Frode Berg snakker ut etter løslatelsen: – En etterretningsskandale av dimensjoner

GARDERMOEN (NRK): Frode Berg hevder han ikke tenkte seg om da han takket ja til å gjøre en «vennetjeneste». Vennetjenesten førte til at han tilbrakte nesten to år i russisk fengsel.

GRÅTKVALT: En tydelig preget Frode Berg innleder sin egen pressekonferanse, etter å ha tilbrakt nesten to år i russisk fengsel.

Berg ankom hotell-lokalet der han holder sin pressekonferanse like etter 19 tirsdag kveld. Berg, som var flankert av sin advokat Brynjulf Risnes, var iført en mørk dress med lyseblå skjorte.

Han tok seg en slurk vann før han tydelig preget leste opp fra noe som lignet et manus på bordet foran seg.

– Det er fantastisk å være her. Jeg er glad for å være her i dag, og for å ha møtt familien, sier Berg, som var på gråten da han innledet pressekonferansen.

Berg takket også dem som har hjulpet til med å få ham utlevert fra Russland, før han begynte å snakke om sakens kjerne:

– Jeg er dømt for spionasje, men jeg er ingen spion. Jeg har erklært meg ikke skyldig. Jeg er ingen agent, og har ikke følt meg vervet av E-tjenesten, sier Berg.

Senere i pressekonferansen uttalte Berg at saken mot ham er et eksempel på at norsk etterretningstjeneste har «dummet seg ut».

– Er ikke dette et avtalt spill mellom Norge og Russland, så er det en etterretningsskandale av dimensjoner, sier Berg.

Frode Berg snakker med NRK om arrestasjonen i Moskva 5. desember 2017.

– Mer enn en vennetjeneste

I desember for snart to år siden ble den tidligere norske grenseinspektøren pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB i Moskva. Berg var i besittelse av et pengebeløp som skulle formidles til en russisk kontaktperson.

Berg ble siktet for spionasje, og fortalte etter hvert at han hadde vært kurer for norsk etterretningstjeneste.

Berg forteller tirsdag at han har jobbet i 30 år med det han selv kaller «grensesprengende» arbeid. På et tidspunkt fikk Berg en forespørsel fra en person han sier har «en tilknytning til E-tjenesten».

– Jeg ble spurt om å gjøre noen en tjeneste. Uten å tenke mer på det, sa jeg ja til å bistå. Jeg har gjennomført fem slike leveranser, sier Berg, og legger til:

– Etter hvert følte jeg at dette var noe mer enn en vennetjeneste. Da ble det også veldig viktig at jeg også gjennomførte en leveranse til, sier Berg.

På direkte spørsmål fra NRK, sa Berg at han ikke ble informert om hva som kunne bli konsekvensene om han ble pågrepet.

– Det er lett å være etterpåklok. Kall meg gjerne naiv, men jeg føler meg ført bak lyset. Det er et stort tillitsbrudd fra representantene fra E-tjenesten, sier Berg.

Berg ville ikke kommentere hvordan forholdet til personen han skal ha blitt vervet av er i dag.

– Dette er folk som har hatt E-tjenesten som jobb i mange år. De har feilet. De har det ikke godt i dag.

– Ville bryte båndene

På pressekonferansen fikk Berg spørsmål om ikke han, med sin offisersbakgrunn, burde være klar over risikoen det innebar å gjøre en tjeneste på vegne av norsk etterretningstjeneste i Russland.

Berg avviste da at han har vært naiv.

– Du må gjerne kalle det naivt, men man trengte ikke å kalle det spionasje. Jeg er ikke enig i at jeg burde vite om risikoen dette medførte, sier Berg.

Berg hevdet han allerede i 2016 prøvde å bryte båndene med E-tjenesten.

– Etter hver ville jeg trekke meg fra dette her. For jeg begynte å få mistanke og bli nervøs for hva dette var. Og jeg begynte å skjønne at dette kanskje ikke var så lurt.

Han sier han fikk opplyst at han oppdraget han gjorde, kun innebar en form for «økonomisk hjelp». Hvem denne hjelpen skal ha vært ment for, var ikke Berg tydelig på. Berg sier han aldri møtte dem som fikk pengene, men sier brevene ble levert til en adresse.

– Fikk du ingen orientering om hva som kunne skje om du ble tatt?

– Nei. Overhodet ikke. Jeg har tenkt på det selv, men jeg fikk andre svar enn det jeg burde ha, sier Berg, som er tydelig på at han følte seg presset til å fortsette å utføre oppdragene.

– De sa hele tiden «Frode, du som er en god nordmann, du som kjenner Russland, det er utrolig viktig det du gjør for oss».

