Hopp til innhold

– Tøffere prioriteringer denne gangen

Det blir et mer normalt statsbudsjett for 2022, sier finansminister Jan Tore Sanner.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) møtte pressen på morgenkvisten før budsjettframleggelsen.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) møtte pressen på morgenkvisten før budsjettframleggelsen.

– Det har vært tøffere prioriteringer denne gangen. Handlingsrommet i budsjettet blir trangere enn det har vært, så det betyr tøffe prioriteringer.

Det sier finansminister Jan Tore Sanner (H) til pressen idet han går ut av boligen i Bærum sin tirsdag morgen i 06.30-tiden.

Klokken 10 skal han legge frem regjeringens forslag til neste års budsjett.

Klokken 8 kom nøkkeltallene i budsjettet: Regjeringen vil bruke 322,4 milliarder kroner, noe som tilsvarer 2,6 prosent av oljefondet.

Nå er vi mer tilbake der vi var før pandemien, mener Sanner.

– Norge er mer digitalisert, og har kommet lenger i den grønne omstillingen. Vi har to år bak oss hvor vi har brukt mange penger for å skape mer trygghet, og vi har skapt et sterkt næringsliv for at folk skal komme tilbake til jobb.

Se politisk kvarter med finansminister Jan Tore Sanner (H) og finanspolitisk talsperson fra Ap, Hadia Tajik.

Vil bli endringer

Etter fremleggelsen av statsbudsjett-forslaget, vil statsministeren kunngjøre at regjeringen søker avskjed. Budsjettet vil derfor bli endret av den nye Ap-Sp-regjeringen før det vedtas av det nye Stortinget.

Sanner sier han ikke er bekymret for hva den nye regjeringen vil gjøre av endringer.

– Men vi er politisk uenig, så det blir en ny retning, og jeg håper de tar vare på den gode utviklingen vi har i arbeidsmarkedet.

Statsbudsjettet: Regjeringen som legger frem forslag til statsbudsjett skal snart gå av. Kan de love gull og grønne skoger?

Statsbudsjettet: Regjeringen som legger frem forslag til statsbudsjett skal snart gå av. Kan de love gull og grønne skoger?

Sanner sier de ikke har lagt inn noen «feller», eller snubletråder, som gjør det vanskelig for den nye regjeringen.

– I den grad det er det, er det politikk jeg er for. Vi har ikke lagt inn noen bevisste snubletråder.

Sanner tok over som finansminister etter at Siv Jensen trakk Frp ut av regjeringen i januar 2020.

– Jeg fikk en drøy måned som vanlig finansminister, men i stedet ble det krisepakker. Det var en situasjon som ingen av oss har stått i før, men jeg mener at vi samlet oss om gode krisetiltak, og da mener jeg også opposisjonen og fagforbundene, sier Sanner og legger til:

– Og når jeg ser oss tilbake, mener jeg vi har lyktes, for vi har lyktes med et sterkt næringsliv, og det betyr at folk vil komme tilbake i jobb.

Fremleggelse av statsbudsjettet for 2022

Sanner råder den nye regjeringen til å satse på utdanning: – Sats på at folk har den kompetansen de trenger for å få jobb.

Foto: Javad Parsa / NTB

Skal ta stilling til budsjettet

Hadia Tajik (Ap) takker Sanner for å ha vært finansminister i en krevende tid.

Regjeringsforhandlinger på Hurdal

Tajik sier det blir «mer enn nok» for Ap-Sp-regjeringen å henge fingrene i.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Men når vi nå får en ny Arbeiderparti-regjering, er vi nødt til å se på det budsjettet som han og dagens regjering legger frem, ta stilling til det økonomiske handlingsrommet og da ta stilling til hva som er den fornuftige oljepengebruken, sier hun til NRK.

Tajik mener det er åpenbart at oljepengebruken må ned.

– Akkurat hva som er det riktige nivået, må vi komme tilbake til.

Vil fase ut krisetiltakene og ta ned oljebruken

Sanner har allerede varslet at det ville bli mindre pengebruk i statsbudsjettet for 2022 enn det som har vært under pandemien.

– Den økonomiske krisen ligger bak oss. Da er det naturlig å fase ut krisetiltakene og ta oljepengebruken ned. Vi har brukt mye penger under krisen. Til neste år skal vi være under 3 prosent, sa finansministeren til NRK.

For 2021 la regjeringen opp til en oljepengebruk på 313,4 milliarder kroner, som tilsvarer 3 prosent av oljefondet. I revidert nasjonalbudsjett ble dette oppjustert til 402,6 milliarder kroner, 3,7 prosent av oljefondet.

NRK forklarer

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Statsbudsjettet viser hvor mye penger regjeringen tror vil gå inn og ut av statens lommebok. Da får vi se hvor mye regjeringen vil bruke på for eksempel syke, skolebarn og hjelp til bedrifter. 

