Hopp til innhold

IS-kvinnen kommer trolig til Norge fredag

Den terrorsiktede, norske IS-kvinnen og hennes to barn antas å ankomme Norge fredag, ifølge statsminister Erna Solberg. Planen er at kvinnen skal fremstilles for varetektsfengsling lørdag, ifølge NRKs opplysninger.

Norsk IS-kvinne med to barn i leiren Al Hol

ANKOMMER I DAG: Den IS-siktede kvinnen og hennes to barn lander på norsk jord torsdag.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Etter planen skulle den norske IS-kvinnen (29) og hennes to små barn som tirsdag ble hentet ut av Syria, bli fløyet til Norge torsdag kveld.

En kilde opplyste imidlertid til NRK torsdag kveld at planene var endret.

Nå sier statsminister Erna Solberg at den terrorsiktede kvinnen og de to barna trolig kommer fredag.

– Såvidt jeg forstår antas det at de kommer i morgen, men dette er det PST og politiet som har best kontroll over. Men det som er viktig, er at de kommer tilbake, og at dette barnet som antas å være sykt, kan få behandling i Norge, sier Solberg til NRKs Debatten.

Planlagt i lang tid

Kvinnen har en sønn på fem år som skal være alvorlig syk, og en datter på tre år. Moren har ikke vært villig til å sende sønnen tilbake til Norge, uten at hun selv er med.

Tirsdag denne uken kunne NRK fortelle at familien ble flyttet fra leiren Al Hol i Syria, til leiren Roj for noen dager siden. Der overnattet familien, før de ble kjørt til grenseovergangen i Syria og videre til Erbil i Irak.

Beslutningen om å hente hjem familien ble ifølge utenriksminister, Ine Eriksen Søreide (H), bestemt allerede i oktober 2019.

– Da orienterte jeg den utvidede forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget, sa utenriksministeren tidligere denne uken.

Norsk IS-kvinne og hennes to barn

SEKS ÅR I IS-KONTROLLERT OMRÅDE: Den 29 år gamle kvinnen har befunnet seg på IS-kontrollert område fra 2013, til mars i fjor.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Kvinnens advokat, Nils Christian Nordhus, har varslet en pressekonferanse etter ankomsten.

– Det vil bli orientert om hvordan arbeidet med å få den syke femåringen ut av Syria har vært og hvordan den terrorsiktede kvinnen nå stiller seg til pågripelsen, sier han.

Nils Christian Nordhus i rettssalen.

VIL ORIENTERE: Kvinnenes advokat varsler at han vil kommentere hvordan arbeidet med å få den syke femåringen har vært når de har landet.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Nordhus sier til NRK at han ikke vil kommentere saken ytterligere før familien er landet på norsk jord.

En sentral kilde i det kurdiske selvstyremyndighetene i Nordøst-Syria, forteller til NRK at familien har måttet ta DNA-test i Irak.

Blir fremstilt for varetektsfengsling

Den 29 år gamle kvinnen er siktet for deltagelse i terrororganisasjonene Jabhat Al Nusra og IS.

PST har varslet at kvinnen må vente å bli pågrepet etter ankomst til Norge, og 29-åringen vil bli fremstilt for varetektsfengsling lørdag, ifølge NRKs opplysninger.

Dersom kvinnen blir stilt for retten, blir hun den første kvinnelige fremmedkrigeren som får sin sak prøvd for retten.

Så langt er sju fremmedkrigere dømt i norsk rett. De har fått straffer på mellom fire og åtte års fengsel.

Blant de siste kvinnene på IS-kontrollert område

29-åringen reiste til Syria i 2013. Der giftet hun seg med den norske fremmedkrigeren Bastian Vasquez, som allerede da var kjent for sine ekstreme holdninger. Da Vasquez ble drept, giftet kvinnen seg på nytt.

Hun var i IS-kontrollert område frem til mars i fjor, og var blant de siste kvinnene som kom ut av Baghouz, det siste lille landområdet IS hadde i Syria.

Deretter ble kvinnen pågrepet og ført til Al Hol-leiren, der hun i likhet med tusenvis av andre IS-mistenkte kvinner, er internert av den amerikanskstøttede militsen SDF.

NRK har møtt kvinnen flere ganger i leiren Al Hol. I mars bønnfalt hun norske myndigheter om bistand:

Den norske IS-kvinnen ber myndighetene i Norge om å få barna og henne hjem.

Den norske IS-kvinnen ber myndighetene i Norge om å få barna og henne hjem.

AKTUELT NÅ