64-åringen hevder også at han leverte reiseregninger til sin kontaktperson, og fikk refundert hotelloppholdene for Russland-turene.

Kommunikasjonssjef Ann-Kristin Bjergene opplyser til NRK tirsdag kveld at E-tjenesten ikke ønsker å kommentere Bergs pressekonferanse.

DØMT: Frode Berg får opplest spiondommen mot ham i byretten i Moskva 16. april i år. Bergs russiske forsvarer lja Novikov til høyre.

Her får Frode Berg opplest dommen på 14 års fengsel i en rettssal i Moskva i april i år.

Foto: Berit Roald / Berit Roald

– Russerne har hatt full kontroll

64-åringen ble også konfrontert med uttalelser fra russisk side, om at Berg ble lokket i en felle, og at man hadde fulgt med på Berg siden starten av 90-tallet.

– Det er mange som har vært opptatt av om jeg har røpet noe. Men det har jeg sluppet. De har hatt full kontroll på det jeg har holdt på med siden 2014, sier Berg.

I april i år ble Berg dømt til 14 års fengsel for spionasje. Ifølge dommen skal Berg ha bidratt til å samle informasjon om russiske ubåter. Berg sa på tirsdagens pressekonferanse at det først var etter rettsmøtene i Moskva at han ble kjent med denne delen av saken.

Berg hevder også at FSB i samtaler fortalte ham navnene til andre nordmenn med tilknytning til E-tjenesten. 64-åringen fikk senere spørsmål om russerne har «full kontroll» på det som skjer i Kirkenes.

– Ja, svarte Berg kontant.

– Fortapt i russisk fangenskap

Berg sa tirsdag at tiden i russisk varetekt etter pågripelsen 5. desember 2017, har vært tøff. Berg har selv regnet seg fram til at han satt 711 dager i varetekt i det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva.

– I fangenskap i et russisk fengsel er du alene. Det oppstår språkproblemer og du føler deg fortapt, sier Berg.

Den spiondømte nordmannen avviste samtidig at han har blitt utsatt for psykisk eller fysisk tortur i avhør med russisk etterretningstjeneste. Han understreket likevel at det var belastende å bo på ni og en halv kvadratmeter med en annen person, 24 timer i døgnet.

Berg fortalte også at han måtte sove med lysene på i cella.

– Det er forferdelig psykisk hardt å sitte i Lefortovo-fengselet. De ser deg ikke, selv om det kryr av ansatte, sier Berg, som forteller at han var «avhengig av å dukke inn i en fantasiverden for å overleve».

Til tross for at Berg fikk levert varer fra en ansatt ved ambassaden, trakk han likevel frem det ensidige kostholdet i fengselet som et problem.

– Det er grøt til frokost, suppe og en kålbit, eller en fiskebit midt på dagen og så noe tilsvarende på kvelden, sier Berg.

– Fikk hilsen fra Putin

Frode Berg sier han først onsdag forrige uke skjønte at han faktisk kunne komme til å få forlate Russland.

– Da kom min russiske advokat smilende inn på møterommet (i fengselet, red. anm.) hvor jeg satt, og sa «Frode, nå er det virkelig alvor. På fredag skjer det», forteller Berg.

64-åringen sier han fikk tilbake toalettsaker og en koffert som hadde blitt beslaglagt, nesten to år tidligere. Etter hvert kom også fengselsdirektøren ned på cella, og spurte om Berg var klar til å dra.

– Kvart over tre natt til fredag ble jeg vekket og fikk 30 minutter på å komme meg ut i en ventende bil. Så jeg kledde meg om og kjørte sammen med FSB til flyplassen, hvor vi tok rutefly til Kaliningrad.

Kaliningrad er en eksklave mellom Polen og Litauen mot Østersjøen. Berg forteller at han deretter ble kjørt mot grensa til Litauen.

– Vi var innom et sted, der vi fikk lest opp benådningen av Putin. Han (advokaten, red. anm.) avsluttet med: «Hilsen Vladimir Putin. Herved er dere fri». Og så gikk vi bort til grenselinja.

– Hvordan var det å gå over denne grensa?

– Det var hyggelig, da fikk jeg opplevde det også. Men jeg skulle gjerne gjort det på en annen måte, sier den tidligere grenseinspektøren.

Møte med PST og E-tjenesten

Bergs advokat Brynjulf Risnes sa i forkant av kveldens pressekonferanse at Frode Berg ønsket å bli skjermet for presse da han ankom Litauen i helgen, av hensyn til egen helse.

Risnes opplyser at Berg har hatt to møter etter han ble løslatt, med E-tjenesten og PST. Ifølge Risnes skjedde dette etter ønske fra Berg selv. Berg sier at møtet med E-sjef Morten Haga Lunde var «utrolig godt».

