Hopp til innhold

Må gi ut brus til fem kroner boksen

PORSGRUNN (NRK): Salg av brus og godteri på nett øker voldsomt etter at sukkeravgiften gikk opp. Norske kjøpmenn blir tvunget til å levere ut brus til en firedel av prisen.

Kjøpmannen selger brusbokser for 20 kroner stykk, men må hente ut pakker fra post i butikk der kunden har betalt under fem kroner per boks.

– Vi utnytter det regelverket som gjelder i Norge. Det er helt bevisst. Vi sender mellom 15 og 20 tonn brus og godteri over grensen hver dag, sier Morten Hansson i Maxgodis.se.

I Porsgrunn ser kjøpmann Øyvind Polsrød at brussalget går ned. Han har flere ganger opplevd å hente ut brus fra sin egen post i butikk der kunden betaler fem kroner boksen. Selv selger han den samme brusen for omkring 20 kroner.

– Jeg opplever at vi selger mindre brus, samtidig som svenskehandelen går opp. Det kan oppleves litt urettferdig. Jeg ønsker at folk skal bruke det lokale tilbudet, selv om det av og til koster litt mer, sier Polsrød.

Ifølge Hansson er de den største aktøren på denne type netthandel.

– Vi har hatt en vekst på gode 40 prosent siden sukkeravgiften ble innført, sier Hansson.

Morten Hansson

Morten Hansson i Maxgodis.se sier de utnytter regelverket i Norge. – Vi sender mellom 15 og 20 tonn brus og godteri til Norge hver dag, sier han.

Foto: Maxgodis.se

Hos Tyske Yoolando har de også merket en markant økning etter at sukkeravgiften ble økt i Norge.

– De første månedene i 2017 har vår omsetning økt med 100 prosent. Vi selger godteri, sjokolade, og brus til våre norske kunder. Om dette kun skyldes den økte sukkeravgiften i Norge er vi ikke sikre på ettersom vi også har brukt mer ressurser på markedsføring, sier Sten Jonassen i Yoolando.com.

– Vi tiltrekker oss mer oppmerksomhet på grunn av sukkeravgiften. Vi ser for oss en god vekst fremover uansett hva myndighetene bestemmer seg for, sier Lars Laabak i Gottekungen.se.

Svenskehandel i Porsgrunn

Grensehandel på nett blir stadig mer vanlig. Folk bestiller brus og godteri fra butikker i utlandet.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Det er ikke bare på nett at grensehandelen øker. Også den generelle grensehandelen øker. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå handlet nordmenn for 15,1 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2017. Dette er en oppgang på 9 prosent, sammenlignet med 2016.

Hamstrer godteri i Sverige

Blant kundene i butikken i Porsgrunn er det ulike oppfatninger av sukkeravgiften og handel fra utlandet.

– Jeg synes sukkeravgiften er noe forbanna tull. Jeg var i Sverige for et par uker siden. Normalt hamstrer jeg ikke godteri, men det gjorde jeg da. Og det gjorde alle andre rundt meg. Folk slutter ikke spise godteri på grunn av en avgift, sier Wenche Strand.

Wenche Strand

Wenche Strand tror ikke folk slutter å handle brus og godteri fordi de må betale sukkeravgift.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Sukkeravgift har jeg aldri tenkt på. Men får jeg et valg velger jeg selvsagt den billigste varen, sier Andreas Larsen Aarsvold.

Flest kunder i vest

Spesielt sikter nettaktørene mot kunder vest i landet. Ideen er å gjøre grensehandelen tilgjengelig for dem som ikke fysisk kan kjøre over grensen.

– Det har vært vår forretningsidé fra dag en, sier Hansson.

– Stavanger, Sandnes, Bergen og Nord-Norge er viktig områder for oss. Det er dit vi sender flest varer, sier Laabak hos Gottekungen.se.

NRK presiserer: Etter at saken ble publisert på NRK.no ønsker Meny å presisere følgende:

"Prisene på Pepsi Max varierer. Da NRK var i menybutikken i Porsgrunn kostet boksen 10 kroner, og ikke 20 kroner som vi feilaktig opplyste. I dag koster en boks 17,90. Kunder som kjøper en 12-pakning betaler 99 kroner, eller 8,25 kroner pr. boks.