NRK Meny
Normal

– Høyt sykefravær er ikke foreldrenes feil

– Det er ikke foreldrenes feil at det er høyt sykefravær i barnehagene. Alle vet at barnehager er et sted med mye sykdom. Da må rutinene være på plass, sier Åse-Berit Hoffart, rådgiver i Foreldreutvalget for barnehager.

barnehager sykefravær

ØNSKER JEVNERE KVALITET: – Det må bli en jevnere kvalitet i alle barnehager, sier Åse-Berit Hoffart, rådgiver i Foreldreutvalget for barnehager.

Foto: NRK

Hun mener forutsetningen for å få ned sykefraværet og forebygge smitte er at barnehagene har en god dialog med foreldrene.

– Gjensidig forståelse er viktig. Sykdom kan komme brått på og være vanskelig å vuderere. Det er et stort krysspress og mye krav til småbarnsforeldre i dag. Jeg tror de fleste foreldre gjør så godt de kan for barnet sitt, sier Hoffart.

En av utfordringene er den store variasjonene mellom barnehagene. Mange har gode rutiner og følger disse, men ikke alle.

Jeg tror de fleste foreldre gjør så godt de kan for barnet sitt

Åse-Berit Hoffart, rådgiver i Foreldreutvalget for barnehager

– Det må bli en jevnere kvalitet i alle barnehager. Det er vi i foreldreutvalget veldig opptatt av. Barnehagen er et sted hvor det er mye sykdom, og nye barn tar lettere til seg smitte og kan bli smittebærere, påpeker hun.

Private Barnehagers Landsforbund knytter høyt sykefravær blant barnehageansatte til smitte i barnehagene, og mener foreldre som sender syke barn i barnehagen er egoistiske.

Foreldre kan vurdere feil

Frantsebråten barnehage i Oslo har 90 barn i alderen ett til seks år. Daglig leder Marianne Udnæs Brokke er ikke enig i PBLs påstand om at foreldre er egoistiske.

– Nei, det er ikke min opplevelse. Vi har en god dialog med foreldrene. Selvfølgelig kan alle vurdere feil av og til, og at barnet ikke er så friskt som man først trodde. Alle ønsker å være på jobb, men man ønsker også å være gode foreldre som er hjemme når barna er syke, sier Udnæs Brokke.

Man føler et krysspress mellom arbeidsgiver, barnehagen og hjemmet

Småbarnsfar i Frantsebråten barnehage

Likevel ser hun en stor utfordring når foreldrene kommer for tidlig tilbake med barna.

– Barn må få lov til å bygge opp et immunforsvar, og det innebærer at de må være litt syke. Jeg tror ikke barnehagene klarer å få bort sykefraværet, men man kan få det ned.

Les også: Smittevernlegen blir nedringd

– Burde kanskje ventet en ekstra dag

En far som akkurat har levert barnet sitt, kommer med en innrømmelse.

– Det kan hende man leverer hvis barnet er friskt den dagen man leverer, men at man kanskje burde ha ventet en ekstra dag. Samtidig føler man på at det er et krysspress mellom arbeidsgiver, barnehagen og hjemmet, forteller småbarnspappaen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger