Leser de tøffe detaljene for å forberede seg på terrorrettssaken

Freddy Lie leser om mannen som drepte den ene datteren og skadet den andre. – Det bør også andre overlevende og etterlatte fra Utøya gjøre, sier bistandsadvokat Nadia Hall.

Freddy Lie

Freddy Lie skal følge rettssaken og leser gjennom sakspapirene for å forberede seg. Han vil vite hva Anders Behring Breivik kommer til å si.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Cathrine Trønnes Lie

Cathrine Trønnes Lie ble livstruende skadet den 22. juli. Søsteren hennes Elisabeth, ble drept.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

På et lite kontor hos advokatfirmaet Elden sitter Freddy Lie og leser. Han har fått plass på et rom der veggen er tapetsert med bilder av bøker i bokhyller. Men det er knapt mulig å finne lesestoff lenger unna skjønnlitteratur og fiksjon. Han leser vitneforklaringer fra de overlevende på Utøya og forklaringene til Anders Behring Breivik.

I dokumentene på PC-en og i den grønne og i den hvite mappen er det side opp og side ned møysommelig kartlagt hvordan drapsmannen beveget seg den 22. juli. Hvilket rom han gikk inn i først og hvilket rom han gikk inn i etterpå. Hvilken sti han tok til høyre og hvilken til venstre, og de som har overlevd forklarer hva de så og hvor de gjemte seg.

Hva tenker du om det du leser?

– Det er perverst. Dette er en syk mann, tilregnelig, men syk.

Lie har allerede sittet i flere timer og lest om begge døtrene sine. Den ene ble drept, den andre ble hardt skadet. Det er vondt og tøft.

– Særlig henrettelsene er vonde å lese om. De fleste ungdommene ble jo skutt og skadet først. Så gikk han bort og «sikret» dem, som han kaller det. Skjøt dem i hodet. Det er som en dårlig film, sier Freddy Lie.

Kaster opp

Lie syns det er tung lesning. Han er ikke den eneste som har reagert kraftig. For mange av de 180 klientene advokatfirmaet har, har det blitt for mye, forteller bistandsadvokat Nadia Hall.

Nadia Hall

Bistandsadvokat Nadia Hall anbefaler alle sine klienter å lese avhøret av Breivik før rettssaken starter.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Noen har måtte løpe på do for å kaste opp, det er faktisk flere som har reagert slik, sier hun. Hun forteller at flere også går hjem uten å lese ferdig.

– Men de fleste av dem har kommet tilbake nå som rettssaken nærmer seg. Vi anbefaler dem veldig å gjøre dette. Vi mener dette en nødvendig forberedelse når de senere skal sitte i salen og høre Breivik forklare seg kaldt og mekanisk om det han har gjort.

– Provoserende forklaringer

Hall tror det er spesielt viktig at de berørte forbereder seg på hvordan det blir å høre Anders Behring Breivik.

– Han forklarer seg på en provoserende måte, han legger ansvar og skyld over på foreldre som sendte barna sine til Utøya. Jeg er redd dette kan gi kraftige reaksjoner hos mange, sier hun.

Hun mener det å lese beskrivelsene til vitner som var samme sted, kan gi et riktigere bilde av hendelsesforløpet. Advokatkontoret har laget et system der de som leser kan søke opp ulike hendelser og steder, slik at det skal bli lettere for dem å orientere seg i alle papirene.

– Bør forberede seg på hvordan Breivik er

Oslo tingrett

16. april begynner rettssaken i Oslo tingrett.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Hall understreker at det er mange voldsomme og traumatiske historier. Hun mener det kan være lurt å lese gjennom avhørene til Breivik og de sakkyndiges beskrivelse av den tiltalte, slik at man er forberedt på hvordan han er.

Hun tror også det kan en ide å gjennomgå avhørende til andre fornærmede som har vært der man selv har vært.

– Jeg tror de psykiske forberedelsene er viktige og jeg tror det er veldig viktig at de unge som skal høre dette har med seg en verge. Det kan bli fryktelig tungt og reaksjonene kan bli voldsomme, advarer Hall.

Det kommer til å være mye helsepersonell når rettssaken starter den 16. april. Både leger og psykiatere kommer til å være til stede i rettslokalene.

SISTE NYTT

Siste meldinger