Hopp til innhold

KrF har bestemt seg – slik er veien videre

KrF ønsker å gå inn i regjeringen. Nå starter forhandlingene med Høyre, Venstre og Frp.

Fredag klokken 17.16 var det klart: KrFs ekstraordinære landsmøte valgte blå side mot partileder Knut Arild Hareides råd.

Det endelige resultatet ble 98 på blå side mot 90 på rød side. 2 delegater stemte blankt.

Hva skjer nå?

Solberg fortsetter

Erna Solberg med blå bakgrunn

BLÅ: Erna Solbergs framtid som statsminister står og faller på hva KrFs landsmøte vedtar.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Erna Solberg fortsetter som statsminister. KrF danner trolig flertallsregjering med Høyre, Venstre og Frp.

Hvordan blir veien fram mot en flertallsregjering?

KrF sjekker først hvilke politiske gjennomslag de kan få i en regjering med Høyre, Frp og Venstre. Dersom de liker det de hører, starter reelle forhandlinger om en ny politisk plattform. De må også bli enige om hvilke statsråder som må ut for å gi plass til nye fra KrF.

Hva skjer med statsbudsjettet?

Samtidig som det forhandles om regjeringsplattform, vil regjeringspartienes representanter i finanskomiteen på Stortinget forhandle med KrF om statsbudsjettet. Den totale rammen blir trolig vedtatt innen fristen 27. november.

Blir Hareide sittende som KrF-leder?

På det ekstraordinære landsmøtet sa Hareide for første gang offentlig at han går av som partileder dersom landsmøtet ikke støttet hans syn.

Hareide sier han ikke vil delta i regjeringsforhandlingene, og at han vil gå av når forhandlingsresultatet med Solberg-regjeringen er klart.

Under forhandlingene med regjeringen vil Knut Arild Hareide har rollen som rådgiver.

NRK fortalte allerede 18. oktober at Hareide overfor sentralstyret hadde gjort det klart at det ikke er naturlig at han fortsetter som leder om han ikke får viljen sin.

Knut Arild Hareide på sitt kontor på Stortinget

HØYT SPILL: KrF-leder Knut Arild Hareide kom 28. september med et råd som overrasket store deler av det politiske Norge: Han ville i regjering med Ap. Fredag tapte han kampen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Hvem tar over KrF når Hareide trekker seg?

1. nestleder Olaug Bollestad og 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad skal trolig lede KrFs regjeringsforhandlinger.

Som NRK meldte tidligere fredag, peker mange på blå side på Ropstad som en god kandidat til å ta over ledervervet. Hareide har varslet at han blir sittende til en eventuell regjeringsavtale med dagens regjering er klar. Ropstad selv sier at han er smigret over at mange peker på ham, og at han er beredt til å ta over dersom partiet ønsker det.

Slipper vi høre mer om KrFs veivalg da?

Flere på det ekstraordinære landsmøtet tok til orde for at dette skal være den endelige beslutningen om KrFs veivalg.

– Dette er siste gangen vi snakker om røde og blå, nå må vi stå sammen, og vi er alle gule, sa Ropstad fra talerstolen etter at resultatet var klart.

Nå vil to store spørsmål om KrF prege nyhetsbildet. Hvem som skal bli ny partileder? Og hva KrF skal de få i forhandlingene med dagens regjering?

Erna Solbergs lovnader til KrF om å forhandle om abortloven, vil bli svært omstridt. Både Venstre og Frp er imot å gjøre noen endringer.

AKTUELT NÅ