Etterretningssjefen: Landet ligger åpent for cyberangrep

Etterretningssjef Morten Haga Lunde slår alarm om økende spionasje og cyberangrep fra Russland og Kina. Han hevder at Etterretningstjenesten ikke har mulighet til å stanse mange av angrepene.

Morten Haga Lunde som er sjef for Etterretningstjenesten
i Forsvaret mener Norge ligger åpent for dataangrep og mangler en digital grensekontroll.Han slår alarm om økende spionasje og cyberangrep fra Russland og Kina.

Sjef for Etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde, forteller at det er russiske og kinesiske aktører som står bak de alvorligste cyberangrepene mot Norge.

I et eksklusivt intervju med NRK forteller sjefen for Etterretningstjenesten Morten Haga Lunde at Norge ikke har et godt nok forsvar mot spionasje og angrep i det digitale rom.

– I dag ligger landet åpent for slike angrep. Norge har ikke noen form for digital grensekontroll og hvem som helst kan gjennomføre slike angrep mot oss. Særlig er det aktører tilknyttet hemmelige tjenester i Kina og Russland som står bak, forteller Lunde.

Cyberangrep

Ifølge Etterretningstjenesten er det Kina og Russland som utfører de alvorligste cyberangrepene mot Norge.

Foto: Alastair Grant / Ap

LES OGSÅ: Dette vil bli den store overvåkingsdebatten i 2017

I går ble det kjent at Norge i januar ble utsatt for et omfattende hackerangrep. Det var rettet mot Utenriksdepartementet, Politiets sikkerhetstjeneste, Forsvaret, Arbeiderpartiet og flere andre statlige aktører.

Hensikten var å stjele hemmelig informasjon. Det var hackergruppen «APT 29» som sto bak. Gruppen skal være tilknyttet den russiske sikkerhetstjenesten (FSB).

LES OGSÅ: Russland avviser spionasjepåstander

Morten Haga Lunde

I et eksklusivt intervju med NRK hevder sjefen for Etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde, at norske sikkerhetstjenester ikke kan stanse mange av cyberangrepene fra utlandet. Foto: Hallgeir Aunan

Vil bryte ned samfunnet

Etterretningstjenesten er en del av Forsvaret. De skal beskytte Norge og norske interesser mot trusler utenfor landets grenser.

Morten Haga Lunde forteller at forsøk på cyber- og hackerangrep skjer kontinuerlig og i økende omfang. Han bekrefter at det har vært gjennomført cyberangrep som ennå ikke er kjent for offetligheten.

Morten Haga Lunde

Morten Haga Lunde, sjef for Etterretningstjenesten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Dette er forsøk på spionasje og ofte er angrepene rettet mot epostkontoer, såkalt «spear phishing». Hensikten er å hente ut materiale som befinner seg på datamaskinen eller mobiltelefonen, sier Lunde.

– Hva er farlig med dette?

– Slike krefter forsøker å få tak i informasjon som de senere vil bruke mot enkeltpersoner, samfunnsaktører og organisasjoner. De vil forsøke å påvirke holdninger og få frem sine historier, men også spre mistillit til politikere, partier og institusjoner. De vil bryte ned samfunnsstrukturen og skape uro, forteller Morten Haga Lunde.

Lutvann leir

Hovedkvarteret til Etterretningstjenesten ligger i Lutvann leir utenfor Oslo. Herfra styres all norsk etterretningsvirksomhet mot utenlandske aktører. Foto: Hallgeir Aunan

Mangler forsvar

Etterretningssjefen forteller at Norge, i motsetning til flere andre land, har begrensede muligheter til å beskytte seg mot cyberangrep fra utenlandske aktører.

– I dag greier vi ikke å beskytte landet godt nok mot slike trusler. Vi har idag ikke lovhjemmel eller mulighet til å kontrollere noe av datatrafikken som går i fiberkabler inn til Norge. Vi bør få mulighet til dette, mener Lunde.

Norge utfører ikke cyberangrep

Morten Haga Lunde avviser at Forsvaret selv utfører cyberangrep. Han mener det ikke er deres oppgave å delta i digitale og aggressive angrepsoperasjoner.

–Vårt oppdrag er å beskytte Norge mot trusler, ikke angripe dem som truer oss, sier Lunde.

Ingen fra Justisdepartementet eller Forsvarsdepartementet ønsker foreløpig å kommentere uttalelsene fra etterretningssjefen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger