– Du kan føle deg frisk, men fortsatt være smittefarlig

Når bør du holde deg hjemme fra jobb?

stress

– Det er viktig å bryte smittekjeden før spiralen går helt rundt og mange flere blir syke, sier lege Unni G. Abusdal.

Foto: Colourbox

– I november og vintermånedene sitter vi ofte tettere på hverandre, enten på trikk, buss eller i åpne kontorlandskap. Det gjør at smittepresset øker hvis noen i mengden er syke, sier overlege Unni G. Abusdal i NHO.

Lege Unni G. Abusdal

Overlege Unni G. Abusdal i NHO.

Foto: Privat

Bedriftslegen mener det er to hensyn man bør ta hvis man ikke er helt frisk.

– Det ene er det subjektive og hvordan man føler seg. Det andre er det objektive ansvaret man har overfor andre. Det er et godt tegn hvis man føler seg god nok til å gå på jobb, men mange føler seg friske selv om de er smittefarlige.

Men å sette en grense for når du bør holde deg hjemme er vanskelig.

– Det ville vært få på jobb hvis man bestandig måtte føle seg hundre prosent frisk. Men hvis man tror man er smittefarlig bør man holde seg hjemme, sier Abusdal.

Kraftige symptomer? Ta en ekstra dag

Er man rammet av influensa eller omgangssyke rådes man til å holde seg hjemme en dag eller to ekstra. Men ved en mindre forkjølelse er utsiktene bedre.

Siri Helene Hauge

Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Privat

– Man kan holde seg hjemme dersom man har feber, men ellers bør man føle på formen selv. Det er ikke noe i veien for å gå på jobb selv om man er forkjølet eller føler seg litt uggen, sier lege Siri Helene Hauge ved ved Folkehelseinstituttet.

Luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa smitter gjennom nys, hoste og være i kontakt med felles flater. Hvis du vil holde deg frisk fremover bør du huske å vaske hendene – ofte.

– Når man er syk eller nettopp har vært syk bør man være ekstra påpasselige med å ha god håndhygiene og ikke hoste på andre personer, sier Hauge.

– Snakk med sjefen

Mange arbeidsgivere tilrettelegger for at ansatte kan jobbe hjemmefra hvis de har muligheten til det, forteller Unni G. Abusdal.

– Hvis man har muligheten til å jobbe hjemmefra, er det bedre frem til man nyser og hoster mindre. Det viktig å ha en god dialog med arbeidsleder og lege. Det er i alle sin interesse at ikke flere blir syke.

Man skal heller ikke ha dårlig samvittighet av å være syk, mener hun.

– Det er lov til å føle seg så dårlig at man ikke får jobbet – hverken hjemmefra eller på jobb.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)