Frankrike og Tyskland stenger deler av landet

Frankrike og Tyskland stenger deler av landet i en måned for å få kontroll på smitten. Det siste døgnet er over 36.000 personer smittet i Frankrike, i Tyskland er nesten 15.000 smittet.

Paris

Fra fredag stenger Frankrike ned store deler landet igjen for å stoppe den andre bølgen av koronapandemien.

Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Fra fredag stenger Frankrike store deler landet igjen for å stoppe den andre bølgen av koronapandemien.

– Viruset sprer seg raskere enn vi var forberedt på. Vi har ikke håndtert situasjonen så godt som vi burde ha gjort. Det sa Frankrikes president, Emmanuel Macron.

Det siste døgnet er det registrert 36.437 nye smittetilfeller og 244 dødsfall i landet.

Nå innfører den franske regjeringen en rekke tiltak for å få ned tallene.

Ikke mulig å reise på tvers av regioner

Macron advarte at den andre bølgen kan bli verre enn den første. Nå innfører den franske regjeringen en rekke tiltak for å få ned smittetallene.

Det blir ikke mulig å reise på tvers av regioner. Barer og restauranter stenges, det samme gjør universiteter som må gi studentene nettbasert undervisning.

Folk må også holde seg inne med mindre de må gjøre helt nødvendige innkjøp eller oppsøke medisinsk hjelp.

Personer som ikke har mulighet til å gjennomføre arbeid hjemmefra kan få tillatelse til å gå fysisk på jobb fra arbeidsgiveren. I tillegg vil skoler fortsatt holds åpne.

De nye landsomfattende tiltakene skal i utgangspunktet vare frem til første desember. Men myndighetene vil gjøre en ny vurdering om 15 dager. Dersom situasjonen har forbedret seg, vil butikker kunne gjenåpnes.

faqkC9hCeH0

Folk fra event bransjen demonstrerer utenfor det tyske parlamentet og ønsker mer økonomisk støtte. I dag ble det klart at alle konserter i november må kanselleres for å få kontroll på smittesituasjonen i Tyskland.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Tyskland stenger delvis

Fra den andre november stenges blant annet restauranter, barer, kinoer og treningssentre for å hindre smittespredning. Det opplyser forbundskansler, Angela Merkel.

Samtidig tillates det ikke tilskuere på kampene i Bundesliga fotball i november. Det samme gjelder alle andre idretter. Og overnatting på hotell vil bare være tilgjengelig for nødvendige reiser.

Merkel sa at målet var å begrense den økonomiske virkningen av tiltakene.

De fleste butikker får imidlertid holde åpent, og det samme får frisører og fysioterapeuter. Skoler og barnehager skal også holdes åpne. Men disse må innføre nye og strengere hygieneregler.

Tiltakene vil i første omgang gjelde i fire uker.

7GdvkVECuYw

Forbundskansler, Angela Merkel under dagens pressekonferanse.

Foto: FABRIZIO BENSCH / AFP

Helsevesenet presset

Tyskland klarte å holde smitte- og dødstallet lavere enn nabolandene da pandemien brøt ut. Men nå er landet midt i en ny bølge.

Det siste døgnet har det tyske Robert Koch Institute registrert 14 964 nye smittetilfeller, og 85 dødsfall. Så langt har over 470.000 personer testet positivt. Det er også registrert 10.300 dødsfall.

– Vårt helsesystem kan fortsatt takle denne utfordringen i dag. Men med denne hastigheten vil grensen bli nådd innen få uker, sa Merkel.

Ifølge Merkel har helsemyndighetene kun klart å spore smittekilden på 25 prosent av smittetilfellene.

Ny krisepakke til næringslivet

Den tyske finansministeren Olaf Scholz kommer nå med en krisepakke på mellom 75 og 110 milliarder kroner. Krisepakken skal utbetales i løpet av den kommende måneden, skriver NTB.

Dersom krisepakken får støtte fra de 16 delstatene og blir vedtatt i den tyske nasjonalforsamlingen, vil småbedrifter kunne motta 75 prosent av det de hadde i inntekt i samme måned i fjor.

Større bedrifter vil kunne søke om støtte som tilsvarer 70 prosent av inntekten i samme måned i fjor.

Status Norge

Sist oppdatert: 24.11.2020
3 067
Siste uke
128
Innlagt
311
Døde

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt