Avgiftsopprør på Frps landsmøte – vil skrote avgift på sukker, brus og fly

GARDERMOEN (NRK): Flere Frp-ere har sett seg lei av de mange avgiftene som partiet har måttet gå med på for å få flertall på Stortinget. Fremskrittspartiets ungdom (FpU) ber nå borgerlig side om å reversere de nye avgiftene på sukker og brus.

FrP landsmøte.

VIL REVERSERE: Bjørn-Kristian Svendsrud mener avgiftene på sukker og brus bør bort så fort som mulig.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Borgerlig side evner samlet ikke å se på utgiftene. Det er aldri snakk om å kutte i utgifter, alltid snakk om å øke dem, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

Den mye omtalte avgiften på sukker og brus føyer seg inn i rekken av avgifter som Frp helst skulle vært foruten. Tidligere har både plastposer og flyreiser blitt dyrere for å dekke opp for utgifter i statsbudsjettet.

– Når man kommer til Stortinget for å se på budsjettet, så kommer det mange småsaker som skal inn. Det gjelder ikke Frp, det gjelder ikke Høyre, og jeg tror ikke det gjelder Venstre lenger. Men det gjelder KrF og i sum borgerlig side, sier Svendsrud.

Frykter grensehandel

FpU-lederen tror de økte godteriprisene i Norge vil føre til så mye grensehandel i Sverige at den til slutt ikke gir økte inntekter for staten. Derfor ber han de borgerlige partiene om å reversere hele avgiften når revidert nasjonalbudsjett skal behandles.

– Nå er melkesjokoladen nesten dobbelt så dyr i Norge som i Sverige. Hvis man heller hadde redusert avgiften på sukker og alkohol, ville vi sett mer handel i Norge, uten at det totale forbruket nødvendigvis ville ha gått opp, sier han.

Søndag skal Frps landsmøte behandle et forslag fra fylkeslaget i Møre og Romsdal om å reversere sukkeravgiften. De skal også behandle et forslag fra fylkeslagene i Nordland, Troms og Finnmark om å endre flypassasjeravgiften.

– I mange distriktskommuner er flytilbudet avgjørende for god kommunikasjon med omverden, da dette er eneste transportmiddel som det er mulig å reise med på en forholdsvis rask måte, skriver fylkeslagene i sitt forslag.

– Ikke et utgiftsparti

Pressekonferanse i vandrehallen i Stortinget

VIL HA MINDRE SUKKER: KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad ønsker tiltak som kutter bruken av sukker.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad er uenig i Svendsruds beskrivelse av partiet.

– KrF har hvert år foreslått utgiftskutt, og vi har fått berømmelse fra andre partier for gode ansvarlige budsjetter. Det er regjeringen som enten ikke har vært villig til å kutte eller heller ønsket andre avgiftsøkninger i stedet.

Han er heller ikke fornøyd med hvordan sukker- og brusavgiften ble etter de borgerlige forhandlingene.

– KrF har hele tiden ønsket en annen modell på sukkeravgiften, der godteri og brus ikke lenger har lav moms, men lik som andre varer. Vi ser at flere land innfører avgifter på søtsaker, og KrF har tatt til orde for å se på en bedre innretning av avgiften, slik at vi får redusert bruken av sukker, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger