Spesialister på virus ber Frankrike stenge ned

Eksperter mener spredningen av viruset er ute av kontroll i Frankrike og ber president Macron stenge ned samfunnet. Pandemien skyter fart i flere europeiske land.

 President Macron møter helsepersonell

STENGE NED? Spesialister på virussykdommer ber Macron stenge ned det franske samfunnet. Onsdag kveld holder han en TV-tale til nasjonen. Bildet er fra da Macron møtte helsepersonell ved Rene Dubos sykehuset i Pontoise 23. oktober.

Foto: Pool / Reuters

I kveld skal president Emmanuel Macron holde en TV-tale til nasjonen. Trolig kommer han med strenge tiltak for å begrense smitten.

French President Macron møter helsepersonell.

President Emmanuel Macron skal holde en TV-tale til nasjonen onsdag kveld. Deter ventet at han vil komme med nye, strenge tiltak mot korona. Helsepersonell vil ha full nedstengning.

Foto: Pool / Reuters

Spesialister på infeksjonssykdommer frykter at tiltakene ikke blir strenge nok. De vil ha full nedstengning av samfunnet.

– Utbruddet er ute av kontroll, sier Gilles Pialoux på Tenon sykehuset i Paris. Han er spesialist på infeksjonssykdommer.

Han oppfordrer til drastiske tiltak.

– Kall det en nedstengning, sier han til fransk radio.

Han får støtte av professor Philippe Juvin ved Pompidou sykehuset, skriver Reuters.

Han sier at franskmenn må akseptere en ny nedstengning av samfunnet.

I Frankrike er 523 personer døde av covid-19 i løpet av tirsdag. Det er det høyeste tallet døde på ett døgn siden april.

Helsepersonell i Frankrike advarer mot at flere sykehus er bare noen få dager fra å bli fulle.

– Ny smittebølge vil bli verre

– Regjeringen har ikke helt forstått hva den første smittebølgen var. De har ikke lært av den, sier Frederic Valletoux, leder for foreningen for franske sykehus.

– Denne nye smittebølgen vil bli verre for sykehusene. Sykehusene vil ikke klare å behandle alle hvis vi ikke gjør drastiske tiltak.

Valletoux tar til orde for en måneds nedstengning av det franske samfunnet, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Han sier at på landsbasis fyller covid-19 pasienter 58 prosent av intensivplassene.

brannmenn koronatester i Montepellier

I Montpellier i Frankrike er det brannmenn som gjennomfører koronatester for å avhjelpe et hardt presset helsevesen. Bildet er fra 14. oktober.

Foto: Pascal Guyot / AFP

Nå er det totale tallet på døde som følge av covid-19 i Frankrike på 35.541, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

– Styrken overrasker

Den franske regjeringens medisinske rådgiver Jean-François Delfrassy sier at styrken på den andre koronabølgen kom overraskende på mange eksperter.

– Denne andre bølgen blir trolig verre enn den første. Mange av våre felles borgere er ikke klar over hva som kommer, sier Delfrassy.

– Vi må forberede oss på å ta vanskelige valg, sier innenriksminister Gérald Darmanin til radiostasjonen Inter.

Motstand i Italia og Spania

Den franske innenriksministeren viser til svært strenge tiltak i kampen mot pandemien i Italia, Spania og flere andre europeiske land.

Tidligere denne uka var innbyggere i storbyer i Italia og Spania svært sinte over nye, strenge tiltak.

Det som provoserte mest var da statsminister Giuseppe Conte i Italia varslet at barer og restauranter må stenge klokken 18.

demo mot koronatiltak i roma

I flere italienske byer har det vært sammenstøt mellom demonstranter og politi. Mange er lei av strenge smitteverntiltak. Bildet er fra Roma tirsdag.

Foto: Tiziana Fabi / AFP

I Milano ble folk så rasende at de kastet glassflasker mot politiet, vandaliserte trikker og satte fyr på søppelcontainere.

Politiet i Milano og Torino tok i bruk tåregass mot demonstrantene.

Også mange spanjoler reagerte med sinne etter at myndighetene innførte portforbud mellom kl. 22 og 06.

Raseriet mot en ny periode med strenge restriksjoner utviklet seg til direkte gatekamper mellom demonstranter og politiet i Barcelona.

Tirsdag registrerte Italia 22.000 koronasmittede i løpet av ett døgn, det høyeste siden koronapandemien startet. 221 er døde det siste døgnet.

I Spania er det 8300 nye smittede i løpet av ett døgn og 746 døde i løpet av den siste uken.

Belgia er verst.

I forhold til folketallet er Belgia det landet i verden med høyest smitte og antall døde.

Virus Outbreak Belgium / helseminister Frank Vandenbroucke

Denne mannen er helseminister i det landet i verden med flest koronasmittede i verden i forhold til folketallet. Frank Vandenbroucke orienterte om tiltak tirsdag 27. oktober.

Foto: Sebastien Pirlet / AP

Det bor 11,5 millioner mennesker i Belgia.

Tirsdag ble 689 personer tatt til sykehus for behandling av covid-19. Det er det høyeste tallet i løpet av en dag siden pandemien startet ifølge Sciencsano helseinstitutt, skriver AFP.

Mandag døde 100 personer av covid-19. Verre har det ikke vært siden 29. april. 11.038 personer har dødd med koronaviruset i Belgia.

Smitterekord i Tyskland

Tyskland melder om nesten 15.000 nye koronatilfeller det siste døgnet.

Det er det meste så langt i pandemien, skriver NTB.

Angela Merkel korona

Angela Merkel vil ha delvis nedstengning fra 4. november. Nesten 15.000 er koronasmittet i Tyskland på ett døgn.

Foto: Michael Kappeler / AP

Tyskland skal etter planen gå inn i en delvis nedstenging fra 4. november for å stanse spredningen fram mot jul.

Om forbundskansler Angela Merkel får godkjent planen, vil restauranter kun kunne operere med takeaway.

Tyskere får kun møtes i offentligheten med medlemmer fra én annen husstand enn sin egen.

Øker i Tsjekkia og Polen

Tirsdag testet 15 663 positivt i Tsjekkia. Det er over 400 flere enn det nest høyeste antallet smittede i løpet av ett døgn. 2.547 personer er døde av covid-19 i Tsjekkia.

Den samme trenden sees i Polen. I løpet av ett døgn er 18.800 bekreftet smittet av korona der.

Myndighetene i Warszawa sier at det er nok sykehusplasser men at landet mangler kvalifisert helsepersonell, skriver AFP.

4851 er døde av covid-19 i Polen.

demo mot korna i polen

Politiet i Warszawa i Polen arresterte denne kvinnen og flere andre for å demonstrere mot strenge koronatiltak. Bildet er fra 24. oktober.

Foto: Wojtek Radwanski / AFP

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt