Fylkestopp i KrF: – Vi bør fortsette forhandlingene om Venstre bryter

Grasrota i KrF frykter Venstres klimakrav overskygger deres hjertesaker. Enkelte sier rett ut at KrF kan fortsette forhandlingene selv om Venstre skulle bryte.

Knut Arild Hareide (Krf) går forbi en trappeoppgang

VANSKELIG POSISJON: Da budsjettforhandlingene startet sa KrF at de gjerne kunne ta rollen som fredsmegler. Fredag ettermiddag er det fortsatt høyst uklart om de vil lykkes med det. Her forlater Knut Arild Hareide dagens forhandlingsmøte.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

KrF hasteinnkalte fredag ettermiddag landsstyret til et telefonmøtet om status i budsjettforhandlingene. Utfallet ble at KrF går for en budsjettløsning der alle fire partier er med. De møtes heller på nytt dersom Venstre bryter med forhandlingene.

Det kan fort bli aktuelt.

Venstre har sagt at de ikke kan støtte et statsbudsjett som gjør det billigere å være fossilbilist. Dermed krever de at Høyre og Frp endrer på bilpakken, der drivstoffavgiftene øker mot at bilistene samlet sett kommer ut i pluss takket være kompenserende tiltak (se faktaboks).

Men det nekter regjeringen å gjøre. Senest i dag bekreftet Frps Harald T. Nesvik at det er uaktuelt å åpne bilpakken, og Knut Arild Hareide sier sjansen for brudd er stor.

Etter det NRK erfarer skal partilederne i KrF og Venstre møte statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) i statsministerboligen fredag kveld. Dersom Venstre og Frp ikke kommer hverandre i møte, kan det ende med brudd.

– Meningsløst å bryte på drivstoff

Tore Johan Øvstebø

Tore Johan Øvstebø, fylkesleder i KrF i Møre og Romsdal.

Foto: Tore Johan Øvstebø / NRK

Så hva gjør KrF om Venstre bryter? NRK har snakket med ti av KrFs 19 fylkesledere fredag formiddag. Flertallet ønsket ikke å svare på det spørsmålet. Men tre av dem åpner for å fortsette forhandlingene selv om Venstre skulle bryte.

– Ja, det mener jeg. I politiske forhandlinger må man se på helheten. Vi kan ikke bare se på miljøsaker selv om det er riktig av KrF å ha fokus på det grønne skiftet, sier Tore Johan Øvstebø, fylkesleder i Møre og Romsdal.

Han får støtte fra fylkeslederne i Finnmark og Nordland.

Svein Iversen, leder for sentralstyret i Motorførernes Avholdsforbund

Svein Iversen, fylkesleder for KrF i Finnmark.

Foto: Knut Klevstad

– Det er så mye annet som er viktig for KrF i statsbudsjettet. Det blir meningsløst og symbolpolitikk å bryte på to drivstoffavgifter isolert sett. Klima er mer enn avgiftsøkninger. Det har skygget for helheten, sier Svein Iversen i Finnmark.

– Det ser jeg ikke bort ifra. Det kommer helt an på helheten, sier Per Pedersen i Nordland.

KrFs dilemma

På den ene siden sier KrF-leder Knut Arild Hareide at hans mål er at alle fire skal bli enige. På den andre siden sier han at KrF ikke har noen ultimative krav om bilpakken, så lenge klimautslippene samlet sett går ned.

Klima er viktig for både KrF og Venstre. Men mens et grønt skatteskifte som fører til betydelige klimakutt er Venstres soleklart viktigste krav, har KrF er bredere kravmeny. Stikkordene er bekjempelse av fattigdom, barnetrygd og flere lærere i småskolen.

Dette vet også regjeringspartiene.

Dersom Høyre og Frp kommer KrF i møte på deres kjernesaker, kan det gjøre det ekstra vanskelig for Hareide å forsvare et brudd utad. Særlig fordi han vet at regjeringspartiene trolig kommer til å lekke hva KrF opprinnelig ble tilbudt til pressen.

– Det er mange saker som er viktige, og det bør ikke være slik at det står og faller kun på ett område, sier Hege Irene Fossum, fylkesleder for KrF i Buskerud.

partiledere regjeringen-solberg

Etter det NRK erfarer skal partilederne i Venstre og KrF møte statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) i statsministerboligen i kveld.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ønsker god forklaring

Hun vil ikke kommentere hva KrF bør gjøre dersom Venstre bryter, men sier at hun støtter Hareides vurderinger så langt.

Også fylkesleder i Vestfold, Ole Døvik, synes det er vanskelig å vite hva partiet bør gjøre dersom Venstre bryter. I likhet med flere andre fylkesledere viser han til at KrF har en samarbeidsavtale med Venstre, Høyre og Frp.

– Miljø er jo viktig. Vi skulle holde sammen med Venstre i tykt og tynt, så jeg må ha en veldig god forklaring fra partiledelsen nå, sier han før møtet.

SISTE NYTT

Siste meldinger