Hopp til innhold

Bondeviks bønn til KrF: Se mot sentrum

KrF-nestor Kjell Magne Bondevik har et klart råd til Kjell Ingolf Ropstad: Frigjør deg fra Frp og søk mot sentrum.

Ekstraordinært landsmøte i KrF

RÅDGIVER: Tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik mener dagens leder Kjell Ingolf Ropstad må distansere seg fra Fremskrittspartiet. (Bildet er tatt ved en tidligere anledning).

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Bondevik mener KrF har lagt seg for tett til Fremskrittspartiet, selv nå – når Frp er i opposisjon.

– Nå synes jeg en er for ensidig bundet til Frp. Der bør en frigjøre seg mer, sier Bondevik til NRK.

Han var statsminister i årene 1997–2000 og 2001–2005.

– Glansperiodene KrF har hatt, var da vi klarte å kombinere et sterkt verdiengasjement med en klar sentrumsprofil. Det vil være mitt håp at kan skje igjen, sier den tidligere KrF-lederen.

– Skal KrF få en klarere sentrumsprofil hvis regjeringen fortsetter, så bør en stå friere i hvem en søker samarbeid med, i Stortinget fra sak til sak. Det prøvde vi i min andre regjering.

– Passer ikke sammen

Kjell Magne Bondevik er blitt 73 år og bruker mye tid på hytta i Stavern. Men han er fortatt arbeidende styreleder ved Oslosenteret og svært oppdatert på situasjonen i KrF og i norsk politikk.

KrF-veteranen kom med sine råd om samarbeid da landsmøtet åpnet torsdag.

– Vi hadde en opprivende strid om regjeringsspørsmål i 2018. Nå har vi en annen situasjon. Frp er ute av regjering, Knut Arild Hareide kom inn. Det synes jeg var et veldig godt bytte, sa Bondevik til KrF-landsmøtet.

Han er glad for at Ropstad i et intervju med NRK torsdag ga klar beskjed om at KrF ikke vil sitte i regjering med Frp igjen.

– Både Frp og KrF har vel nå funnet ut at vi passer ikke sammen i regjering. Det kan vi være enige om, sa Bondevik.

– Det er naturlig at KrF nå går til valg på den sentrum-høyre-regjeringen vi sitter i. Og når Sylvi Listhaug i dag kommer med Frps mantra om at Frp ikke støtter en regjering de ikke er med i, må vi spørre tilbake: Vil de da heller ha en rødgrønn?

Partilederne i regjeringen møter pressen

REGJERINGSMAKT: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sammen med Frp-leder Siv Jensen (f.v.), Høyre-leder Erna Solberg og tidligere Venstre-leder Trine Skei Grande.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Større avstand

Da KrF gjorde sitt retningsvalg i 2018, kjempet Bondevik for rød side. Ropstad ville da i regjering med Høyre, Venstre og nettopp Frp, men nå er situasjonen en annen, mener han.

– For det første er det avstanden mellom partiene. Men jeg tror dette er litt hypotetisk. Frp har vært tydelige på at de opplever seg ferdig med KrF, sier Ropstad.

– Jeg tar det som et tegn på at vi har flyttet politikken mot sentrum, der vi mener de beste løsningene finnes.

– Var det en tabbe å gå inn i den regjeringen?

– Det var et tidsbestemt valg, der dagens sentrum-høyre-regjering ikke var et alternativ. Det er det vi har kjempet for i veldig lang tid, sier KrF-lederen.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

LANDSMØTE: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad taler til partiets landsmøte torsdag.

Foto: Berit Roald / NTB

Åpner for samarbeid mot venstre

Partilederen er tydelig på at KrF går til valg på dagens regjering. Men hvis det ikke blir borgerlig flertall, går KrF i opposisjon.

I en slik situasjon holder Ropstad døren åpen for å samarbeide mot sentrum-venstre:

– Vi kommer til å samarbeide fra sak til sak, prøve å finne gode løsninger og prioritere veldig tydelig familie, verdisaker, eldreomsorg og internasjonal solidaritet. Vi vil prøve å få mest mulig gjennomslag, selv om vi da havner i opposisjon.

