NRK Meny
Normal

Høyt sykefravær blant barnehageansatte: – Egoistisk av foreldre å levere syke barn

Sykefraværet blant barnehageansatte er høyere enn blant mange andre yrkesgrupper. Smitte på jobb er en av årsakene, og foreldre må bli flinkere til å la syke barn bli hjemme, mener Private Barnehagers Landsforening.

sykefravær

SMITTEFARE: Foreldre som leverer tilsynelatende friske barn, som i realiteten er syke, utgjør en smitterisiko i barnehagene, hvor sykefraværet er skyhøyt sammenlignet med andre yrkesgrupper.

Foto: NRK

De fleste som har eller har hatt barn i barnehagen vet hvor lett smitten sprer seg. Når feberen og omgangssyken først har fått fotfeste, er det ofte bare et tidsspørsmål før mange blir syke.

– Sykefraværet i barnehager er høyt sammenlignet med resten av kommunesektoren. Mange jobber med å få ned sykefraværet, men det ser ikke ut til at vi får gjort noe med det, sier ansvarlig for personalstatistikk i Kommunenes Sentralforbund, Eirik Solberg.

En av årsakene til at sykefraværet blir høyt skyldes ifølge Private Barnehagers Landsforening smitte i barnehagene.

– En vesentlig del av sykefraværet henger sammen med sykdom og smitte i barnehagen. Hvis barnehager har tydelige retningslinjer og foreldrene følger disse , ser vi eksempler på lavt sykdomsfravær over tid både for og barn og ansatte, sier Jørn-Tommy Schelderup visedirektør i PBL.

48-timersregelen

Ifølge Folkehelseinstituttets 48-timersregel skal barn holdes hjemme i 48 timer etter at diaré har opphørt eller barnet har sluttet å kaste opp. Har barnet feber og nedsatt almenntilstand skal det også være hjemme.

Marius Iversen

Kommunikasjonsdirektør Marius Iversen i Private Barnehagers Landsforbund (PBL).

Foto: PBL

– Det er egoistisk av foreldre å sende syke barn i barnehagen når de vet at de utsetter andre barn, foreldre og ansatte for unødvendig smittefare, sier Marius Iversen, kommunikasjonsdirektør i PBL.

Ungene skal være friske når de er i barnehagen

Kommunikasjonsdirektør Marius Iversen i Private Barnehagers Landsforbund (PBL)

Selv om han mener at de fleste foreldre tar hensyn og ikke leverer fra seg syke barn, er det nok at et mindretall tar sjansen og eksponerer andre for smitte.

barnehage

Det egenmeldte sykefraværet i norske barnehager er mye høyere enn andre yrkesgrupper. Årsakene er sammensatt.

Foto: NRK

– Foreldre må skjerpe seg

PBL forstår at mange foreldre kan kjenne på at de har en hektisk hverdag med mange forpliktelser.

– Selv om det er allment akseptert at foreldre er hjemme med syke barn, føler mange foreldre et krysspress. Da er vanskelig å akseptere å være borte fra jobb.

Han kjenner til tilfeller hvor foreldre har gitt barna febernedsettende medisin før de leverer i barnehagen.

– Da sier det seg selv at barnet ikke er friskt nok. Det kan fort bli en ond sirkel hvor man ikke blir kvitt smitten. Foreldre som gjør dette må skjerpe seg, oppfordrer han.

barnehage

God håndhygiene og renholdsrutiner er viktig for å forebygge smitte i barnehager.

Foto: NRK

– Mange foreldre har lav lønn

Leder av seksjon for kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet, Mette Henriksen Aas, vil ikke kritisere foreldrene.

Mette Henriksen Aas byline

Leder av seksjon for kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet, Mette Henriksen Aas

– Når du har brukt opp alle sykedagene, hva gjør du da? Mange foreldre har lav lønn og jobber deltid. Da kan det få store konsekvenser for familien å bli trukket i lønn, påpeker Henriksen.

Når du har brukt opp alle sykedagene, hva gjør du da

Leder av seksjon for kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet, Mette Henriksen Aas

Utdanningsdirektoratet startet i fjor høst et pilotprosjekt som skal kartlegge norske barnehager. Resultatet er tidligst klart om ett år eller to.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger