Hopp til innhold

NVE vurderer fortløpende om de kan fly opp mannskap med helikopter

RAUMA (NRK): Det er fortsatt store bevegelser i det rasfarlige partiet i Mannen. NVE tester nå flyforholdene i håp om å kunne få fikset vannsystemet.

Dette er det ustabile fjellpartiet

Mannen sett fra parkeringsplassen under Trollveggen. Gult omriss viser det ustabile fjellpartiet Mannen. Bevegelsene innenfor dette området er lave, inntil et par cm pr. år. Unntaket er «Veslemannen» (rødt omriss) hvor bevegelsene i den mest aktive delen er over én meter i året (merket 1 på fotoet). Der er det i løpet av helgen målt døgnhastigheter på over 20 cm. Pkt. 2 viser «Spiret» som danner frontpartiet av Veslemannen. Der er bevegelsene lavere, i underkant av én cm pr. døgn.

Foto: NVE

Helt siden søndag ettermiddag har bevegelsene holdt seg rekordstore i deler av det rasutsatte partiet i Mannen. Regionsjef i NVE, Brigt Samdal, sier mandag ettermiddag at det fortsatt er stor aktivitet i fjellet.

Brigt Samdal

Brigt Samdal er regionsjef i NVE.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Det er et område som fortsatt er aktivt, og det betyr at vi har et veldig ustabilt fjellparti.

Bevegelsene holder seg på 35 centimeter i døgnet i det øverste området.

– Det er også gryende aktivitet i den nedre delen, sier Samdal.

Været rundt det rasfarlige fjellet har klarnet litt opp og det er blitt observert helikopteraktivitet i området. NVE har hele mandag vurdert om det er trygt nok å sende opp mannskap i helikopter, og Samdal bekrefter at de har hatt testflyging.

Radarmåling over bevegelse ved Mannen

Bildet viser radarmåling av Veslemannen perioden: natt til lørdag 14. oktober – natt til søndag 15. oktober. Forklaring til tegnforklaring: rødt = høy hastighet, blått = ingen hastighet

Foto: NVE

– Vi har hatt dialog rundt dette i hele dag. Nå sjekker vi om været er bra nok for å sende opp mannskap til toppen av fjellet.

Men Samdal vet foreløpig ikke når de første kan bli sendt opp.

Vil tilføre mer vann

Skisse over skredene som gikk ved Mannen

De siste dagene har det gått et stort antall skred fra Veslemannen. De to største er tegnet inn i bildet. Det som gikk natt til lørdag var trolig på et par hundre kubikkmeter (det største).

Foto: NVE

Det er meldt litt mindre nedbør i området utover mandag. Prognosene for tirsdag er bedre med tanke på å få tilført mer vann ned i partiet og holde bevegelsene oppe. Da er det meldt høyere temperaturer, som fører til mer snøsmelting, og det er ventet mer regn.

NVE er interessert i å utnytte de store bevegelsene og ønsker så snart som mulig å få tilført ekstra vann ned i det ustabile fjellet.

– Hvor viktig er det da å få satt i gang vanning?

– Det som er målet vårt er at deler eller hele dette rasfarlige partiet skal komme ned med tanke på innbyggerne.

Detaljbilde med ring rundt Veslemannen

Dette er øvre og nedre del i området i fjellet som NVE kaller Veslemannen.

Foto: NVE

Siden NVE meldte om ekstrem rasfare søndag morgen har bevegelsene økt kun på grunn av naturlig tilførsel av vann. Vannsystemet som er installert på toppen har ikke blitt tatt i bruk på grunn av dårlig flyvær. I tillegg må en slange som er blitt ødelagt av frost skiftes før systemet kan tas i bruk igjen. Å få mannskap opp på toppen av fjellet er derfor helt nødvendig for å få satt i gang prosessen med å tilføre ekstra vann ned i sprekkene.

Heikopter oppe på Mannen

Her er helikopter oppe ved Mannen i halv fire-tiden mandag ettermiddag.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Selv om det lykkes NVE å fly opp mannskap til toppen, og få på plass en ny slange, så vil det fortsatt ta mange timer å fylle tankene på toppen av fjellet.

Pumpene som henter vann fra et fjellvann på tusen meters høyde klarer 5400 liter i timen, og tankene på toppen rommer nesten 40.000 liter.

Sjå utviklinga i det rasutsette fjellpartiet i Mannen i Romsdalen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL