Skuffet over klimafrieriet til Arbeiderpartiet

STORTINGET (NRK): Nesten 3,4 milliarder mer i klimaavgifter, foreslår Arbeiderpartiet. Ikke bra nok, svarer Venstre og innrømmer at det er Aps grønneste budsjett hittil.

Venstre-nestleder Terje Breivik

FOR LITE: – Ap sitt forslag til klimabudsjett er dessverre til liten hjelp i budsjettforhandlingene, sier Terje Breivik.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Arbeiderpartiet har lagt frem sin klimapakke og et alternativt statsbudsjett for 2017. Selv om de bruker mer penger på hjertesaken til Venstre, er det fortsatt ikke godt nok for at de skal revurdere samarbeidspartner. KrF er fortsatt åpen for alle.

De sier de hadde høye forveninger, men ble skuffet.

– Ap har ikke presentert noe som Venstre ikke kunne fått gjennomslag for med regjeringen, sier Terje Breivik, Venstres budsjettforhandler.

Det får Arbeiderpartiets Terje Aasland til å riste på hodet.

– Breivik sine uttalelser vitner om et parti som er i en dyp klimadepresjon siden de har valgt å innsette en regjering som ikke klare å oppfylle klimamålene som er satt, sier Aasland til NRK.

– Hvis Venstre mener det enkelt å få gjennomslag for dette med regjeringspartiene er det kjempebra med en bred enighet om denne retningen for samfunnsutviklingen, fortsetter han.

– Litt bedre

Venstre sier at Ap har skapt store forventninger til at partiet skulle legge frem et ambisiøst klimabudsjett, men at forventningene deres «dessverre ikke ble innfridd».

– Aps forslag til klimabudsjett er dessverre til liten hjelp i budsjettforhandlingene med regjeringen, sier Breivik.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre la torsdag frem et sitt alternative budsjett for 2017.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

De store klimagrepene uteblir og det finnes kun få spor av grønt skifte og absolutt ingen spor av grønt skatteskifte.

Terje Breivik, Venstre

Ifølge Venstre er likevel et steg i riktig retning sammenlignet med regjeringens politikk.

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide (KrF) er sånn passe fornøyd med Arbeiderpartiets alternative budsjett.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Litt mer fornøyd er KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Det er et grønne budsjett enn Arbeiderpartiet tradisjonelt har lagt frem. Det er et positivt signal. På noen felt har de valgt å gå lenger enn regjeringen, sier partilederen.

Han liker Høyres politikk på valgfrihet for barnefamilier og satsing på næringslivet, men ville foretrukket Arbeiderpartiets taxfreepolitikk og sikring av pendlerfradrag for distrikter. Hareide sier videre at han vil lese nøye gjennom Aps budsjett for gode forslag, men at de bruker sitt eget budsjett når de skal forhandle videre i dag.

Venstre krever handling

Venstre er blant annet fornøyd med at Ap har snudd når det kommer til biodiesel, men husker fortsatt tilbake til de rødgrønnes regjeringsperiode for tre år siden.

– Hele markedet for klimavennlig drivstoff kollapset, grønne arbeidsplasser ble nedlagt, og det tok seg først opp igjen da Venstre fjernet den klimafiendtlige rødgrønne biodieselavgiften i fjor, sier Breivik

– Hva skal til for at Venstre vil vurdere et samarbeid med Arbeiderpartiet?

– De har ikke vist i tidligere budsjetter at de mener alvor i klimapolitikken. Ap har grønn retorikk, men nå må de vise handling, svarer han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger