Hopp til innhold

Norge utsatt for et omfattende hackerangrep

PST ble i januar varslet av en samarbeidende tjeneste om et russisk hackerangrep mot PST, UD, Ap og flere statlige aktører. Hackingsforsøket skal ifølge PST ha vært «ondsinnet».

Justisminister Per-Willy Amundsen om hacking

– Dette bidrar til å bekrefte den åpne trusselvurderingen som ble lagt fram av PST på onsdag, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

  • Torsdag meldte TV 2 at Arbeiderpartiets stortingsgruppe har vært utsatt for et fiendtlig hackerangrep
  • PST knyttet dataangrepet til fremmed etterretning
  • Angrepet skal ha blitt utført i januar og var også rettet mot PST og en rekke statlige aktører
  • Hackergruppen går under navnet «APT 29», og skal være tilknyttet russiske myndigheter

– Enkeltpersoner i Utenriksdepartementet, Arbeiderpartiet og Forsvaret har blitt utsatt for målrettede dataangrep. Også PST ble utsatt for angrepene, sier seksjonssjef i PST, Arne Christian Haugstøyl, til NRK.

Vi som borgere må ta innover oss at dette er en ny utvikling. Vi må være årvåkne og ikke naive.

Per-Willy Amundsen, justisminister

– E-postene har mottatt ondsinnet skadevare, forklarer han videre.

Detaljer rundt hvem kontoene tilhører vil ikke PST kommentere, men bekrefter at ni e-postkontoer ble forsøkt hacket hos disse aktørene:

  • Utenriksdepartementet
  • PST
  • Arbeiderpartiets stortingsgruppe
  • En høyskole
  • Statens strålevern
  • Forsvaret

Torsdag meldte TV 2 at Aps stortingsgruppe var utsatt for et hackerangrep, men nå avslører PST at de ikke var de eneste.

PST presenterer trusselvurdering for 2017

Justisminister Per Willy Amundsen sier det er viktig at nordmenn tar forholdsregler og ikke er naive.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Den åpne trusselvurderingen pekte på denne problemstillingen. Vi skal ikke være naive, sier justisminister, Per Willy Amundsen (Frp) til NRK.

Amundsen forteller at forholdene som Pst advarte mot under framleggingen av trusselrapporten på onsdag nå er en realitet. Justisministeren ønsket ikke å fortelle når han ble gjort kjent med cyberangrepene.

– Dette er forhold som vi må ta på alvor. Det viktigste jeg kan si er at vi må være aktsomme og ikke være naive. Så må vi alle som borgere i landet ta forholdsregler, sier Amundsen.

PST sier til NRK at de som har gjennomført angrepet omtales som APT 29, i åpne kilder. De skal ha gjennomført en rekke angrep mot vestlige mål de siste årene og knyttes til russiske myndigheter.

Korrespondent Morten Jentoft om hackerangrepet mot Norge

– Vi vet at russerne driver med aktiv trolling, men ikke hvor tett knyttet disse hackergruppene er til FSB, sier NRKs korrespondent i Moskva Morten Jentoft.

UD: – Angrepet har ikke lyktes

UDs kommunikasjonssjef, Frode Andersen, sier de tar angrepet alvorlig og har gått gjennom rutinene for datasikkerhet.

– Enkeltpersoner i UD har blitt forsøkt hacket. Det er en situasjon vi tar på det største alvor, men vi er ikke kjent med at de har lyktes i å komme inn i datasystemet, sier han til NRK.

Men PST selv ønsker ikke å kommentere om angrepet har lyktes for alle som ble angrepet. Arbeiderpartiet omtaler det slik:

– Vi har ingen informasjon om at inntrengningen lyktes, men heller ikke at den mislyktes. Norske myndigheter jobber med å undersøke dette, skrev sekretariatslederen i et brev til Aps stortingspolitikere etter angrepet ble kjent.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier russisk etterretning mot Norge kan ha stort skadepotensiale.

VIDEO: – Vi tror ikke det er fare for en invasjon fra Russland, men de gjør et forberedende arbeid som kan bruke til å skade oss alvorlig i en annen sikkerhetspolitisk situasjon, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland i forbindelse med trusselvurderingen onsdag.

Dette føyer seg inn i rekken av flere saker som har skapt et kaldere klima mellom Norge og Russland denne uken:

Forsvaret: – En del av normalbildet

Cyberforsvarets kommunikasjonssjef, Knut Grandhagen, bekrefter til NRK at hendelsesforløpet som er beskrevet av PST er korrekt.

– En ansatt i Forsvaret ble forsøkt kompromittert gjennom et spearphishing-angrep rettet mot en tjenestebolig e-postadresse tilknyttet Forsvaret. Hendelsen har blitt undersøkt av Forsvarets datanettverksforsvarsavdeling og vi har ingen indikasjoner på at trusselaktøren lyktes med forsøket, sier Grandhagen.

Han forteller at denne typen hendelser er en del av normalbildet og noe Cyberforsvaret må forholde seg jevnlig til.

Høyre vil ha kritisk gjennomgang

Regjeringspartiet Høyre har ikke blitt hacket, så vidt NRK er kjent med, men de er svært bekymret for manglende kompetanse på datakriminalitet.

– Norge er et av verdens mest digitaliserte land, og dermed mer sårbart, sier stortingsrepresentant for Høyre, Hårek Elvenes.

Han vil nå ha en gjennomgang av Den nasjonale organisering av innsatsen mot datakriminalitet og cybertrusselen.

– Nå ser vi at norske politiske partier og offentlige etater angripes av avansert datakriminalitet. På bakgrunn av angrepene PST trusselvurdering er det all mulig grunn til en kritisk gjennomgang, sier Høyre-politikeren til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger