NRK Meny
Normal

Holder det å sprite henda?

Fem myter om omgangssjuken.

Antibac grunnet omgangssyke

Holder det egentlig å brukte antibakteriell sprit på spysjukebakteriene?

Foto: Line Snekvik / NRK

Du bli utstøtt fra venneflokken, du er uønska på jobb - og med det minste hint om at du kanskje har det, så begynner folk sjøl å kjenne etter om det kanskje, eller kanskje ikke, er littegranne rumling i magen. Da vet du det er høysesong for omgangssjuken .

Den svenske infeksjonslegen Anna Skogstam avliver noen, og bekrefter andre, myter om omganggsjuken i et intervju med Sveriges Radio om «vinterkräksjukan».

Myte nummer 1:
«Det holder å sprite hendene for å ikke spre smitten videre, og unngå smitten selv.»

– Det stemmer ikke. Såpe og vann er det beste å bruke på akkurat det viruset som forårsaker den typiske vinteromgangssjuken. Men sprit kan være bra for andre ting som smitter.

Les: Bruk såpe og vann - unngå omgangssyke

Myte nummer 2:
«Noen mennesker er immune mot omgangssjuken.»

– Ja, det stemmer. Omtrent 20-30 prosent av oss har et genoppsett som gjør at vi ikke blir sjuke, og ikke får noen symptomer. Men man kan fortsatt bære smitten og spre det videre. Selv om viruset smitter mest når man har symptomene, at man kaster opp og har diaré.

Les: Må være hjemme i 48 timer ekstra

Myte nummer 3:
«Det hjelper å spise hele pepperkorn hvis du har omgangssjuken.»

– Nei, det tror jeg ikke. Det finnes ingen studier på det, eller bevis, for at det skulle fungere. Men hvis du ikke blir dårlig av å spise pepperkorn, så må du gjerne fortsette med det.

Les: Sju tips for å unngå omgangssyke

Myte nummer 4:
«Doven cola hjelper hvis du har omgangssjuken.»

– Det hjelper! Fordi det er væske, sukker og salter. Men det finnes bedre alternativer enn akkurat cola, som kan være ganske sterkt for magen, og som inneholder store mengder sukker som igjen gjør deg dårligere i magen. Bruk heller væskeerstatning som du får kjøpt på apoteket, eller drikk ting som inneholder mindre sukker enn brus.

Les: Norske spedbarn får vaksine mot omgangssyke

Myte nummer 5:
«Oregano er et våpen mot omgangssjuken.»

– Det er mer enn jeg visste, sier Anna Skogstam.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Kommunene har ansvaret

  Kommunene i Østfold har noe av ansvaret for at det er mange korridorpasienter ved Sykehuset Østfold. Det mener Tore Krogstad, klinikksjef ved kirurgisk avdeling ved sykehuset Østfold. Ansatte på to kirurgiske seksjoner har nylig sendt bekymringsmeldinger om korridorpasienter til Fylkesmannen.
  Krogstad sier at dersom de ikke hadde hatt utskrivingsklare pasienter liggende, ville det ikke vært korridorpasienter ved sykehuset.

  Korridorpasienter på Sykehuset Østfold
  Foto: Sykehuset Østfold
 • Kjørte moped i amfetaminrus

  En 40 år gammel sarping er dømt for å ha kjørt moped i amfetaminrus. Kjøringen endte med en ulykke der mannen ble alvorlig skadet.

  Sarpsborg tingrett har gitt 40-åringen en dom på fengsel i 75 dager, men han slipper å sone dersom han gjennomfører et program mot ruspåvirket kjøring.