Ropstad er overrasket over at Sp så tydelig har valgt sentrum-venstre og sier KrF og Sp har mye til felles, ikke minst i verdispørsmål:

– De er i veldig dårlig selskap når Ap ønsker å utvide abortgrensen til uke 18 og SV og Rødt peker på uke 22. Det er dessverre en stor risiko for at hvis det blir et flertall på venstresiden, kan det bety en radikal liberalisering av abortloven.

Begge veier

Ropstad understreker at han tror og håper at dagens regjering fortsetter, og at det er KrFs utgangspunkt.

– En Erna Solberg-ledet sentrum-høyre-regjering er langt på vei er det eneste alternativet på ikke-sosialistisk side, sier han.

Samtidig åpner Ropstad for at dagens regjering – hvis den får fornyet tillit – også kan samarbeide med andre enn Frp i neste periode.

– I mange saker er vi enige med Frp og finner gode løsninger med dem. I andre finner vi samarbeid med Arbeiderpartiet eller Senterpartiet.

– Dersom det blir et ikke-sosialistisk flertall, mener jeg at vi kan samarbeide i sak til sak i mange viktige spørsmål der Sp også har gode løsninger sammen med sentrum-høyre-regjeringen.

Listhaug vil regjere med Høyre

De fire borgerlige partiene Høyre, Venstre, KrF og Fremskrittspartiet til sammen 73 mandater i supermålingen.

Men det er uklart hvordan de fire partiene vil forvalte et eventuelt flertall om de skulle vinne valget.

– Vi foretrekker en ikke-sosialistisk regjering, men vi støtter ikke en regjering vi ikke er en del av, sier Sylvi Listhaug til NRK.

Hun overtar om halvannen uke som Fremskrittspartiets leder etter Siv Jensen.

– Hvis partiet skal gå inn i en ny regjering nå, slik det politiske landskapet er, foretrekker vi å delta i en regjering sammen med Høyre, sier hun.

– Det er få eller ingen i Frp som har appetitt på å gå i regjering med KrF og Venstre igjen.

– Hvorfor er det så mye vanskeligere for dere å gå i regjering med KrF nå enn i 2019?

– Fordi det viste seg at det var svært vanskelig å få gjennomført nok Frp-politikk.

– Viser dette at det er kaotisk på borgerlig side nå om hvilken regjering man får hvis det blir borgerlig flertall?

– Det viser at alle de ikke-sosialistiske partiene har sagt at et ikke-sosialistisk flertall etter valget skal sørge for ikke-sosialistisk politikk.

Frp og KrF sliter

I januar 2019 gikk KrF inn i Erna Solbergs regjering, som da ble en flertallsregjering.

Men bare ett år etter gikk et frustrert Frp ut av regjeringen. Men partiet har slitt på målingene også etter regjerings-exiten.

KrF har knapt vært over sperregrensen siden partiet gikk inn i regjeringen.

– Det er mye som står på spill, erkjenner Ropstad.

Meningsmåling april 2021 for Nasjonal

Endring sammenlignet med mars 2021
Graf med oppslutning per parti
R: 3.7% (endring: -0.1
SV: 7.0% (endring: +0.1
AP: 23.3% (endring: 0.0
SP: 17.1% (endring: +0.5
MDG: 3.9% (endring: -1.0
KRF: 3.4% (endring: +0.2
V: 2.9% (endring: -1.1
H: 24.7% (endring: -0.5
FRP: 11.1% (endring: +0.9
Andre partier: 3.0%
Utført av Norstat 7.–20. april11,413 svar
Les mer om NRKs meningsmålinger

Familier, eldre og internasjonal solidaritet. Det er sakene KrF og Ropstad håper skal løfte partiet over sperregrensen på 4 prosent.

Men hvis meningsmålingene slår til, vil KrF for første gang siden krigen ikke kommer over sperregrensen. Partiet får støtte fra 3,4 prosent av velgerne på NRKs ferske supermåling.

AKTUELT NÅ