Hopp til innhold

Vil ruste opp beredskapen

Lodve Solholm mener det er behov for flere sentre for redningsinnsats til sjøs.

Solholm om redningsberedskapen til sjøs

Fylkesmann Lodve Solholm mener flere steder langs kysten bør få sentre for beredskap til sjøs.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Det var hell i uhell at brannen i hurtigruten «Nordlys» skjedde like ved Ålesund, sier Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Lodve Solholm.

– Beredskapssenter har stor betydning

Ålesund er en av sju steder langs kysten med et senter for redningsinnsats til sjøs, noe som var viktig i denne situasjonen.

– Det er bare kort tid siden sist øvelse med Hurtigruten i en lignende situasjon. Det har stor betydning at vi fikk dette sentret, sier fylkesmannen.

– Må ha gjennomtenkte planer

I mars 2008 var Solholm fungerende ordfører i Ålesund da ei boligblokk i Fjelltunvegen raste sammen. Ifølge Fylkesmannen har erfaringene fra denne hendelsen vært viktige for redningsarbeidet under hurtigrutebrannen

– I en slik situasjon blir man nødt til å improvisere. Det er ikke mulig med mindre man har gode og gjennomtenkte planer, sier han og understreker at dette er ting man må trene på.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hurtigruten Ålesund brann Nordlys

Store redningsstyrker deltok i bergingsarbeidet under brannen i hurtigruten Nordlys.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / Scanpix

Trenger flere senter

Fylkesmannen ønsker at det skal arrangeres en konferanse der man oppsummerer erfaringer fra hurtigrutebrannen slik man kan takle lignende situasjoner enda bedre i fremtiden.

For å sikre at redningsarbeidet skal være tilsvarende det som ble gjennomført i Ålesund i helgen, mener Solholm at det er nødvendig at enda flere steder langs kysten får sentre for beredskap til sjøs.

– Med tanke på omfanget av turistskip og den store trafikken til og fra Barentshavet, er det viktig at vi har gode beredskapsplaner og et apparat og mannskap som kan takle enhver situasjon så godt det lar seg gjøre under rådende omstendigheter, sier Solholm.