Lover milliondusør for rømt oppdrettslaks

Myndighetene ber hobbyfiskere langs Helgelandskysten om hjelp etter at omlag 9000 oppdrettslaks nylig rømte fra et anlegg.

Rømt oppdrettslaks

Deler av en fangst som nylig ble gjort i Vefsna-området, etter at omlag 9000 oppdrettslaks rømte fra et anlegg tidligere denne måneden. Hittil er 1100 av de fisket opp.

Foto: Privat

Fylkesmannen i Nordland håper belønningen kan friste folk til en storstilt innsats fra Vistenfjorden i sør til Leirfjorden i nord langs kysten av Nordland.

For hver rømt oppdrettslaks som fiskes opp, lover nemlig oppdrettsselskapet Nova Sea 300 kroner i betaling. Fiskeridirektoratet har pålagt selskapet gjenfangstplikt.

Seksjonsleder Tore Vatne i miljøvernavd, Fylkesmannen i Nordland

Fungerende fylkesmiljøvernsjef i Nordland, Tore Vatne, ber hobbyfiskere om hjelp til å fiske opp den rømte oppdrettslaksen.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Får du tak i en del fisk, kan det jo bli store summer ut av det, sier fungerende fylkesmiljøvernsjef Tore Vatne.

Fra lørdag 1. oktober og én måned fremover er det mulig å delta på oppfiskingen. Kriteriet er at du bruker grovmasket garn.

– Det er redskapet som er egnet for å ta denne store laksen, utdyper Vatne og legger til at gjennomsnittsvekten er seks kilo.

– Vi vil at fritidsfiskere skal gjøre en innsats i sjøen og håper folk får fisket opp så mye som mulig fremover.

– Koker av rømt laks

Rømt oppdrettslaks

Denne fisken ble fisket opp i Vefsnaregionen nylig.

Foto: Privat

De 9000 oppdrettslaksene rømte fra et anlegg i Vefsn kommune tidligere denne måneden. Hittil er rundt 1100 fisket opp. Det gjenstår med andre ord en del.

Fylkesmiljøvernsjefen forteller at de også har egne folk som jobber i vassdragene.

– De forteller at det nærmest koker av rømt laks. Ofte ser vi lite til den rømte fisken når slike ting skjer, men denne gangen har det dukket opp mye rømt laks i et ganske stort område. Mye av den fisken søker mot vassdragene.

– Hvor vanlig er rømninger av et slikt omfang?

– Det skjer nærmest hvert år, men da ser vi som regel ikke mye til dem.

– Ekstra alvorlig

Så langt skal omtrent 50 oppdrettslaks være fisket opp i vassdragene. At rømningen har skjedd nettopp her, bekymrer Tore Vatne.

– Det er bestandig alvorlig når rømt laks haver i sjøen og deretter kommer opp i elvene våre. Men dette er ekstra alvorlig, ettersom flere av elvene i Vefsn-regionen nylig har gjennomgått behandling.

I 2012 ble 30 tonn fisk drept i en større rotenonbehandling av Vefsnavassdraget. Aksjonen ble omtalt som norgeshistoriens største giftbehandling.

– Vi jobber nå med å bygge opp nye laksestammer, og da ønsker vi å få gjort det basert på den opprinnelige laksen som kommer fra genbank. Derfor er det ikke ønskelig med fremmed laks i elvene, forklarer fylkesmiljøvernsjefen.

Nova Sea har opprettet et mottak for gjenfangst av rømt oppdrettslaks. Der kan enten fisken, eller en fettfinne fra den, leveres inn.