Hopp til innhold

PST ferdig med etterforskning av spionsiktet gjesteforsker på UiT

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er ferdig med etterforskningen av den spionsiktede gjesteforskeren Mikhail Valerijevitsj Mikusjin fra Russland.

Spionsiktede Mikhail Valeryevich Mikushin som valgkampmedarbeider

Spionsiktede Mikhail Valerijevitsj Mikusjin.

Foto: Twitter

– Saken er nå sendt til Det nasjonale statsadvokatembetet (NAST) for vurdering av tiltalespørsmål. Det er Riksadvokaten som har kompetanse til å eventuelt ta ut tiltale for overtredelser, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i PST til Dagbladet.

Saken mot russeren er dermed ferdig etterforsket og PST mener Mikusjin kan dømmes for det han var siktet for – spionasje av norske statshemmeligheter, skriver avisen.

Han arbeidet som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø før han ble pågrepet og siktet for spionasje av PST i oktober 2022.

Han kom til Norge på et forskeroppdrag ved Universitetet i Tromsø høsten 2021. Der forsket han blant annet på nordområdene og hybride trusler.

Gikk på spionskole

Mikusjin er siktet for grov etterretningsvirksomhet. PST mente han representerte en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser.

Mannen har tidligere presentert seg som José Assis Giammaria fra Brasil, men har senere innrømmet at han er fra Russland.

Mikhail Mikusjin ble ifølge gravenettverket Bellingcat uteksaminert fra GRUs spionskole i 2006. Dette har også PSTs etterforskning avdekket.

GRU er Russlands militære etterretning. De er kjent for å blant annet utdanne spioner som kan operere som illegale i andre land.

Oslo tingrett har satt frist til 13. august 2024 for mulig beslutning om tiltale.

Det opplyser Det nasjonale statsadvokatembetet til NRK.

Les også Spionsiktet gjesteforsker innrømmer å være russisk

Spionsiktede på bar i Malaysia