Hopp til innhold

Fredsforsker om toppmøtet: – Vil ta mange år før vi får noen klare svar

PRIO-direktør Henrik Urdal tror det kan ta opptil ti år før man vil kunne se synlige resultater av forhandlingene mellom USA og Nord-Korea.

trump kim

KRAV: Hvis Nord-Korea går med på Trumps krav om atomnedrustning, er det ventet at de vil stille krav om at USA letter på sanksjonene som har hemmet landets eksport og import.

Foto: Saul Loeb / AFP

– Vi hadde et fantastisk møte med mye fremgang. Det gikk bedre enn noen kunne ha ventet, sa USAs president Donald Trump etter dagens historiske møte med den nordkoreanske statslederen Kim Jong-un.

I etterkant av møtet signerte de to statslederne et dokument som vil legge føringer for videre forhandlinger mellom de to landene.

Sverre Lodgaard

Seniorforsker ved NUPI, Sverre Lodgaard, mener både Trump og Kim har vært opptatt av fasaden under dagens toppmøte. – Det virker som om veldig mye går etter et skjema som er fastlagt på forhånd.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ekspert på Nord-Koreas atomprogram, Sverre Lodgaard, mener det er to spørsmål som står i sentrum etter møtet:

– Det ene handler om nedrustning av det nordkoreanske atomvåpenarsenalet, og det andre er om det vil bli gitt grønt lys til forhandlinger om en fredssamtale.

Lodgaard mener det er spenning knyttet til hvorvidt USA vil involveres i fredsavtalen mellom Nord- og Sør-Korea, som er ventet å komme på plass i løpet av året.

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har undertegnet det Trump beskriver som et «ganske omfattende» dokument.

Her signerer de to statslederne det historiske dokumentet.

Spår en langvarig prosess

Direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO), Henrik Urdal, tror likevel det vil ta lang tid før man vil kunne se reelle endringer som en følge av forhandlingene som nå er i gang mellom de to atommaktene.

– Det vil ta mange år, kanskje til og med ti år, før vi får noen klare svar.

Urdal mener det er lite sannsynlig at Trump vil få viljen sin når det gjelder kravet om en verifiserbar atomnedrustning, som han har varslet i forkant av dagens møte.

– Det han vil kunne håpe på er en uttalt vilje fra Nord-Korea om å gå inn i reelle forhandlinger om atomnedrustning, men det vil være en langvarig prosess og det vil være krevende å komme til en avtale om helt konkrete tiltak.

U.S. President Donald Trump and North Korea's leader Kim Jong Un sign documents, after their summit in Singapore

– Prosessen mot atomnedrustning i Nord-Korea begynner snart, sa Donald Trump under en seremoni hvor han og Kim Jong-un undertegnet et dokument.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

– Forventer å bli respektert

Det har i forkant av dagens møte vært ventet at Nord-Korea vil stille krav om at USA letter på noen av sanksjonene som har hemmet landets eksport og import kraftig.

NRKs tidligere USA-korrespondent, Gro Holm, tror ikke USA vil gå med på å lette på sanksjonene før de har en endelig forsikring om at Nord-Korea vil fjerne sine atomvåpen.

– Det som kanskje kan skje er at de ikke innfører nye sanksjoner. I tillegg kan det påvirke andre land, som Kina og Russland, sin vilje til å praktisere sanksjoner overfor Nord-Korea, sier Holm.

NRK-korrespondent Kjersti Strømmen mener at Nord-Korea også kommer til å forvente respekt i gjengjeld for en eventuell atomnedrustning.

– I denne delen av Asia er det med å bli respektert utrolig viktig. Nordkoreanerne tror vi i Vesten ler av dem. Derfor har Trump fått tydelige råd før samtalene om å ikke være nedlatende eller ydmyke Kim.

Trump og Kim håndhilser
Foto: Saul Loeb / AFP
Her er et klippe av bildene fra det historiske toppmøtet mellom USA og Nord-Korea i Singapore.

SISTE NYTT

Siste nytt