– Jeg kjenner ham godt fra tidligere. Så jeg tror vi er i gang med å svære opp oss imellom, sier Berg, som sier det er for tidlig å kommentere om han kommer til å kreve noen form for kompensasjon etter fengselsoppholdet.

– Det må jeg diskutere med ham, sier Berg, og ser bort på advokat Risnes.

Berg sier han ikke har fått noen begrensninger fra E-tjenesten om hva han kan uttale seg om. Likevel varsler Berg at det er enkelte ting han vil holde hemmelig. Berg sier det er snakk om «sensitive opplysninger, som går mye på personer».

– Jeg kan ikke si noe om saken innhold nå. Det er for sensitivt. Så føler jeg at jeg trenger noen råd først før jeg uttaler meg. Så må jeg selvfølgelig gjemme noen momenter til den dagen jeg skal skrive bok, svarer Berg, som senere bekreftet at han er i gang med bokskrivingen.

Statsministeren var «pratesyk»

64-åringen sier han også har snakket med statsminister Erna Solberg etter løslatelsen. På spørsmål om Solberg beklaget det som har skjedd, beskrev Berg statsministeren som «ydmyk».

– Hun sa at hun forsto min situasjon og hvor tøft det hadde vært. Men hun sa også at det hadde vært tøft for de forhandlerne som har jobbet med saken, sier Berg.

– Hva sa du til statsministeren da hun ringte?

–Hun var ganske pratesyk og hadde lyst til å fortelle, så jeg kom ikke så mye til orde..Men jeg har fått en invitasjon om å ta kontakt så skulle vi prate mer.

Norske myndigheter har ikke bekreftet at Berg var i Moskva på oppdrag fra E-tjenesten.

Presskonferanse med Frode Berg

Frode Berg ankommer Radisson-hotellet ved Oslo lufthavn tirsdag kveld.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Holdt det skjult for kona

Etter at Berg ankom Norge fra Litauen lørdag, har han tilbrakt tid med familien. På pressekonferansen tirsdag sa Berg at kona ikke var kjent med hva han drev med i Russland.

Berg vil ikke røpe når han flyr tilbake til Kirkenes.

– Jeg skulle gjerne ha reist tilbake til Kirkenes allerede i går, men jeg følger anbefalingene fra lege og psykolog om å vente, sier Berg, som opplyser at psykologen er tilknyttet Forsvaret.

Berg, som har vært involvert i både Røde Kors og kulturutvekslingsprogrammet Pikene på broen, fikk også spørsmål om han føler han har drevet et dobbeltspill overfor lokalsamfunnet i Kirkenes.

– Jeg skal i alle fall ha en prat med dem. Men jeg er allerede invitert på julebord med Pikene på broen. Jeg vet at jeg kommer til å bli godt mottatt når jeg kommer tilbake, sier Berg.

På et senere spørsmål om organisasjonene han har vært involvert i, lot Berg følgende svar henge i luften:

– Det er mange mennesker som driver med grensekryssende arbeid, som kanskje ikke bør ha et nært samarbeid med E-tjenesten, sier Berg.

Politivakt

Berg ble tatt imot av politibetjenter fra Øst politidistrikt da han ankom Radisson-hotellet på Gardermoen, der pressekonferansen skal starte klokken 19. De opplyste til NRK at de var på plass for å ivareta Bergs sikkerhet.

Politi på Frode Bergs pressekonferanse

Politibetjenter fra Øst politidistrikt utenfor møtelokalet på Radisson-hotellet.

Foto: Pål Hansen / NRK

Politiet ble også med Berg inn til møtelokalet der Berg ga sin versjon av hva som skjedde i Russland, og hvorfor han angivelig fraktet penger for norsk etterretning.

Berg ble overlevert til norske myndigheter i Litauen fredag. 64-åringen ble utvekslet sammen med to spiondømte litauere, i bytte mot to russere som satt fengslet i Litauen.

Med unntak av en video publisert på Facebook forrige uke, er det lite offentligheten har hørt direkte fra Berg den siste tiden. Berg sa da blant annet at tiden i varetekt hadde vært tøff, og at han ville fortelle mer på en pressekonferanse i nær fremtid.

Berg takket også Litauens president for at en utlevering var mulig.

Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har fortalt at det var kontakt mellom etterretningstjenestene i Norge, Russland og Litauen som etter hvert gjorde det mulig å få til en utveksling av nordmannen.

64-åringen fikk tirsdag også spørsmål om han noen gang kommer til å reise tilbake til Russland. I og med at Berg er benådet, har han i praksis rent rulleblad i Russland.

– Jeg har faktisk snakket med FSB om det. De tullet med at jeg kunne komme og bli pågrepet igjen, og så bli utlevert igjen, sa Berg, før han mer alvorlig la til at han har fått igjen passet, og lovnader om at han ikke blir pågrepet han reiser tilbake til Russland.

– FSB uttrykte flere ganger at de respekterte meg, og det har de gjort. Men det er klart, Russland er kanskje ikke den første plassen jeg reiser tilbake til, om jeg noen gang gjør det.

Frode Berg snakker med pressen i et fengslingsmøte i Moskva i februar 2018.

Nordmann fengslet for spionasje

Frode Berg er den første nordmannen i moderne tid som er arrestert og siktet for spionasje i Russland. Her følger en detaljert tidslinje av hendelsene.

 • 5. desember 2017
  Arrestert i Moskva

  Frode Berg arresteres av det russiske sikkerhetspolitiet FSB på Teaterplassen i Moskva, utenfor hotellet han bodde på. 63-åringen er opprinnelig fra Trondheim, men er bosatt i Kirkenes. Han er en pensjonert grenseinspektør ved den norsk-russiske grensa i Sør-Varanger, hvor han jobbet i 25 år fram til 2014. Ifølge Berg selv er han i Moskva for å besøke venner fra grensen, og det er lenge usikkert hvorfor han blir arrestert.

  En politimann Bolsjoj-teateret i Moskva i november i år.
  Foto: MAXIM ZMEYEV / AFP
 • 6. desember 2017
  Stalins torturfengsel

  Det besluttes at Berg skal varetektsfengsles i to måneder, fram til 6. februar. Han plasseres i høysikkerhetsfengselet Lefortovo i Moskva, som er kjent for å ha brukt tortur i avhør under Stalins regime på 1930-tallet. Utenriksdepartementet i Norge varsles om saken og sier de begynner å arbeide med saken samme dag. Representanter fra den norske ambassaden i Moskva besøker ham med jevnlige mellomrom i fengselet for å yte konsulær bistand. Departementet skal etter hvert få kritikk fra forskjellige hold for å være stille om saken.

  Lefortovo fengsel i Moskva i Russland der Frode Berg sitter fengslet
  Foto: SERGEY PONOMAREV / AP
 • 19. desember 2017
  Hemmelige dokumenter

  Det russiske nyhetsbyrået Rosbalts melder at nordmannen er varetektsfengslet med grunnlag i den russiske straffelovens paragraf 276, som omhandler spionasje, og har en strafferamme på mellom 10 og 20 år. Enkelte mener Berg kan bli sendt til en straffekoloni i Sibir. Rosbalts henviser til kilder som sier at Berg ble pågrepet med «hemmelige dokumenter» om den russiske Nordflåten. I tillegg har FSB antydet at Berg har samarbeidet med norske spesialtjenester, samt at han har gitt informasjon til CIA. Det russiske nettstedet knytter også Bergs sak til den 24 år gamle russeren Aleksej Zjitnuk, som ble arrestert for mistanke om landsforræderi tidligere i desember. Det påstås at Zjitnuk ga Berg informasjon om den russiske flåten.

  RFS Severomorsk
  Foto: Jon Vaag Eikeland og Georg Austad, Forsvaret
 • 19. desember 2017
  Norsk advokat

  Frode Bergs familie har skaffet hjelp fra en norsk advokat, Brynjulf Risnes. Han uttaler seg for første gang til mediene denne dagen. Han sier at familien synes at situasjonen er vanskelig. – De hadde håpet at alt var en misforståelse og at saken skulle løse seg raskt. Nå begynner de å innse at det blir jul uten Frode Berg, sier han. Han påpeker også at det er mye hemmelighold fra russisk side i denne saken.

  Advokat Brynjulf Risnes
  Foto: Hans Erik Weiby / NRK
 • 21. desember 2017
  Russisk kjendisadvokat

  Frode Berg har fått seg en russisk advokat, Ilja Novikov. Han har tidligere vært advokat i en rekke høyprofilerte spionasjesaker.

  Advokaten til Frode Berg
  Foto: PRIVAT
 • 26. desember 2017
  Første møte i fengselet

  Ilja Novikov får møte Frode Berg i fengselet for første gang. Han uttaler at Berg på ingen måte minner om en spion. Under møtet kommer det fram at Berg ble arrestert med 3000 euro i kontanter, fordelt i to konvolutter. Berg forklarer til sin advokat at han opplever å ha blitt narret i en felle. Han hadde blitt bedt av to personer i Norge om å overlevere en pengesum i Moskva. Han hadde ikke fattet mistanke om at det skulle være noe ureglementert ved dette, før han ble pågrepet av FSB. I Moskva fikk Berg også spørsmål om han kunne ta med to brev til en bekjent i Norge.

  Inngang til Lefortovo fengsel der Aleksej Zjitnjuk har sittet siden han ble arrestert
  Foto: Vladimir Kondrashov / AP
 • 27. desember 2017
  Følelse av kald krig

  Brynjulf Risnes uttaler at følelsen av den kalde krigen er tilbake, og at dette er en sak som virkelig kjølner forholdet mellom Norge og Russland. Han sier at advokatene fortsatt arbeider for henleggelse og løslatelse, men han forventer at Frode Berg vil bli dømt. Han håper at saken vil løses politisk etter en eventuell dom, men kritiserer norske myndigheter flere ganger for sin taushet i saken.

  Brynjulf Risnes
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • 28. desember 2017
  Bekrefter spionasjesiktelse

  Russiske myndigheter uttaler seg om saken for første gang. De bekrefter at den pensjonerte grenseinspektøren er siktet for spionasje.

 • 29. desember 2017
  Vet hvem nordmennene er

  Ilja Novikov bekrefter at han og Brynjulf Risnes vet hvem de to nordmennene som ba Frode Berg ta med seg penger til Moskva er. Novikov bestrider at Berg er del av et spionnettverk, som FSB hevder, men mener at de to nordmennene er de som har gjort et mislykket forsøk på spionasje.

  advokat Ilja Novikov foran Lefortovo-fengselet i Moskva
  Foto: Jurij Linkevitsj
 • 30. desember 2017
  Fakkeltog

  Det arrangeres fakkeltog for Frode Berg i Kirkenes, og aksjonsgruppen «Help Frode hjem!» samler inn titusenvis av kroner for å hjelpe nordmannen. Lokalsamfunnet har reagert med vantro på arrestasjonen og spionasjeanklagene.

  Fakkeltog for Frode Berg
  Foto: Thomas Nilsen / THE INDEPENDENT BARENTS OBSERVER
 • 18. januar 2018
  Skulle leveres til Natalija

  Ilja Novikov får for første gang se saksdokumentene tilknyttet saken. Han opplyser at Frode Berg skulle levere konvoluttene med penger til en som het Natalija. Han skulle sende dem via post, og gi opplysningene om adressen til en russisk mann. Han sier videre at ingenting i saken tyder på at Berg har hatt forbindelser til amerikansk etterretning, slik det ble antydet tidligere, men at FSB trolig kommer til å legge vekt på at Frode Berg har opptrådt som en slags kurér for norsk etterretning.

 • 23. januar 2018
  Første rettsmøte

  Frode Berg møter i retten i Moskva for første gang – i forbindelse med en ankebehandling av varetektsfengslingen. Han ønsker å bli satt fri mot kausjon. Dette er første gang norske medier får se og snakke med ham. – Jeg er beskyldt for noe som jeg aldri har gjort. Jeg føler meg forferdelig misbrukt, sier han gråtkvalt fra et bur inne i rettslokalet. Fengslingen opprettholdes.

  Frode Berg
  Foto: Morten Jentoft / NRK
 • 2. februar 2018
  Forlenget fengsling

  Varetektsfengslingen til Frode Berg forlenges i tre måneder, fram til 5. mai.

 • 11. februar 2018
  Håper på diplomatisk løsning

  Ilja Novikov mener at nordmannen vil bli dømt til mellom seks og tretten års fengsel. Han håper på en diplomatisk løsning på saken – enten ved at president Vladimir Putin benåder ham, eller at norske myndigheter kan utveksle ham med en russisk spion som blir tatt i Norge.

  Ilja Novikov og Frode Berg
  Foto: Morten Jentoft
 • 19. februar 2018
  Fri rettshjelp

  Brynjulf Risnes bekrefter at Frode Berg har fått fri rettshjelp fra Norge – noe han mener er på sin plass. – Fra russisk side er dette i første rekke en beskyldning mot Norge og ikke mot Frode Berg. Det er Norge som beskyldes for spionasje. Da virker det veldig rart om ikke Norge hadde dekket utgiftene til ham som har havnet i denne utsatte situasjonen, sier han.

  Russia Norway Espionage Trial
  Foto: Pavel Golovkin / AP
 • 21. februar 2018
  Familien møter utenriksministeren

  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møter Frode Bergs familie i Kirkenes. Hun kan ikke gi særlige opplysninger, annet enn å si at de jobber med saken. For første gang uttaler også et medlem fra familien seg i mediene. Frode Bergs svigerinne Gry Nilsen Aaker sier at de ennå ikke har fått snakke med ham. – For familien har dette vært uvirkelig. Det har vært sjokk og vantro, vi lever fortsatt i en boble med masse uvitenhet. Det er veldig tungt, sier hun.

  Ine Eriksen Søreide
  Foto: Ksenia Novikova / NRK
 • 4. mars 2018
  Ti minutter

  Frode Bergs kone, Anita, får snakke med sin man i telefonen i ti minutter. Det er den eneste direkte kontakten de har hatt så langt.

