleklart viktigste krav, har KrF er bredere kravmeny. Stikkordene er bekjempelse av fattigdom, barnetrygd og flere lærere på barneskolen.

KrF-leder Knut Arild Hareide etter gruppemøte om budsjett

KrF-leder Knut Arild Hareide kommer ut fra et gruppemøte om budsjett.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Sakene KrF vil slite med å si nei til:

  • Økt kontantstøtte. I dag er den på 6000 kroner, men kilder sier regjeringen har tilbudt å øke den med mer enn prisstigning. I KrFs alternative program skriver de at kontantstøtten må økes til 9000 kr i måneden
  • Engangsstønad. KrF mener det er økonomisk ugunstig å få barn tidlig i livet med dagens politikk. KrF foreslår i budsjettet for 2017 å fordoble stønaden. Per nå vet vi ikke hvor mye regjeringen har foreslått å plusse på.
  • Mer penger til lærere: Hjertesaken deres på skolefeltet er tidlig innsats i skolen gjennom lærertetthet og mentorordning for lærere. Her er det også uklart hva slags gjennomslag KrF har blitt tilbudt av regjeringen.

Dersom Høyre og Frp kommer KrF i møte på deres kjernesaker, kan det gjøre det ekstra vanskelig for Hareide å forsvare et brudd utad. Særlig fordi han vet at regjeringspartiene trolig kommer til å lekke hva KrF opprinnelig ble tilbudt til pressen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger