Hopp til innhold

Bredt børsfall i hele verden: – Kan være ruglete en stund til

Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 3,19 prosent onsdag, og endte for første gang siden juni under 800 poeng. Også ledende indekser i USA stengte i rødt.

Oslo Børs

TUNG DAG: Oslo Børs endte under 800 poeng for første gang siden juni. Koronainnstramming preget børsene verden over på onsdag.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Tungvekterne som DNB og Equinor falt på Oslo Børs i dag, og bidro dermed til en nedtur på hele 3,19 prosent til 799,68 poeng.

Nedgangen tynget ikke bare hovedindeksen i Oslo, som den siste uka har falt med nesten 8 prosent.

Børsdagen i Europa var også preget av røde tall, og de toneangivende indeksene i USA pekte nedover ved stenging klokka 21 norsk tid. Det ble den verste børsdagen på Wall Street siden juni.

Slik ser det ut i USA ved stengetid:

  • Teknologiindeksen Nasdaq falt 3,73 prosent
  • S & P 500-indeksen ned 3,52 prosent
  • Industriindeksen Dow Jones falt 3,43 prosent

– Det er flere faktorer, men det er spesielt økningen i koronasmitte nå de siste dagene. Flere land vurderer nå å stramme inn på lockdown-tiltakene, forklarer aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets til NRK.

Bekymring for koronainnstramminger

CNBC skriver at nyhetene om nye koronainnstramminger i Europa påvirker markedene negativt.

– Jeg tror tidligere at man har antatt at dette var under kontroll, men nå ser man at det er større fare for at økonomisk aktivitet kommer til å bli påvirket over en lengre periode, sier han.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

Foto: Stig Fiksdal / DNB Markets

Når investorer tror korona vil ramme økonomien og økonomisk aktivitet, blir de bekymret for at selskapene som er børsnotert får dårligere inntjening. Det reflekteres i kursene, ifølge Harper.

For ikke bare Norge har innført strengere tiltak som følge av den nåværende smittesituasjonen i landet.

Koronaeksperter har bedt Frankrikes president Emmanuel Macron om å stenge landet. I Frankrike er 523 personer døde av covid-19 i løpet av tirsdag. Det er det høyeste tallet døde på ett døgn siden april.

– Kan være ruglete en stund til

Både Frankrike og Tyskland annonserte på onsdag strenge nedstenginger for å få kontroll på koronasmitten. I Frankrike blir det ikke mulig å reise på tvers av regioner. I Tyskland stenges restauranter og barer.

Slik endte dagen på de europeiske børsene:

  • Dax i Frankfurt falt 4,17 prosent
  • CAC 40 i Paris ned 3,21 prosent
  • IBEX 35 i Madrid falt 2,59 prosent
  • FTSE MIB i Milano ned 4,06 prosent
  • FTSE 100 i London ned 2,55 prosent

Da verden ble stengt i mars, svarte markeder verden over med blodrøde tall. Så kom en uforventet opptur.

– Markedet snudde når myndighetene kom med store støttepakker, og så bygget det opp en forventning at koronasituasjonen var under kontroll. Nå er man mindre sikker på at situasjonen er under kontroll allikevel, sier Harper.

– Ha is i magen

Han tror ustabiliteten på markedene kan vare fremover:

– Jeg tror det kan være ruglete en stund til, fordi det er vanskelig å beregne utviklingen av virussituasjonen. Selv om man begynner med ytterligere tiltak nå, så tar det tid før man ser resultatene, sier Harper.

Investor og forvalter Jan Peter Sissener er, som ofte, optimistisk. Han spår at nervøsiteten i markedet vil forsvinne.

Jan Petter Sissener

Investor Jan Petter Sissener.

Foto: Margret Helland / NRK

– Når renten er null, så gjør det ikke så mye om man får penger nå eller om seks måneder, eller tolv måneder. Derfor tror jeg man skal ha is i magen, sitte stille, kjøpe ordentlige aksjer hvis man har likviditet, være forberedt at det kan drifte litt til den nervøsiteten og nesten panikken som var på børsen i dag, sier Sissener til NRK.

Snart valg i USA

Statsminister Erna Solberg sa forrige uke at man håper en vaksine er på plass i første halvdel av neste år.

– Jeg tror den dagen man annonserer at en vaksine er tilgjengelig, da vil børsene gå mye, sier Sissener.

Både Harper og Sissener trekker også frem en begivenhet som nærmer seg med stormskritt. Neste uke er det valg i USA, noe som kan skape ekstra usikkerhet i markedene.

– Det har vært en faktor i flere dager etterhvert som vi nærmer oss valget så blir det mer fokus på det. Joe Biden og Donald Trump har ulik president-stil, og da er det vanskelig å beregne utslaget i markedet når man ikke vet hva resultatet blir, sier Harper.

Hvem som blir president i USA er ifølge en faktor som kan prege selv børsen i Oslo:

– Det preger egentlig hele verden, for amerikansk økonomi er den største drivkraften i verdensøkonomien, så da påvirker det oljeprisen og risikoappetitten globalt.

Oljeprisen ned 4,04 prosent

Amerikanske politikere forhandler nemlig om en økonomisk redningspakke som har blitt utsatt fordi partene ikke har kommet til enighet. Det er usikkerhet knyttet til hvorvidt pakken vil komme på bordet før presidentvalget 3. november, skriver New York Times.

– Hvor stor den pakken blir, når den kommer og så videre. Det at de ikke har blitt enig har vært noe som har preget markedet en liten stund, sier Harper.

Også oljeprisen har pekt nedover denne uka. Ved børsslutt onsdag ble et fat nordsjøolje omsatt for 38,94 dollar fatet, ned med 4,3 prosent.

Siden har oljeprisen tatt seg opp noe. Klokka 21:20 er oljeprisen ned 4,04 prosent.

– Oljeprisen er preget av forventet etterspørsel, så hvis det er lavere aktivitet i økonomien så minker etterspørselen etter drivstoff, sier Harper.

Børsene i Asia er åpne på natten norsk tid. Natt til onsdag stengte hovedindeksene i Japan og Hongkong ned, mens Shanghai og Sør-Koreas indekser opplevde en opptur.

AKTUELT NÅ