Hopp til innhold

Statsbudsjettet 2022

Oppsummert

Ap, Sp og SV er enige om neste års statsbudsjett. Oljepengebruken er ikke økt, og det blir ikke noen 26. konsesjonsrunde på norsk sokkel neste år.

 • Regjeringen flytter på 12,5 milliarder i årets budsjett

  Regjeringen foreslår et realt pengedryss til kommuner, sykehus, forskning og frivilligheten i førjulstida.

  Den største posten i det salderte statsbudsjettet for 2022, som ble behandlet i statsråd fredag, er 7,3 milliarder kroner mer i koronakompensasjon til fylker og kommuner.

  Dermed har regjeringen oppfylt løftet om full kompensasjon for ekstrautgiftene som pandemien medførte.

  I tillegg vil regjeringen gi 2,5 milliarder kroner ekstra til sykehusene. Mange helseforetak sliter nå hardt med å få budsjettene i balanse på grunn av den ekstraordinært høye prisøkningen den siste tida. (NTB)

 • Måtte gjøre vedtak på nytt

  Ap, Sp og SV måtte i dag vedta rammene for neste års statsbudsjett på nytt.

  Årsaken var feil tall i forbindelse med rammeoverføringene til kommunene i 2022.

  –Stortinget gjorde som kjent torsdag 2. desember vedtak om rammene for statsbudsjettet for 2022. Ved en inkurie ble det feil i to av rammene, sa finanskomiteens leder Eigil Knutsen (Ap) da han la fram forslaget.

  Det er ikke mulig å votere separat over de to berørte rammene, og dermed måtte det gjøres et nytt rammevedtak for hele budsjettet.

  Frps Roy Steffensen minnet om at de borgerlige partiene fikk hard verbal medfart fra de rødgrønne under budsjettprosessen i 2016.

  – De kom med formaninger om prosess, brutte frister, manglede innstilling å forholde seg til og ikke minst det "kaos" som oppsto da budsjettprosessen nærmest uforståelig måtte håndteres i løse forslag i salen, slo han fast.

 • Stortinget vedtok statsbudsjettet

  Etter over et halvt døgns maratondebatt ble rammene for statsbudsjettet for 2022 endelig vedtatt på Stortinget sent torsdag kveld. Det skjedde da Stortinget stemte over budsjettavtalen som Ap og Sp har inngått med SV.

  De ulike fagkomiteene skal nå lage budsjettinnstillinger for sine områder. Disse skal vedtas fra midten av desember og utover. 21. desember skal budsjettbehandlingen etter planen være ferdig, skriver NTB.

 • Høyre: Vanlige folk må betale toppskatt

  Skattene for vanlige folk skal opp for å finansiere varige økninger i offentlige budsjetter, sier Høyres finanspolitiske talsperson om det nye statsbudsjettet.

  – Nå blir det dessverre vanlige folks tur til å betale toppskatt, og dette er som vi vet bare begynnelsen på Støre, Vedum og Lysbakkens skatteøkninger, sier Tina Bru.

  – I en tid hvor renten skal opp og strømprisene er rekordhøye kommer folk til å merke det på lommeboka når regjeringen kraftig skrur til skattene for lektorer, konduktører og jordmødre og alle andre som tjener mer enn 644.000, legger hun til.

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener derimot at skatte- og avgiftstrykket vil være lavere eller uendret for 82 prosent av oss neste år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no