Hopp til innhold

Cappelen-tiltalt pågrepet på flyplass i Colombia

OSLO TINGRETT (NRK): Den narkotiltalte ekssoldaten, som skal ha kjøpt hasj av Gjermund Cappelen, møtte ikke til rettssaken i Asker og Bærum tingrett i 2015. For få dager siden ble han pågrepet på en flyplass i Colombia.

Gjermund Cappelen i rettssaken i Oslo tingrett

SOLGTE HASJ: Gjermund Cappelen har erkjent at han solgte hasj til den nå 39 år gamle mannen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Advokat Fridtjof Feydt

Advokat Fridtjof Feydt opplyser at 39-åringen ble pågrepet for noen dager siden.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Det opplyser mannens forsvarer Fridtjof Feydt til NRK mandag.

– Han ble pågrepet på en flyplass i Colombia. Det vanlige er da at norsk politi i løpet av 60 dager må begjære overføring. Og så blir det tatt stilling til det, sier Feydt.

Cappelen ble i Asker og Bærum tingrett dømt for å ha solgt hasj til 39-åringen, som har bakgrunn fra helsevesenet og Forsvaret.

39-åringen var også tiltalt i den såkalte oppbevaringssaken fra 2015, men møtte ikke i retten. Han har vært etterlyst i nesten et år og fem måneder, helt siden han ikke møtte i Asker og Bærum tingrett 14. september 2015.

– Han ble pågrepet i forbindelse med en mellomlanding, etter at han var internasjonalt etterlyst, bekrefter Dag Eirik Ekeli, politioverbetjent ved seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

– Tør ikke si hva jeg har gjort med ham

Statsadvokat Lars Erik Alfheim sa tidligere mandag at 39-åringen hadde reist fra Norge, men kom ikke nærmere inn på omstendighetene rundt mannen. Etter endt rettsdag mandag, sier Alfheim at man vil begjøre mannen utlevert.

– Poenget nå er å få ham til Norge. Han er vitne i saken, og tiltalt selv, sier Alfheim.

Han sier det vanskelig å estimere hvor lang tid det vil ta før mannen blir stilt for retten i sin egen sak.

Cappelens kontakt med den narkotiltalte 39-åringen ble et tema i retten mandag. Påtalemyndyigheten har bare funnet SMS-er fra Oslo-mannen etter 2013, og mener derfor han kom i kontakt med Cappelen i denne perioden. I retten mandag fikk Cappelen flere spørsmål om hviken kontakt han hadde med 39-åringen

– Han hadde jeg kort kontakt med. Jeg kan ikke si konkret hva jeg har gjort med ham, det tør jeg ikke.

– Var han en kunde?

– Det var diskusjon om hasj.

– Hvordan møtte du ham?

– Det var via en annen person, uten et jeg tør å nevne navn.

Beslag i Cappelen-saken

Fem personer, i tillegg til Cappelen, ble i november 2015 dømt for å ha vært en del av Cappelens nettverk. Her er deler av hasjen som ble beslaglagt i forbindelse med opprullingen av nettverket.

Foto: Politiet / NRK

Ingen utleveringsavtale

I saken i Asker og Bærum tingrett i 2015 kom retten til at det var bevist at Cappelen og en medtiltalt tidligere brusselger i 60-årene hadde solgt om lag åtte kilo hasj til mannen som er pågrepet i Colombia.

Norge har ingen utleveringsavtale med Colombia, men politiet sier nå de «jobber med det som finnes av internasjonale avtaler». Siden tiltalte ikke møtte til saken i Asker og Bærum tingrett, vil det bli utarbeidet en ny sak mot 39-åringen.

Til sammenligning kan det nevnes at en medtiltalt norskpakistaner (nå 38) erkjente kjøp av 113 kilo hasj og salg av 79 kilo. Mannen ble dømt til fem år i fengsel og anket ikke dommen.

En eventuell straff for den 39 år gamle ekssoldaten hadde etter alt å dømme blitt langt lavere enn dette. Nå risikerer imidlertd mannen en tilleggstiltale for å ha unnlatt å møte i sin egen rettssak.

Forsvareren til «Øst» snakket med Cappelen

I disse dager møter fem av de seks som ble dømt i Asker og Bærum tingrett i egen ankesak i Borgarting lagmannsrett. Tre av de tiltalte ble dømt etter den såkalte mafiaparagrafen i tingrettssaken, som medlemmer av en organisert, kriminell gruppe.

Mandag reagerte aktor Lars Erik Alfheim på at forsvareren til en av de tiltalte i lagmannsretten snakket med Cappelen i en pause. Alfheim spute Cappelen i retten hva advokat Thor Bache-Wiig, som representerer mannen omtalt som «Øst» i Cappelens narkoregnskap, ville.

– Det var om saken. Han sa at de fulgte med på denne saken i retten der oppe, sa Cappelen.

– Jeg gikk ikke bort til Cappelen. Jeg satt på pressebenken, og han hilste på meg rett før pausen var ferdig. Vi snakket om hyggelige ting. Det handlet om hvordan det gikk med oss borte i lagmannsretten, og jeg spurte om hvordan det gikk her, sier Bache-Wiig til NRK.

AKTUELT NÅ