Hopp til innhold

Republikanere nominerer Donald Trump til Nobels fredspris

I et brev til Den norske nobelkomiteen, skriver 18 republikanere at de syns den amerikanske presidenten bør få prisen for arbeidet med å skape fred på Korea-halvøya.

Nominert

NOMINERT AV SINE EGNE: Nominasjonsbrevet er undertegnet av alle de 18 republikanerne i Representantenes hus i Kongressen, og ble offentliggjort av Luke Messer fra Indiana onsdag.

Foto: Mandel Ngan / AFP

– Trump bør motta Nobels fredspris 2019 for å få anerkjennelse for sitt arbeid med å avslutte Korea-krigen, fjerne atomvåpen fra Korea-halvøya og skape fred i regionen, skriver de 18 republikanerne i Kongressen i et brev, som er adressert til leder av Nobelkomiteen Berit Reiss-Andersen.

Brevet er undertegnet av alle de 18 republikanerne i Representantenes hus i Kongressen, og ble offentliggjort av Luke Messer fra Indiana onsdag, ifølge AP.

Nominasjon

NOMINASJON: Republikaneren Luke Messer har offentliggjort nominasjonen av Donald Trump til Nobelkomiteen.

Foto: Luke Messer

Politikerne skriver at Trump-administrasjonen har vært viktig for å samle verdenssamfunnet mot Nord-Korea, og at det har muliggjort internasjonale sanksjoner som har rammet landets økonomi hardt.

– Vi kan ikke tenke oss noen som fortjener komiteens anerkjennelse i 2019 mer enn president Trump, for hans utrettelige arbeid for å skape fred i verden.

Slik avsluttes brevet til Nobelkomiteen.

Møter Kim

Da presidenten snakket om de nylige fremskrittene i Nord-Korea til tilhengere på et folkemøte i Michigan i helgen – ropte tilhengerne «Nobel! Nobel! Nobel!».

Nord-Korea sa i april at landet ville stanse atomvåpenprogrammet. Under toppmøtet med den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in sa Kim Jong-un at landet vil stenge sine atomtestanlegg i mai.

Kim Jong-un og Moon Jae-in skrev under på en erklæring under toppmøtet sist fredag at målet deres er å oppnå en endelig fredsavtale mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Helt siden 1953 har de to landene bare forholdt seg til en våpenhvileavtale.

Kim Jong-un er den første nordkoreanske lederen til å krysse grensen til Sør-Korea siden 1953.

HISTORISK MØTE: Kim Jong-un er med det den første nordkoreanske lederen som har vært på sørkoreansk territorium siden Korea-krigens slutt i 1953.

Det neste toppmøtet som står for tur, er mellom Kim og USAs president Donald Trump. Sistnevnte sa lørdag kveld at han regner med de to landene møtes i løpet av de neste tre-fire ukene. Hvor møtet skal skje er ennå ikke offentliggjort.

– Moon og Kim hadde et veldig godt møte, og Moon ga USA all ære, sa Trump på folkemøtet i Michigan.

Fjerde nominasjon

Trump har blitt nominert til den gjeve prisen tre ganger tidligere, i 2016, 2017 og i år. I vinter var det trolig en falsk nominasjon av den amerikanske presidenten i nominasjonsbunken. Saken ble politianmeldt, og i mars ble FBI koblet inn i etterforskningen.

Nobelkomitéen møtes

KOMITÉ: Nobelkomitéen møtes på Nobelinstitutet. F.v.: Olav Njølstad, Asle Toje, Anne Enger, Thorbjørn Jagland, Henrik Syse og Berit Reiss-Andersen

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det skal være samme person som angivelig nominerte Trump for Nobels fredspris i 2016 og 2017.

Barack Obama ble den fjerde amerikanske presidenten som har mottatt den gjeve prisen i 2009. Før han hadde Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson og Jimmy Carter fått fredsprisen.

SISTE NYTT

Siste nytt