  ANITA BERG
  Foto: KSENIA NOVIKOVA / NRK
 • 8. mars 2018
  Komisk hemmelighold

  Brynjulf Risnes kritiserer norske myndigheter for nærmest komisk hemmelighold. Utenriksdepartementet har gjentatte ganger sagt at arrestasjonen av Frode Berg behandles som en konsulærsak, og at departementet derfor ikke kan kommentere saken på grunn av taushetsplikten. Risnes mener at det er åpenbart at myndighetene bruker alle kanaler for å få Berg hjem til Norge, og mener saken hadde tjent på mer åpenhet.

  Brynjulf Risnes
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • 13. mars 2018
  Ankeavslag

  Frode Berg får avslag på nok en anke.

 • 22. april 2018
  På oppdrag for E-tjenesten

  Frode Berg innrømmer at han var i Russland på oppdrag fra den norske Etterretningstjenesten. De to personene som hadde bedt ham ta med pengene til Moskva, hadde tilknytning til E-tjenesten, og dermed Forsvaret. Det kommer fram at han skal ha utført flere oppdrag som kurér for personer med tilknytning til norsk eller vestlig etterretning. Hans rolle skal ha vært å levere konvolutter i Russland for den norske E-tjenesten. Ifølge Brynjulf Risnes har Frode Berg tvilt lenge på hvordan han skulle håndtere situasjonen, fordi han har følt lojalitet til norske myndigheter, og håpet at de ville stille opp. Han føler seg sviktet og sier at han ikke forstod omfanget og risikoen i det han ble involvert i. Nå går han ut med denne informasjonen for å unngå spekulasjoner. Berg skal ikke ha fått noen kurértrening av norske myndigheter, hatt informasjon om hva konvoluttene inneholdt, eller ha hatt et sikkerhetsnett rundt seg dersom noe gikk galt. Verken Utenriksdepartementet, E-tjenesten eller Forsvarsdepartementet ønsker å bekrefte disse opplysningene.

  Frode Berg
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • 30. april 2018
  Statsministeren vil ikke kommentere

  Erna Solberg (H) besøker Finnmark. Hun ønsker ikke å kommentere E-tjenestens metoder, og mener at Frode Berg-saken ikke vil få konsekvenser for forholdet til Russland. På spørsmål om hva hun nå gjør med Frode Berg-saken, svarer hun følgende: – Utenriksdepartementet jobber med dette og har en god oppfølging av ham gjennom ambassaden. De må svare på hva de gjør i saken, i den grad vi skal ha en offentlig diskusjon om hva vi gjør konkret.

  Statsminister Erna Solberg
  Foto: Erlend Hykkerud
 • 1. mai 2018
  Egen parole

  Frode Berg har fortsatt massiv støtte i lokalsamfunnet i Kirkenes, og får sin egen parole i 1. mai-toget.

  Frode Berg grensestolpe
  Foto: Ksenia Novikova / NRK
 • 2. mai 2018
  Manipulert

  Varetektsfengslingen forlenges i ytterligere tre måneder, fram til 5. august. Etter rettsmøtet gjentar Frode Berg at han føler seg lurt. – Jeg har rett og slett blitt manipulert til å gjøre noe jeg ikke hadde lyst til å gjøre. Jeg havnet i en forferdelig situasjon, sier han. Ilja Novikov tror Berg vil bli dømt, og han blir da den første nordmannen som blir dømt etter spionasjeparagrafen i Russland i moderne tid. Men fordi han etter alt å dømme bare har vært medvirkende, og fordi han har lagt kortene på bordet, kan straffen bli kortere.

  Frode Berg anke
  Foto: Guri Norstrøm / NRK
 • 14. juni 2018
  Fortsatt fengsling

  Nok en anke fra Berg blir avvist.

 • 18. juli 2018
  Forlenget fengsling

  Retten i Moskva beslutter å forlenge Frode Bergs varetektsfengsling med to måneder – fram til 5. oktober.

 • 1. oktober 2018
  Forlenget fengsling

  Frode Berg blir varetektsfengslet for to nye måneder, fram til 5. desember.

 • 11. oktober 2018
  Møte med familien

  Ilja Novikov møter Frode Bergs familie i Oslo for å forsøke å finne ut hva som skjer og hva de skal forvente av situasjonen.

  Familien til Frode Berg
  Foto: Ksenia Novikova / NRK
 • 30. oktober 2018
  Nok en anke

  Frode Berg har igjen anket varetektsfengslingen, men anken blir avslått.

 • 24. november 2018
  Til ulvene

  Frode Bergs kone, Anita, er kritisk til E-tjenesten. – Det var som å kaste ham til ulvene, sier hun om at E-tjenesten brukte en tidligere grenseoffiser til et oppdrag i Russland.

 • 30. november 2018
  Forlenget fengsling

  Varetektsfengslingen forlenges i to måneder, fram til 5. februar 2019.

 • 11. desember 2018
  Russer dømt

  En tidligere russisk politimann, som var tiltalt for å ha gitt hemmelige dokumenter til Frode Berg, dømmes til 13 år i fengsel av en domstol i Moskva. Berg skal ha fått dokumenter om den russiske marinen, ifølge dommen.

 • 24. januar 2019
  Besøk av biskopen

  Biskop i Nord-Hålogaland, Olav Øygard, får besøke Frode Berg i fengselet. – Det er tøffe forhold. Det var veldig godt å møte ham. Vi møttes med å ta rundt hverandre, og han så bedre ut enn jeg fryktet. Etter over 400 dager i fengsel har han det så bra som det er mulig å ha det, sier han. Frode Berg hadde vært en lokal kirkeleder i Nord-Hålogaland bispedømme da han ble arrestert.

  Olav Øygard
  Foto: Liv Inger Somby / NRK
 • 30. januar 2019
  Forlenget fengsling

  Varetektsfengslingen forlenges i to måneder, fram til 5. april.

 • 7. mars 2019
  Avsluttet etterforskning

  Etterforskningen av saken er ferdig. Når rettssaken setter i gang er det forventet at Russland kommer til å bruke saken i en propagandakrig. – Jeg tror at norske myndigheter må være forberedt på at Russland kan velge en veldig konfronterende linje, hvor særlig den norske Etterretningstjenesten og norske myndigheter fremstilles som skruppelløse aktører som utnytter en velvillig norsk tjenestemann, sier førsteamanuensis og forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Jardar Østbø.

  Jardar Østbø
  Foto: Morten Jentoft
 • 11. mars 2019
  Til statsadvokaten

  Saken sendes til statsadvokaten i Russland.

 • 22. mars 2019
  Til byretten

  Saken sendes til byretten i Moskva. Tiltalen er hemmeligstemplet og saken kommer til å gå bak lukkede dører, opplyser byretten.

  Moskva byrett, der Berg-anken skal behandles
  Foto: Morten Jentoft / NRK
 • 2. april 2019
  «Ikke skyldig»

  Rettssaken starter. Berg erklærer seg ikke skyldig. Hovedforhandlingene tar kun to dager. Aktoratet mener at Berg har samlet informasjon om russiske atomubåter, mens Berg selv og hans advokater sier at han kun har vært en kurér.

 • 9. april 2019
  Ber om 14 års fengsel

  Sluttprosedyrene i rettssaken føres i Moskva byrett. Aktor ber om 14 års fengsel for Berg. Hans russiske advokat tror at den endelige dommen kan bli på mellom 8 og 14 år. Advokaten sier også at de setter sin lit til at norske myndigheter sikrer at Berg blir satt fri.

 • 9. april 2019
  Møte mellom statsledere

  Statsminister Erna Solberg sier hun håper å se Frode Berg tilbake i Norge. Situasjonen med nordmannen kan muligens bli et tema under et nært forestående møte med president Vladimir Putin. Russlands president, Vladimir Putin, blir spurt om det kan bli aktuelt å benåde nordmannen. – Han er ikke dømt ennå, så det er ikke noe jeg kan gjøre med saken, sier han.

  Erna Solberg
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 16. april 2019
  Dømt

  Frode Berg blir dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva – blant annet for å ha overlevert eller sendt 15.000 euro til en russisk kontakt, i forbindelse med innsamling av hemmeligstemplet materiale i Russland. Berg godtar dommen, og setter sin lit til en diplomatisk løsning mellom norske og russiske myndigheter.

  Frode Berg
  Foto: Maxim Zmeyev / AFP
 • 17. april 2019
  Kan benådes

  Russlands president Vladimir Putin vil vurdere å benåde Frode Berg når en slik forespørsel foreligger, melder hans pressesekretær. Han sier at det ikke ligger spesielle restriksjoner på Berg-saken og at man må søke benådning gjennom Russlands formelle kanaler.

  Vladimir Putin
  Foto: Brook Lapping Productions
 • 29. april 2019
  Rettskraftig dom

  Dommen blir rettskraftig, som betyr at Frode Berg kan søke om benådning. Hans norske advokat ønsker å få levert en søknad i løpet av uken, og Bergs egen familie håper på en rask løsning.

 • 2. mai 2019
  Vervet av Ap-politiker

  Det kommer fram at Berg ble vervet til Etterretningstjenesten av en sentral Ap-politiker i Finnmark.

 • 8. juni 2019
  Positive signaler

  Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, sier de har tro på at han skal bli benådet. Risnes mener det at Berg ikke har blitt sendt til et høysikkerhetsfengsel, men heller blitt holdt i varetektsfengselet Lefortovo, er et tegn på at forhandlinger pågår mellom statene og at en løsning kan være i sikte.

  Frode Berg
  Foto: Morten Jentoft / NRK
 • 13. august 2019
  Bekymret for helsen

  Støttegruppen for Frode Berg er redde for at forhandlingene med Russland er gått i stå og sier at de er bekyrmet for Bergs helse. – Vi har fått tilbakemeldinger om at helsetilstanden har blitt dårligere, sier Torbjørn Brox Webber.

  Torbjørn Brox Webber
  Foto: Arne Egil Tønset / NRK
 • 26. august 2019
  Bruker millioner

  Norge bruker millioner på å få Berg hjem, sier en kilde med tilknytning til UD. Målet er å få ham hjem før 75-årsjubileet for den russiske frigjøringen av Øst-Finnmark i oktober.

 • 28. august 2019
  I forhandlinger

  Under et møte med Frode Bergs nærmeste familie, støttegruppen og hans norske advokat, opplyser Utenriksdepartementet at de er i forhandlinger om å få Berg hjem.

  Frode Berg
  Foto: Jan Espen Kruse / NRK
 • 16. september 2019
  Et tredje land

  Det kommer meldinger om at et tredje land skal være involvert i å få på plass en fangeutvekslingsavtale.

 • 16. oktober 2019
  Utvekslingsavtale

  Det litauiske nyhetsbyrået BNS melder om at det har blitt gjort en utvekslingsavtale. To russere som sitter fengslet i Litauen skal utveksles med to litauere og en nordmann som sitter fengslet i Russland.

 • 17. oktober 2019
  Ber om benådning

  Frode Berg leverer en søknad om benådning. Det bekrefter hans russiske advokat, Ilja Novikov. Han vil ikke kommentere en eventuell avtale om utveksling.

 • 18. oktober 2019
  Disse vil bli utvekslet

  Det blir kjent hvem som trolig vil bli utvekslet mellom Litauen og Russland. Det er fem personer: Nikolaj Filiptsjenko og en annen russisk spion dømt i Litauen, Aristidas Tamosjajtis og Jevgenij Matajtis, to litauiske statsborgere som er dømt for spionasje i Russland, og en nordmann. Navnet på nordmannen er ikke ennå kjent. Men den eneste norske statsborgeren fengslet i Russland er Frode Berg.

  _Uym12MjPuk
  Foto: PETRAS MALUKAS / PETRAS MALUKAS
 • 23. oktober 2019
  Overvåket fra 2014

  Den russiske etterretningsorganisasjonen FSB har overvåket norsk etterretning fra 2014. Statsadvokat Milana Digajeva som førte spionsaken mot Frode Berg, sier det i et intervju.

  Milana Digajeva, aktor i Frode Berg-saken
  Foto: Jurij Linkevitsj/NRK
 • 24. oktober 2019
  Anbefaler å benåde Frode Berg

  Den russiske kommisjonen for benådning av straffedømte anbefaler å sette fri den spiondømte nordmannen Frode Berg.

 • 24.oktober 2019
  «Når som helst»

  Frode Berg kan komme hjem til Norge «når som helst». Det sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov når han kommer til Kirkenes for å markere frigjøringen av Finnmark under andre verdenskrig. Senere sier Lavrov at svaret rundt Frode Bergs søknad «kommer snart».

  Sergej Lavrov
  Foto: Ksenia Novikova / NRK
 • 6. november 2019
  Benådningssøknaden mottatt

  Russland mottar en benådningsanmodning i Frode Berg-saken. Det opplyser president Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov.

  Dmitrij Peskov
  Foto: Grigory Dukor / Reuters
 • 7. november 2019
  Loven vedtatt

  Parlamentet i Litauen vedtar en ny lov som åpner for benådning og utveksling av spioner med et fremmed land. For Litauen blir det den første spionutvekslingen i landets nyere historie.

 • 11. november 2019
  Loven signert

  Litauens president signerer loven som kan gjøre det enklere å utveksle spiondømte fra utlandet. Loven kan legge til rette for utlevering av spiondømte Frode Berg fra Russland.

 • 15. november 2019
  Frode Berg utleveres

  Litauens president Gitanas Nauseda benåder de to spiondømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko. Frode Berg overleveres til representanter for norske myndigheter i Litauen

  Lithuania's President Gitanas Nauseda delivers a news conference at the Presidential Palace, in Helsinki
  Foto: Lehtikuva / Reuters

SISTE NYTT

Siste meldinger