NRK Meny
Normal

Breivik sender ut nytt dokument

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik har på cellen sin på Ila skrevet et omfattende dokument med kraftig kritikk av den første sakkyndigrapporten.

Video Breivik har vil sende ut ny rapport

VIDEO: Se intervjuet med Geir Lippestad.

Nå forsøker han å sende dokumentet til journalister og meningsfeller via posten. Breivik mener rettspsykiaterne ble utsatt for politisk press da de erklærte ham utilregnelig.

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik går kraftig i rette med den første sakkyndigrapporten.

Foto: NTB Scanpix

Forsvarer Geir Lippestad bekrefter at klienten hans har forfattet et omfattende dokument. Det er ikke flere hundre sider, sier han, men han bekrefter at det er stort.

LES OGSÅ: Leser de tøffe detaljene for å forberede seg på terrorrettssaken

LES OGSÅ: – Breivik står ikke alene

– 80 prosent er feil

I dokumentet, som han nå prøver å få ut til både media og meningsfeller før rettssaken, kritiserer han i detalj konklusjonene til de første rettspsykiaterne, Torgeir Husby og Synne Sørheim.

Ifølge Lippestad har Breivik lest denne rapporten grundig, og han mener at 80 prosent av rapporten baserer seg på utsagn han aldri har kommet til. Han mener at rettspsykiaterne har blitt presset til å konkludere som de har gjort, eller så har de fullstendig misforstått det han har sagt.

I sitt tettskrevne angrep på Husby og Sørheim har Breivik har lagt fram fem teorier om hvordan de har kommet fram til konklusjonen, men Lippestad har ikke lyst til å gå nærmere inn på hva disse teoriene konkret går ut på.

LES OGSÅ: – Breivik står ikke alene

LES OGSÅ: Politiet mener Breivik har diktet opp tempelridderorganisasjon

– Gitt våre råd

– Vi har lest dokumentet og gitt våre råd. Han har rett til å sende det ut, men vi har ikke oversikt over hvem han sender det til, sier Lippestad til NRK.

Spørsmålet om Breiviks tilregnelighet vil være helt sentralt når terrorsaken kommer for retten over påske.

Trolig vil Breivik bruke mye tid på å gå gjennom sin selvskrevne rapport når han forklarer seg i første uke av terrorsaken. Det er også forsvarerteamet hans forberedt på.

Det er satt av fem dager til Breiviks forklaring. Ifølge Lippestad vil han i løpet av disse dagene gi en forklaring som vil si mye om hvorfor han handlet som han gjorde, og han vil også si en del om sin ideologi.

LES OGSÅ: Serbia svarer ikke på om serbere traff Breivik

LES OGSÅ: Medfange skrev brev til Breivik

LES OGSÅ: Dikemarkrapporten om Breivik snart klar

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger