Hevder Ap-topp fører velgerne bak lyset i Nesna-striden

Iselin Nybø (V) mener Arbeiderpartiet nå har avklart at heller ikke de ville ha grepet inn for å hindre universitetsstyret i å legge ned studiestedet på Nesna. Ap-nestleder kaller utspillet trist.

Se innslaget fra debatten under Arendalsuka her. Bilder med tillatelse fra Unio.

– Vil dere si til velgerne: Vi vil bruke politisk makt til å bevare campuset?, spør debattlederen.

– Vi vil aldri gjøre som Senterpartiet, å anke enhver styrebeslutning inn til Stortinget. Det gjør ikke vi i Arbeiderpartiet, svarer stortingsrepresentant Nina Sandberg (Ap).

– Så nei?, spør debattlederen.

– Nei, bekrefter Sandberg.

Slik svarte Arbeiderpartiets Nina Sandberg under gårsdagens debatt om forskning og høyere utdanning under Arendalsuka.

Dermed bekrefter hun at Arbeiderpartiet ikke vil bruke politisk makt til å bevare campus Nesna – slik SV og Senterpartiet vil.

– Holder velgerne for narr

Det synes forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) er merkelig etter alle utspillene hvor Arbeiderpartiet har lovet omkamp om Nesna i Stortinget.

Iselin Nybø på Nesna

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Nå er det tydelig for alle som var i Arendal at heller ikke Arbeiderpartiet hadde grepet inn om de hadde hatt muligheten, mener hun.

– Nå har Arbeiderpartiets nestleder Bjørnar Skjæran vært høy og mørk på Helgeland. Jeg opplever til en viss grad at han holder velgerne i nord for narr. Han fremstiller dette som at det bare er jeg og regjeringen som ikke ville ha grepet inn, sier Nybø til NRK.

– Nå har vi fått svaret på det. Arbeiderpartiet respekterer spillereglene som er satt. Altså at det er styrene selv som skal bestemme strukturen.

Skjæran: – Trist av statsråden

Statsråden mener det blir for lett å sitte i opposisjon og si at man ville gjort noe - uten å faktisk ville gjøre det.

skjaeran_

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran avviser beskyldningene fra Nybø.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

– Nå fremstår det på den ene siden som om de er veldig opptatt av å bevare Nesna, mens de på den andre siden ikke ønsker å gripe inn på det styrevedtaket som er fattet. Spørsmålet var om de ville overstyre, og svaret deres var altså nei nå.

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran karakteriserer overfor NRK utspillet til statsråden som «trist».

– Jeg skjønner at Iselin Nybø har et sterkt ønske om å få lagt ned utdanningstilbudet på Nesna. Vi har sagt at vi er uenig i det, og at vi skal ta det opp i Stortinget. At Arbeiderpartiet skal gå inn og overprøve styret ved Nord universitet er å snu hele problemstillingen på hodet. Det er statsråden som skal ta kommunikasjonen mellom staten og universitetene.

– Så du har ikke ført velgerne bak lyset?

– Nei, det har jeg selvsagt ikke.

Skjæran sier at det er et samlet Arbeiderparti som var uenige i nedleggelsen på Nesna, og hevder regjeringen ikke har fulgt opp forutsetningene for fusjonen. Han mener heller ikke universitetet har fått handlingsrommet de har behov for i arbeidet.

– I høst kommer vi til å be regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med en plan for hvordan man kan ivareta profesjonsutdanningene og forskningen. Der vil vi også si at Nesnas fremtidige rolle må avklares.

– Jeg frykter statsråden i verste fall også være i stand til å samle et borgerlig flertall rundt å stemme ned vårt forslag.

Nesna, Nord universitet avdeling Nesna

Styret ved Nord universitet har vedtatt å legge ned campus Nesna. Hverken Arbeiderpartiet eller regjeringen ønsker å overprøve vedtaket.

Foto: Hans Petter Sørensen / Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland

Overrasket

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, synes også det er rart at Arbeiderpartiet ikke vil stå sammen med dem i å ville overprøve Nord-styret.

Marit Arnstad

Marit Arnstad (Sp) sier det er overraskende at Ap og Sp ikke står sammen i saken.

Foto: Audun Torsdalen / NRK

– Om man ikke overprøver styrets avgjørelse vil Nesna ribbes, og da gjør vi noe som er uopprettelig, sier Arnstad.

– Arbeiderpartiet var veldig aktive i forbindelse med markeringen under styremøtet. Der vil jeg si at også de var steinharde på at Nesna burde opprettholdes. Det er overraskende at de nå ikke tør å være mer tydelige. Dette er etter mine begreper en politisk sak og en samfunnssak - ikke bare en sak for styret.

Legger frem forslag

Sandberg i Arbeiderpartiet utdyper overfor NRK:

– Man kan ikke gå inn og overstyre et styre, man må respektere styrets autonomi. Likevel er det som har skjedd uheldig. Vi kommer ikke til å gå inn i de enkelte styreavgjørelsene.

Nina Sandberg, stortingsrepresentant Ap

Stortingsrepresentant Nina Sandberg i Arbeiderpartiet.

Foto: PETER MYDSKE

Hun sier det får stå for Senterpartiets regning å ville overprøve styret.

– Jeg tror rektorer rundt om ville blitt bekymret hvis vi skulle gått inn og overprøvd hvert eneste vedtak.

– Vi kommer til å stå på for å styrke disse utdanningene. Her må regjeringen ta ansvar for situasjonen Nord universitet har havnet i, fremfor å skyve det over på oss etter en liten debatt nede i Arendal.

Se hele debatten:

Den store debatten om forskning og høyere utdanning

Publisert av Unio Torsdag 15. august 2019
Dagens viktigste debatter, intervjuer og kommentarer direkte fra radiostudio.

Se Bjørnar Skjæran debattere nedleggelsen av studiestedet på Nesna i juni. Debatten starter 34 minutter inn i sendinga.