Hopp til innhold

Ap vil bruke 4 milliarder færre oljekroner

STORTINGET (NRK): Arbeiderpartiet mener regjeringen leverte sin avskjedssøknad da de hevet oljepengebruken. De vil bruke mindre oljepenger, og øke skattene med 10,5 milliarder sammenlignet med regjeringen.

Jonas Gahr Støre besøker Fiskerstrand verft september 2016

STATSBUDSJETT: Ap-leder vil ha mindre ulikhet i Norge og viser til at de samlede skattekuttene i perioden har gitt landets aller rikeste 1.800 kroner i skattelette per dag, mens de 90 prosentene med lavest formue i snitt har fått 7 kroner dagen. Her besøker han Fiskerstrand verft september 2016.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

– Vi lever i en urolig tid og Norge er ikke immun. Vi er ikke der nå, men vi må sørge for at vi heller ikke kommer dit.

Slik starter Arbeiderparti-leder, Jonas Gahr Støre, fremleggelsen av deres alternative budsjett.

– Oljepengebruken må ned

På fire budsjetter er skattene kuttet med 25 milliarder kroner, mens avgiftene er økt med om lag 3,3 milliarder. Dette vil Ap-lederen ha slutt på.

– Erna Solberg lovet at vi skulle bli mindre oljeavhengig, men hun har gjort oss mer avhengig. Det var hennes avskjedssøknad. Hun øker oljepengebruken kraftig og sier etterpå at det ikke rom for mer, sier Støre.

Han løfter frem fire prioriteringer: arbeid, kompetanse, helse og klima.

– Arbeid er og blir hovedlinjen i hvordan vi skaper verdier. Det andre er økonomiske forskjeller som kommer av fordelingspolitikk som trekker i gal retning, sier han.

– Hovedgrunnen til skjevfordelingen er at regjeringen har prioritert store kutt i formuesskatten, mener Støre.

Norges største parti vil også øke skattene med 10,5 milliard, sammenlignet med regjeringens budsjett for 2017.

– Det er ikke bærekraftig å kutte statens inntekter samtidig som utgiftene øker, sier finanspolitisk talsperson, Marianne Marthinsen, som stod ved siden av partilederen under fremleggelsen.

Vil ha utslippskutt i transportsektor

Arbeiderpartiet vil kutte godt over syv millioner tonn C02 de neste 13 årene. Støre er oppgitt over at samarbeidspartiene i stor grad har redusert debatten om klimakutt til hvor høy økningen i drivstoffavgiften skal være.

Ap selv foreslår en økning på 50 øre for diesel. Bensinprisene vil de ikke røre.

– Det er ikke et avgjørende tiltak. Underlagsmaterialet i Nasjonal Transportplan viser at selv kraftige økninger i disse avgiftene ikke får store utslag på utslippene, og det er jo i bunn og grunn de som må ned, sa Støre til NRK dagen før budsjettfremleggelsen.

Ungdomspartileder Mani Hussaini er fornøyd med klimapakken til Ap, og tror den kan gjøre Arbeiderpartiet mer attraktiv for KrF og Venstre.

– Det er noe av det beste Arbeiderpartiet har levert på klima, skriver han til NRK i en sms.

AUF-leder Mani Hussaini og Ap-leder Jonas Gahr Støre

Ungdomspartileder Mani Hussaini (AUF) sammen med Jonas Gahr Støre (Ap) på landsmøtet i år. AUF har tidligere sagt at de vil gjøre Arbeiderpartiet grønnere.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Vi har vært vitne til krangling og kjekling mellom Høyre og Frp og deres støttepartier i fire runder nå, og konflikten er klima. Det må være direkte flaut for Venstre og KrF at Arbeiderpartiet leverer en mye mer ambisiøs og målrettet klimapolitikk enn den regjeringen støtter, sier AUF-lederen.

Budsjettforhandlinger i gang

Arbeiderpartiet er det tredje opposisjonspartiet som legger frem sitt alternativ til regjeringens statsbudsjett, og budsjettforhandlingene mellom regjeringen, KrF og Venstre er allerede i gang.

Budsjettforhandlingene gjenopptas kl. 13.00 i dag. Se løpende oppdateringer fra NRK her:

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger