Hopp til innhold

Derfor er prisforskjellen så stor

Brusboksen du får til en femmer i Sverige koster fire ganger så mye i Norge. Hvorfor er prisforskjellen så stor?

Brusbokser fra Sverige

STOR PRISFORSKJELL: Nordmenn hamstrer brus og godteri i Sverige til en billig penge. I Norge er de samme produktene mye dyrere.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Debatten raser om sukkeravgiften i Norge, etter at det ble kjent at salg av brus og godteri på nett og i svenske butikker har økt voldsomt. Men hvorfor er prisforskjellene så store? Svaret er sammensatt, sier direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen Petter Nome.

Han peker på disse hovedgrunnene til hvorfor en brusboks koster fem kroner i Sverige og opp mot 20 kroner i en dagligvarebutikk i Norge (prisene varierer fra butikk til butikk):

  • Vi har avgifter i Norge som de ikke har i Sverige i det hele tatt; blant annet drikkevareavgiften og emballasjeavgiften.
  • Det koster mer å produsere varer i Norge enn i Sverige.
  • I Norge har vi høyere lønninger, som gjør at varer blir dyrere.
  • Butikkjeder og kjøpmenn tjener nok mer på hver enkelt vare enn svenske butikker og kjøpmenn gjør, men prisforhandlingene er svært hemmelige.
  • Svenske kjøpmenn setter prisene på brus og godteri kunstig lavt for å lokke nordmenn til å handle andre varer i tillegg.
Petter Nome direktør

Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen forklarer hvorfor brus og godteri er så mye dyrere i Norge enn i Sverige.

Foto: Lars Karelius Noer

– Bisarr situasjon

Svenske kjøpmenn gnir seg i hendene over økte avgifter i Norge.

– Vi utnytter det regelverket som gjelder i Norge. Det er helt bevisst. Vi sender mellom 15 og 20 tonn brus og godteri over grensen hver dag, sier Morten Hansson i Maxgodis.se til NRK, som har hatt en vekst på 40 prosent siden sukkeravgiften ble innført.

Petter Nome i Bryggeri- og drikkeforeningen sier det er meget spesielt at man kan kjøpe brus i Sverige til en pris som er lavere enn det man betaler i avgifter i Norge.

– Det er en bisarr situasjon, og man kan lure på om regjeringa bevisst ønsker å spenne bein på norsk næringsliv, sier Nome.

Regnestykker for en halvliter med brus

Utsalgspris

Avgifter (2,38 kr per halvliter i brusavgift, 1,19 kr per enhet i emballasjeavgift + 15 prosent moms)

20 kroner

6,31 kroner

22 kroner

6,45 kroner

24 kroner

6,70 kroner

26 kroner

6,97 kroner

sukkeravgift

Partiene er delvis uenige om sukkeravgiften. Den har ført til at flere drar over grensa for å handle søtsaker, eller bestiller det tollfritt på nett.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

KrF vurderer grensa for tollfri handel

Det er ikke bare på nett at grensehandelen øker. Også den generelle grensehandelen øker. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå handlet nordmenn for 15,1 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2017. Dette er en oppgang på 9 prosent, sammenlignet med 2016.

Partiene skylder på hverandre for situasjonen som har oppstått.

I går gikk KrF ut og erkjente at kombinasjonen av sukkeravgift og tollfri handel kan ramme norske arbeidsplasser. KrF-leder Knut Arild Hareide vil beholde sukkeravgiften, men sier partiet kan se på avgiftsgrensen for tollfri handel på nytt.