Hopp til innhold

Frp-ere nominerer Donald Trump til Nobels fredspris

Toppmøtet i Singapore har gjort USAs president Donald Trump til en fredens mann, hevder to stortingsrepresentanter fra Frp. Nå nominerer de ham til den gjeveste prisen av dem alle.

Kim Jong-un og Donald Trump tar hverandre i hendene

HISTORISK: Da USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un tok hverandre i hendene natt til tirsdag norsk tid, var det første gang en nordkoreansk leder og en sittende amerikansk president møtte hverandre.

Det var det første møtet noen gang mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder.

Tirsdag norsk tid signerte Donald Trump og Kim Jong-un det historiske dokumentet, som forplikter Nord-Korea til å arbeide for atomnedrustning.

Stortingsrepresentantene Christian Tybring-Gjedde (Frp) og Per-Willy Amundsen (Frp) mener det kvalifiserer Trump til Nobels fredspris.

– Det som skjer nå, er historisk. Man er i gang med en prosess som kan sikre verdensfreden i tiden fremover. Det er en skjør prosess, men vi må selvfølgelig gjøre det vi kan for å bidra til at denne prosessen gir gode resultater. Det mener jeg vi kan gjøre med å sende et tydelig signal ved å gi Trump fredsprisen, sier Amundsen til NRK.

– Ikke for tidlig

Avtalen de to statslederne Donald Trump og Kim Jong-un signerte i går, har fått kritikk for å være uforpliktende og lite konkret.

Nord-Korea har også flere ganger tidligere lovet å avvikle eller avgrense atomprogrammet sitt, uten at det har ført frem.

De to norske stortingsrepresentantene mener likevel ikke en fredsprisnominasjon er for tidlig.

– Det er ikke en forpliktende avtale, men det er initiativ til besøk begge veier, det er initiativ til å få nedrustingen i gang, og til å legge en demper på de militære øvelsene USA har sammen med Sør-Korea. Sånn sett er dette et dytt til Donald Trump til å fortsette det han allerede har startet, sier Tybring-Gjedde.

– Det ville ikke være første gang man gir fredsprisen til noen som er involvert i en prosess. Det har skjedd tidligere. Vi skal selvfølgelig følge prosessen nøye, men at man i det hele tatt er kommet dit man er nå, mener jeg er verdt en fredspris, sier Amundsen.

Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen blir intervjuet

VIL HA FREDSPRISEN TIL TRUMP: Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen mener USAs president Donald Trump har vist seg som en fredens mann i prosessen med Nord-Korea. Nå nominerer de ham til «verdens mest prestisjefulle pris», Nobels fredspris.

Foto: Per Onsheim / NRK

Er allerede nominert av sine egne

Nobelkomiteen fikk inn fredsprisnominasjoner på Donald Trump både i 2016, 2017 og 2018. I år gikk imidlertid alarmen, og Nobelinstituttet koblet inn politiet fordi de mente de hadde fått inn en falsk nominasjon på Trump.

Med mindre forslagsstillere selv offentliggjør hvem de har nominert til Nobels fredspris, holdes navnene på de fredsprisnominerte hemmelig i 50 år. Det kan dermed være flere enn den antatt falske nominasjonen, som har kommet inn på Donald Trump til årets fredspris, uten at det er offentlig kjent.

Fristen for å nominere kandidater til fredsprisen i 2018 gikk ut 31. januar i år. Etter det kan forslagsstillere nominere kandidater til Nobels fredspris for 2019. Og der finner man Donald Trumps navn allerede.

En gruppe republikanere sendte brev til Nobelkomiteen i mai i år, en måned før det mye omtalte toppmøtet fant sted. De mente at president Trump allerede da hadde gjort seg fortjent til heder og ære grunnet sitt arbeid med å fjerne atomvåpen fra Korea-halvøya.

– Er åpenbart en fredens mann

At han da i juni faktisk møtte den nordkoreanske lederen, gjør han enda mer aktuell, hevder støttespillerne hans i Frp.

– I denne situasjonen er Trump åpenbart en fredens mann. Han forsøker å få til noe som andre ikke har fått til, og når han får det til, fortjener han berømmelse, sier Tybring-Gjedde.

I sin nominasjon skriver de to Frp-erne:

  • «President Trump har gjennom sin utradisjonelle stil bidratt til at vi nå ser et gjennombrudd i forholdet til Nord-Korea. Møtet i Singapore 12. juni 2018 mellom Trump og den nordkoreanske presidenten Kim Jong-un er et foreløpig høydepunkt. I den felles uttalelsen ble de to statslederne enige om at Nord-Korea skal arbeide for en total atomnedrustning, og at landene skal bygge et varig og solid fredsregime på den koreanske halvøy. Mye arbeid gjenstår før det kan avgjøres om Trumps initiativ har vært vellykket, herunder en verifiserbar atomnedrustning av Nord-Korea. Å tildele presidenten Nobels fredspris vil imidlertid kunne bidra til å støtte opp under den ferske, men skjøre prosessen.»

Amundsen mener toppmøtet og avtalen mellom Trump og Kim, passer godt med Alfred Nobels testament.

– Dette går rett inn i kjernen av Nobels testament. Det handler om nedrusting, om forbrødring og om å skape fred. Det er resultatene som teller.

Donald Trump er en kontroversiell president, og er beryktet for sine Twitter-meldinger og krasse kommentarer. Kan det stå i veien?

– Det er ikke tvitringer vi nominerer, sier de to Frp-erne.

– Man kan mene mye om tvitringen hans, men det er irrelevant i dette spørsmålet. Det er ikke det vi nominerer ham for. Vi nominerer ham for det han faktisk har fått til med Nord-Korea.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger