Vil utnytte hele silda

Høye sildepriser gjør til at næringen går nye veier for å utnytte hele silda. Et forskingsprosjekt ved Møreforsking Marin skal finne ut om avskjær fra sild kan brukes til å lage andre matprodukt.

Sild

Avskjær fra silda brukes til mel og oljeproduksjon, men nå vil næringen finne flere bruksområder.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Det er Møreforsking, tre lokale selskap og Innovasjon Norge som har gått sammen om prosjektet.

Les også:

Hva med sildefarse?

Margareth Kjerstad i Møreforskning Marin i Ålesund, sier målet ter å få merverdi av avskjær, spesielt av buklista på silda, og av de filetbitene som har atypisk fasong.

Nå brukes en del av avskjær til mel og oljeproduksjon, men nå vil de finne mer lønnsomme bruksområder.

– Går det an å lage en farse av silden, det kan være røkte varianter eller naturelle varianter. Vi skal kartlegge ulike alternativ, forteller Kjerstad.

Lærer av laksen

Buklista på laks blir allerede utnytta og no vil Kjerstad at det samme skal skje med silda.

– Buklisten av laksen blir brukt til konsumprodukt både fersk og røkt. Og det blir brukt til mange anvendelser, sier Kjerstad.

Og siden sildeprisen nå er høy, kan en ny utnyttelse av avskjær bli interessant for spesielt Øst- europeere å kjøpe.

– Sildeprisen har blitt så høy at det er vanskelig for dem å kjøpe det. De er interessert i billigere alternativ, forteller Kjerstad.