 

Statsbudsjettet har betydning for de fleste av oss. Hvor stor betydning avhenger av hvor mye du tjener, hva formuen din er, hva du spiser og drikker, og hvordan du kommer deg fra sted til sted.

 

I år foreslår for eksempel regjeringen å gjøre røyk og snus dyrere, gjøre strømmen litt billigere, og kutt i formueskatten. 

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hvem bestemmer hvordan budsjettet skal se ut?

I ett år jobber regjeringen med å lage et forslag til neste års statsbudsjett. Men det er et flertall av våre folkevalgte på Stortinget som har makten til å vedta budsjettet. 

 

Det er regjeringen Senterpartiet og Arbeiderpartiet danner som må finne partier på Stortinget å samarbeide med. Men budsjettet er det regjeringen til Høyre, Venstre og Krf som har laget.

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hvorfor lager de som er i regjering nå, statsbudsjett for den nye regjeringen?

Erna Solberg (H) sin regjering presenterer sitt siste statsbudsjett. Men etter valget i september er det ikke Solberg og hennes regjering som skal implementere budsjettet i politikken sin neste år.

 

Det er blant annet fordi det tar en del tid å lage et statsbudsjett. En regjering jobber hele året med å presentere sitt forslag til statsbudsjett. 

 

Det er mest sannsynlig Jonas Gahr Støre (Ap) som sammen med Senterpartiet skal danne en ny regjering. De kommer til å kunne endre noe, men mye av Solbergs statsbudsjett, må de bevare.

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hvor mektige er regjeringspartiene i Stortinget?

Senterpartiet og Arbeiderpartiet har til sammen 76 mandater i Stortinget. Det er færre enn de trenger for å ha flertall i Stortinget. For å få flertall må man nemlig ha mer enn 84 mandater. Derfor må partiene trolig finne andre partier som kan støtte budsjettet de vil ha gjennom. 

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Får fylket mitt eller kommunen min bestemme noe?

Når regjeringen forbereder budsjettet, får alle fylker og kommuner si hva de trenger. Men det er representanter fra regionen din som må ta kampen i Stortinget.

 

I år har regjeringen for eksempel foreslått en reduksjon i rammetilskuddet til fylkeskommunene, samt en vekst i frie inntekter på 2 milliarder kroner til kommunene i 2022. 

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Når må budsjettet vedtas?

Stortinget må bli enige om budsjettet før det nye året starter. Hvis partiene ikke blir enige, vil Norge havne i en budsjettkrise.

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hvorfor kommer også partiene med egne budsjett?

Med de alternative budsjettene til partiene viser hvordan de ville styrt norsk økonomi dersom de kunne bestemme helt selv. Da får velgerne se hva partiene vil kjempe for i forhandlingene om budsjettet.

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

 Hva skjer etter at statsbudsjettet er vedtatt?

Statsbudsjettet gir regjeringen fullmakt av Stortinget til å styre landets økonomi. Regjeringen har plikt til å følge budsjettet, selv om regjeringen ikke er enig i alt som ble vedtatt. 

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hvor mye oljepenger vil regjeringen bruke i år?

I sitt forslag vil regjeringen bruke 322,4 milliarder oljekroner. Det er godt under den såkalte handlingsregelen på 3 prosent, og 84,4 milliarder kroner mindre enn i år. 

 

Regjeringen peker på at mange av koronatiltakene skal avsluttes, og at det går bra i norsk økonomi. Forslaget til regjeringen betyr at en ny regjering kan bruke rundt 50 milliarder ekstra og fortsatt være innenfor handlingsregelen.

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hva i all verden er handlingsregelen?

Handlingregelen handler om at regjeringen i snitt ikke skal bruke mer enn 3 prosent av Oljefondet i året – det samme som man forventer at avkastningen til Oljefondet blir.

 

Dermed bruker man bare rentene av fondet, og ikke selve fondet, til glede for kommende generasjoner.

 

I helt spesielle tilfeller, som for eksempel en koronapandemi, åpner handlingsregelen for å midlertidig overskride 3 prosent. Men da skal man helst tilbake til 3-prosentbanen så raskt som mulig.

Hvorfor er statsbudsjettet viktig?

Hvordan går det med norsk økonomi?

Regjeringen mener at den økonomiske krisen som inntraff som følge av koronapandemien i hovedsak er over. De venter at farten i norsk økonomi vil ta seg betraktelig opp i år og til neste år.

 

Den økonomiske veksten er ventet å lande på 3,9 prosent i år og 3,8 prosent til neste år.

 

I tillegg forventer også regjeringen en arbeidsledighet på 2,4 prosent i snitt neste år - det er cirka en halvvering fra pandemiåret 2020.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger